tisdag 6 november 2007

Synd och skam!

DN gör ett tappert försök att svartmåla den tyska prostitutionslagen genom att hävda att ”könshandeln har exploderat” sedan prostitutionen fick samma status som andra yrken i Tyskland (2002). Kvinnor gör samlagsrörelser på öppen gata. Bordeller överallt. Vad ska barnen säga? Usch, fy och halleluja.

Alternativet till laglig verksamhet är Sveriges sexköpslag, där gatuprostitutionen minskar till förmån för den ljusskygga verksamheten på nätet. Detta gör att personer som Birgitta Ohlsson och andra med obskyra åsikter kan sova bättre om natten eftersom ”problemet” sopats ut i cyberrymden, men det förändrar inte det faktum att försäljning och köp av sexuella tjänster finns kvar. Det finns inga medel, och heller ingen anledning, att stoppa prostitution. Det har man insett i Tyskland och i övriga Europa. Men inte i Sverige. Här ska vi vara ”bättre” än andra och vi ser ned på alla som inte lever upp till vår uppfattning om moral(ism).

Öppenhet motarbetar kriminalitet. Det man har försökt att göra i Tyskland är att ge sexsäljarna samma rättigheter och skyldigheter som andra i samhället. I Sverige är sexsäljare en utstött och föraktad grupp i samhället vars röster i debatten diskvalificeras just för att de är sexsäljare. Feminister och andra som argumenterar för sexköpslagen gör det inte med sexsäljarnas bästa i tanken utan endast utifrån sin privatmoral – som faktiskt är helt ointressant.

Det hävdas att myndigheterna ”står handfallna” i Berlin. Jag funderar över vad myndigheterna står så handfallna inför. Prostitution är ingen kriminell verksamhet i Tyskland. Den är inte bara laglig, den är skattepliktig som vilken annan verksamhet som helst. Myndigheterna har alltså ingenting att stå handfallna inför. Enjoy the ride.

Tidigare bloggpost om argument för fri prostitution här.

14 kommentarer:

Unknown sa...

Om feministerna och andra prostitutionsmotståndare argumenterar utifrån sin privatmoral, utifrån vilken moral argumenterar du ifrån? Personligen är jag inte helt säker i denna fråga men tycker att t.ex. Birgitta Ohlsson, trots att hon kan vara rätt påfrestande, vågar argumentera utifrån vissa liberala och humanistiska ideal och inte vara så jäkla tråkpragmatisk som alla andra politiker

Hans Li Engnell sa...

Får ursäkta otydligheten. Min poäng var snarare att de vill tvinga sin privatmoral på andra. Jag tycker inte att det håller att argumentera för sexköpslagen utifrån några liberala eller humanistiska perspektiv (i synnerhet inte liberala).

Sexköpslagen är skapad av människor som anser att prostitution som företeelse är fel. I den kontexten blir prostituerades egna erfarenheter - när de inte överensstämmer med könsmaktsordningen och det utnyttjandeförhållande som anses finnas inom prostitutionen - ointressanta. Vilket såklart är sjukt. Är det några vi bör tillfråga i ämnet, är det sexsäljarna själva. Vuxna människor som säljer sex för att de vill, inte för att de måste, passar dock inte in i mallen för Birgitta Ohlsson m.fl.

Anonym sa...

Artikeln är så jäkla vinklad så att man mår illa. Jag är då fruktansvärd trött på DN så jag kan ...

De skriver t.ex. att tonårsflickor står och bjuder ut sig på gatorna... men som det står lite senare i artikeln så omhändertas alla som är under 21 år. Är man en tonåring om man är över 21?!?

Jag blev så pissed off så jag orjar inte blogga om skiten. Men bra att du gjorde det. Tack!

Anonym sa...

Citat:
"Det finns inga medel, och heller ingen anledning, att stoppa prostitution. Det har man insett i Tyskland och i övriga Europa. Men inte i Sverige. Här ska vi vara ”bättre” än andra och vi ser ned på alla som inte lever upp till vår uppfattning om moral(ism)."

Man kan inte stoppa prostitution men varför skulle man inte kunna begränsa det med säg 25%? Anledningar att begränsa det är inte heller svåra att hitta. I en ideal värld där alla 20åriga tjejer från östeuropa var fria, glada, rika... så skulle det inte finnas något problem men prostitution är nästan alltid tvångsmässig, oavsett om det legaliserats eller inte. Därför bör vi försöka begränsa det så mycket som möjligt och därför är jag stolt över att bo i Sverige.

Anonym sa...

Nu skriker alla på moral och annat skit. Moral är egna värderingar och har inget objektivt värde. Jag skulle inte gå till en prosutierad. Men om någon annan gör det är det deras sak. Varför kan man inte vara femenist och vara för prostution??? Sist jag kollade fanns det ingen regel mot det. Så länge ingen tvingas och utnytjas. Alla har fria val. Finns faktiskt kvinnor och män som ser det som ett yrke.

Erik Jonsson-Glans sa...

"Man kan inte stoppa prostitution men varför skulle man inte kunna begränsa det med säg 25%? Anledningar att begränsa det är inte heller svåra att hitta. I en ideal värld där alla 20åriga tjejer från östeuropa var fria, glada, rika... så skulle det inte finnas något problem men prostitution är nästan alltid tvångsmässig, oavsett om det legaliserats eller inte. Därför bör vi försöka begränsa det så mycket som möjligt och därför är jag stolt över att bo i Sverige."

Det är underligt att de flesta skyr kollektiv bestraffning på de flesta områden, förutom när det kommer till prostitution. Här väljer man att straffa en hel yrkeskår därför att några människor utnyttjar andra.

Anledningen till att man har kunnat göra prostitution illegalt är att vi i Sverige ser det som moraliskt förkastligt. Om vi förbjöd alla verksamheter där någon form av tvång förekom skulle vi vara tvugna att förbjuda diamanthandel, städhjälp mm. Istället så har man nu skapat en godtycklig lag för prostutition.

Om vi sedan förutsätter att de 20-åriga tjejerna från östeuropa är fullt medvetna om vad de ger sig in på så är det ju inte alls något tvång. De har en möjlighet att tjäna pengar och de tycker att det är värt att prostituera sig. Det är snarare de som gör prostitution illegalt som är skurkarna eftersom de faktiskt fråntar dessa tjejer en frivillig möjlighet att tjäna pengar.

Att sedan många utnyttjar dessa tjejer är inget jag stödjer, men vi skall inte straffa oskyldiga för det.

Hans Li Engnell sa...

anonym:
Man bör nog inte utgå från tanken "i en ideal värld..." när man lagstiftar utan ha lite bättre verklighetsgrepp än så. Vad är det som säger att prostitutionen i Sverige har minskat totalt sett sedan sexköpslagen infördes 1999? Gatuprostitutionen har förstås minskat, men för inte så länge sedan kunde vi i SR:s program Kaliber höra att verksamheten (som bekant) flyttat till nätet och att detta har gjort det "lättare att prostituera sig".

Jag ser inget självändamål i att minska prostitution som sådan. Vi bör bekämpa människohandel, s.k. trafficking. Alla som utövar dylikt tvång mot andra människor gör sig skyldiga till ett brott och bör lagföras. Men varför ska en vanlig sexsäljare hamna under samma mall som människor som lurats och/eller tvingats att prostituera sig? Vi måste till att börja med tvätta bort schablonbilden av sexsäljaren och inse att det faktiskt finns vuxna människor som VILL sälja sexuella tjänster. Jag anser att de tillhandahåller en för många människor viktig tjänst och att dessa personer bör få verka fritt på en fri marknad, med samma rättigheter och skyldigheter som vilken annan verksamhet som helst. DET skulle vara något att vara stolt över.

Anonym sa...

"I en ideal värld där alla 20åriga tjejer från östeuropa var fria, glada, rika... så skulle det inte finnas något problem men prostitution är nästan alltid tvångsmässig, oavsett om det legaliserats eller inte. Därför bör vi försöka begränsa det så mycket som möjligt och därför är jag stolt över att bo i Sverige."

Jo, det är fruktansvärt att dom tvingas göra något dom helst hade sluppit bara för att tjäna pengar.

Precis som nästan alla andra arbetande människor.

Varför kan vi inte låta vuxna bestämma över sina egna liv så länge de klarar sig själva och inte skadar någon?

Om människor verkligen tvingas att sälja sig sexuellt, då är det ju inte längre enbart prostitution vi talar om.

Anonym sa...

'...där gatuprostitutionen minskar till förmån för den ljusskygga verksamheten på nätet.'
Varifrån har du dina fördomar ? Varför kallar du nätannonserings_prostitution 'ljusskygga verksamhet' ?

Det är precis tvärtom.
Gatuprostitutionen har alltid varit farligt. Även före sexköpslagen.

Medan annonsering via nätet (och via tidningar pre-internet era) är tryggast.

Anonym sa...

Varför funkar inte länken?
Försöker igen.

www.swedishsexworker.wordpress.com

Hans Li Engnell sa...

Prostituerad feminist:

Visst är det en generalisering. Poängen är dock att såväl prostituerade som socialarbetare har vittnat om ett hårdare klimat sedan införandet av sexköpslagen - något jag ej har möjlighet att vare sig bekräfta eller vederlägga. Men det är uppenbart bättre med en öppen verksamhet, en vit bransch, än en bransch som tvingas söka sig bort från öppenhet och offentlighet för att undgå polisen. Jag minns prostituerade som har vittnat om att "de snälla killarna" har blivit färre medan "svinen finns kvar". Kanske har du andra erfarenheter.

Anonym sa...

blir rädd o höra dig o att du läser på socialhögskolan.med såna åsikter borde du ej få läsa vidare.blir rädd o ledsen att man kan va så korkad.snälla jobba ej med social verksamhet i framtiden tack

Anonym sa...

om en kvinna kan leva värdigt med ett jobb o värdig lön så tror jag ej dom hade sålt sig frivilligt.gör nåt at deras förhållande hemma.att man kan försvara prostitution o säga sig vara en kännande människa är en omöjlighet.då har man gått snett så det bara brakar om det.

Anonym sa...

Ja Jag blir mörkrädd av denna cynism.
Varför inte istället arbeta för att samhälle där män inte behöver köpa sex...?