Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
onsdag 5 februari 2014
Svenska folkets EU-kunskap samlad i en låda
Enligt en Sifoundersökning uppger bara 18 procent av de tillfrågade att de är säkra på att de ska rösta i valet till Europaparlamentet i maj. Bedömare tror på ett valdeltagande på runt 40 procent.
Ointresset har sina förklaringar. Dels är svensk EU-bevakning osedvanligt usel. De stora medierna är bara intresserade när det vaknas toppmöte och alla regeringschefer finns på plats för en gemensam fotosession. De ställer aldrig de där svåra frågorna. De problematiserar inte. De försöker inte förklara för tittare, läsare och lyssnare vad som egentligen försiggår och varför. Ingenting begripliggörs på djupet.
I korthet kan svenska mediers relation till EU liknas vid en inskränkt lokaltidning som ignorerar riksnyheterna och i stället fokuserar på skvallernyheter på bygden. Jag undrar om det är för att de inte kan bättre än så här.
Dels gör svenska politiker väldigt lite för att öka kunskapen om det arbete som bedrivs i EU och hur det påverkar oss svenskar i vardagen. Det är inte alls konstigt att många svenska väljare varken känner igen EU-parlamentarikerna eller förstår hur EU fungerar.
Ibland undrar jag om partierna själva ens är särskilt intresserade av att väljarna ska bry sig. De lägger bara manken till vart femte år, och då alltid i lika krystade ordalag (säger någon "ett smalare men vassare EU" en gång till, oxiderar jag).
Kanske vill politikerna ha det så här. Ett icke-transparent politiskt system med ett stort demokratiskt underskott, och en oinformerad allmänhet.
Vad spelar det egentligen för roll om 40 eller 60 procent av väljarna röstar? Partierna får sina mandat och pengar ändå. Och allt kan fortsätta som vanligt. EU har ju ändå alltid varit ett elitprojekt.
Läs även:
Opassande
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Svenska politiker och fr a partiledningar *vill* inte att vi ska engagera oss i några slags EU-frågor, det ska inte ens riksdagen göra. Hemska tanke att det skulle komma opinioner ifrån folket, att man skulle behöva driva debatter gentemot ett ostyrigt, insatt och påstridigt folk kring olika Europafrågor. Ju längre bort de här frågorna (och makten) kan förflyttas ifrån den svenska golvnivån, desto bättre!
Skicka en kommentar