söndag 23 februari 2014

Fängelset Nordkorea


Nordkorea är världens största fängelse. Kimdynastins systematiska brott mot befolkningen har pågått i 65 år. Det FN konstaterar i sin rapport om regimens brott mot mänskliga rättigheter är egentligen ingenting nytt, även om det kan bli svårare att bortförklara tack vare den bland vänstergrupper respekterade avsändaren.

Vi känner till, tack vare både flyktingar och satellitbilder, att Nordkorea har arbetsläger vars misär endast kan liknas vid de nazistiska lägren under andra världskriget (läs boken Flykten från läger 14). Vi känner till den totala övervakningsstaten, straffen som går i arv mellan generationer, svälten och ledargarnityrets lyxliv.

DN kallar Kina för "en vedervärdig socialistisk diktatur som svårt pinar sin egen befolkning". Nåja. Kina är trots allt ett land som under de senaste decennierna utvecklats från ett extremt fattigt samhälle av nordkoreanskt snitt till världens andra största ekonomi där befolkningen lever ungefär som vi gör i väst.

Flera hundra miljoner kineser har lyfts ur fattigdom och både den ekonomiska och sociala friheten har ökat stegvis. Det går inte att jämföra Kina med Nordkorea, även om DN:s hårda ord om landet tycks mena att vi ska det.

Kina har hittills envist förhindrat kännbara FN-sanktioner mot Nordkorea. Skälet är att Beijing framför allt vill förhindra en regimkollaps med enorma flyktingströmmar som följd. Givet att EU-medlemsländer skjuter på flyktingar som försöker ta sig till Europa i Medelhavet kan man fråga sig om andra länder inte hade agerat lika i Kinas situation.

Däremot tycks Kina ha tröttnat på Kims ständiga provokationer. Allra helst skulle de kinesiska ledarna önska att Nordkorea följde det kinesiska exemplet, satte stopp för den stalinistiska galenskapen, öppnade upp sin ekonomi och skaffade normala relationer med sina grannar och omvärlden.

Förhoppningarna att det ska ske under den nye ledaren har troligen redan sinat. Men Kina drar sitt strå till stacken genom att söka tala Kimregimen till rätta utan att öppet kritisera sin granne (Nordkorea är inte mottagligt för öppen kritik). Det är en fin balansgång de är tvungna att gå, vilket förklarar varför Kina utåt alltid försvarar Nordkorea. Vi vet inte vad Xi Jinping och Li Keqiang säger till Nordkorea i samtal bakom stängda dörrar, men det handlar sannolikt om att försöka övertala dem om att välja den kinesiska vägen.

Att Kim den tredje härskar över ett svultet folk och styr en fruktansvärd terrorapparat utan motsvarighet i den moderna världen visste vi redan innan FN-kommissionen sammanställde sin rapport om läget.

Men hittills har omvärlden mest hoppats på att regimen ska falla samman under tyngden av sin egen orimlighet. Det har den inte gjort, vilket lämnar oss i en situation av status quo. Det mest besvärande är att ingen tycks ha ens en teoretisk lösning på problemet Nordkorea. Efter sina krigsäventyr i Irak och Afghanistan är USA heller inte suget på en militär lösning.

Fängelset Nordkorea fortsätter hålla öppet.

10 kommentarer:

Cao Cao sa...

> Givet att EU-medlemsländer
> skjuter på flyktingar som
> försöker ta sig till Europa i
> Medelhavet kan man fråga sig om
> andra länder inte hade agerat
> lika i Kinas situation.

Klart de hade gjort likadant. That doesn't make it right.

Men varför är inte Sydkorea mot att Nordkorea faller, i så fall? För de lär ju få ta emot 90% av alla flyktingar om Nordkorea skulle falla.

Hans Li Engnell sa...

Sydkorea ser absolut inte fram emot att den nordkoreanska regimen bara faller med allt det kaos som skulle följa. Däremot är ju det långsiktiga målet en återförening.

Dessutom måste man se det storpolitiskt. Sydkorea är nära allierat med USA medan Kina ser Nordkorea som en buffertzon mot en USA-vänlig stat.

Anonym sa...

"Vi känner till, tack vare både flyktingar och satellitbilder, att Nordkorea har arbetsläger vars misär endast kan liknas vid de nazistiska lägren under andra världskriget (läs boken Flykten från läger 14). Vi känner till den totala övervakningsstaten, straffen som går i arv mellan generationer, svälten och ledargarnityrets lyxliv."

Nja, Nordkorea är nog inte värre än forna sovjet, Pol Pots Kambodja eller Robert Mugabes Zimbabwe. Alla dessa har ju enorma folkmord på sitt samvete. Mugabe är ju dessutom inte bara kommunist utan även rasist. Nordkorea bör snarare jämföras med fd Östtyskland, Rumänien under NC eller Kuba. De håler sig ju för sig själva precis som islamist Iran. Värst är dock USA som bombar allt och alla.

/One hit Wonder

Hans Li Engnell sa...

Det är alltid knepigt att jämföra skurkstater med varandra. Men jag skulle nog vilja hävda att Nordkorea är värre än Östtyskland, kommunist-Rumänien och Kuba tillsammans. Bara det ofattbart brutala lägersystemet är tämligen unikt, även bland riktigt brutala regimer. Det enda fångläger som finns på Kuba är ju USA:s. Nordkorea liknar mer en politisk sekt än en "vanlig" diktatur med traditionellt politiskt förtryck, dvs. inskränkt yttrande- och mötesfrihet, ingen fri press eller fria domstolar osv.

Anonym sa...

Visst, självklart men Mugabe och Pol Pot, liksom Stalin då! Bara i Gulag dog det betydligt fler än i de samlade tyska dito. Hitler beräknas ha ca 12 miljoner på sitt samvete medan Stalin har över 66 miljoner! Ukraina brinner idag, tacka någon för det! Stalin mördade 33 miljoner ukrainare.

Men det största felet gjorde du redan i inledningen. Att jämföra Hitler med "Gulingen" där borta är ju bara....??? Hitler angrepp så många han bara kunde och härjade vilt, han satte tom judar i fd Palestina bakom lås och bom. Stor skillnad mot Nordkorea liksom Iran. De har sitt system, sin tro osv men de kränker ingen utanför. Hitler och USA liksom Israel är det värsta!

/One hit Wonder

Christoffer sa...

Jag förstår din poäng (att jämförelser mellan Nordkorea och Kina är bisarra) men att befolkningen i Kina lever som i väst är en överdrift. En del gör det, kanske låt oss säga 400 miljoner eller så. Men många andra lever under mer knappa förhållanden. Kinas totala BNP per capita är ännu mycket lägre än valfritt västlands.

Anonym sa...

Bara en antidemokratisk islamist som kan tycka att USA och Israel är förtryckarstater, värre än Nordkorea.
Enastående korkad kommentar 23/2 21:37

Anonym sa...

Jag ogillar starkt Iran med dess Sharialagstiftning vilken innebär en säker och plågsam död för hbtq personer, konveriter och otrogna osv. Och ja, Nordkorea är helvetet på jorden för många nordkoreaner, men varken Iran eller Nordkorea har någonsin utövat nga påtryckningar på andra. USA gör det dagligen, EU är inte och Kina blir värre och värre. Kina expolaterar i skrivande stund Afrika tusen ggr värre än de vita någonsin gjort. Titta bara på alla katasrofer i gruvorna. Nej, alla ska sköta om sig själva. Vill nordkoreaanerna ha demokrati så får de kämpa för det själva precis vi har gjort. Det går inte att bomba fram detta, titta bara i Irak och Afghanistan. Det är värre nu än innan USA anföll.

Micke sa...


Den kinesiska brodersdikaturen är delakatig.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fn-tortyr-och-dod-i-nordkorea_8997252.svd

Micke sa...

Jag förstår din poäng (att jämförelser mellan Nordkorea och Kina är bisarra)
------------------------
Dom är inte bizarra då bägge länder styrs av samma kommunisters familjer.Det enda som skiljer är bristen på bildning hos idioterna som styr Nordkorea.En brist som innebär att dom är oförmögna att spela spelet på ett sätt som skyddar deras egna intressen på lång sikt.