måndag 3 februari 2014

Behövs Centerpartiet?

Att både Kristdemokraterna och Centerpartiet lever farligt i den aldrig sinande strömmen av opinionsundersökningar är knappast en nyhet för någon.

Frågan är vilken roll dessa två partier anser sig fylla i dag. Kristdemokraterna har under Göran Hägglunds ledning blivit ett parti för äldrefrågor. De vassa värdekonservativa kanterna har slipats ned. Hägglunds plan var troligen att locka mittenväljare, men resultatet är att varken allmänborgerliga eller värdekonservativa vill rösta på KD.

Centern å sin sida har fortsatt att marginaliseras under Annie Lööfs ledarskap. Någon vändning har Lööf inte lyckats åstadkomma. Och frågan är om partiet blivit ett dugg tydligare under de senaste åren. Ingen tycks riktigt veta vad Centern vill förutom att de slogs för att sänka restaurangmomsen och vill fortsätta subventionera vissa branscher. Miljöfrågan är, trots regeringsinnehav, i praktiken förlorad till MP.

Partier som tydligt profilerar sig i en eller ett fåtal frågor går bra just nu. Sverigedemokraterna ligger på mellan 7 och 10 procent. Miljöpartiet ligger stadigt kring 9-10 procent, och Vänsterpartiet - som profilerat sig i frågan om vinster i välfärden - har lyft rejält på sistone och når faktiskt runt 9 procent i flera mätningar. Samtidigt backar Moderaterna medan Socialdemokraterna ligger kvar på sina historiskt låga nivåer.

I EU-valet, som närmar sig med stormsteg, kan parollen mycket väl tänkas bli den synnerligen utslitna frasen "ett smalare men vassare EU". Vilket betyder exakt - ingenting. Till riksdagsvalet verkar Centerpartiet vilja profilera sig som hela Sveriges parti. De "älskar Sverige" (och Moderaterna "älskar människor", minsann).

"Närodlad politik" tycks bli parollen. Denna idé känner vi igen - de politiska besluten ska fattas så nära människor som möjligt. Men det är värt att fråga sig vilket track record Centern har i både riksdagen och Europaparlamentet när det gäller maktöverföring. Partiet är alltid piggt på nya regleringar och lagar, och tycks inte särskilt intresserat av att låta människor själva fatta besluten.

Det finns alla skäl i världen att se pessimistiskt på Centerpartiets chanser i både EU- och riksdagsval. En djup krigskassa räcker inte om partiet, dess budskap och ledarskap upplevs som irrelevanta. Frågan som alla väljare bör ställa sig är: Behövs Centerpartiet?

2 kommentarer:

Micke sa...Sedan Svenskt näringsliv tog över styrningen av partiet har man tappat och snart är bara dom av SN utbildade och arvoderade aktivisterna kvar.

Anonym sa...

Knappast med Annie Lööfs meningslösa floskler riktade till en obefintlig väljargrupp men tveklöst ja om man tydligare identifierar sin traditionella målgrupp utanför storstadsområdena men som man nu lämnat till SD & S.
Erik S