söndag 9 februari 2014

Familjer ska förmås välja "rätt"

Männen tar ut en allt större andel av föräldrapenningen. Under 2013 var andelen runt 25 procent. "Det går åt rätt håll", säger Försäkringskassans familjeekonomiske talesperson.

"Rätt håll" var det, ja. Om statsfeministerna får bestämma ska alla föräldrar givetvis dela helt lika. Helst tvingas till det, alldeles oavsett sin unika familjesituation.

I de familjer där männen i allt högre grad är hemma med barnen tjänar kvinnan ofta bättre än mannen. Således finns det ett ekonomiskt incitament att låta kvinnan jobba. Skälet till att kvinnor i högre utsträckning är föräldralediga har samma orsaker i andra familjer där männen tjänar mer. Och i många fall är uttaget av föräldrapenningen helt enkelt en överenskommelse utifrån vad som passar bäst just då. Människor väljer inte detta utifrån ideologiska förtecken, hur gärna politikerna i detta fall vill tro det.

Idén att föräldrar själva måste få bestämma hur de disponerar tiden mellan barn och arbete står under hårt angrepp i Sverige. Inte bara feministiska partier och debattörer utan även talespersoner hos en av Sveriges största myndigheter talar för att familjer ska välja "rätt".

Efter en rödgrön valseger i höst kommer frågan om kvoterad föräldraförsäkring åter bli het.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Rätt håll" var det, ja. Om statsfeministerna får bestämma ska alla föräldrar givetvis dela helt lika. Helst tvingas till det, alldeles oavsett sin unika familjesituation."

Bra där, och hur gör man då om den ena eller andra parten har någon form av funktionsnedsättning? Jag känner tex ett par där kvinnan har svår reumatism plus epilepsi. Detta medför ju att hon jobbar mindre såväl hemma som ute på fältet. Mannen ifråga här måste ju därmed göra betydligt mer, men det bryr sig väl inte de här könsfacisterna sig om ett dugg. Undrar om det varit tvärtom? Och om han nu pga stigande ålder inte längre klarar att göra 75% och väljer RUT så är det väl "gaskammaren" nästa som gäller för "gubbslemmet".

Mvh Jan Saxman

Kristian sa...

Att tänka fritt är bra, att tänka "rätt" är svenskt.

Back-Tove Kitsjen sa...

> Människor väljer inte detta
> utifrån ideologiska förtecken

Vore det rätt att tvinga dem om de gjorde det, eller vad vill du säga med den här bisatsen?

Hans Li Engnell sa...

Nej, att tvinga är fel. Men argumenten för att förmå folk att välja är överlag ideologiska. Människor är emellertid inte särskilt ideologiska i sitt familjeliv.