Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
torsdag 27 februari 2014
Sexköpshat och horstigma
Religionen vill kontrollera den. Politikerna likaså. Vår sexualitet har alltid varit föremål för makthavares intresse. Hur ska den tyglas? Kontrolleras? Begränsas?
Det har aldrig saknats idéer. Att belägga sex med känslor av skam och skuld har effektivt fått människor att må dåligt av helt normala sexuella handlingar, både som barn och vuxna, och därmed skapat ett stigma kring sexuell öppenhet.
Vissa regimer, som röda khmerernas Kampuchea, har gått så långt som att försöka få fullständig kontroll över medborgarnas samliv. Men det enda sättet att nå dithän, om det ens är möjligt, är att skapa den sortens totala övervakningsstat som den kommunistiska röda khmerregimen var och den stalinistiska nordkoreanska är.
Religiösa normer har väglett oss till monogami, prydhet och att skyla våra kroppar. I många länder är religionens makt fortfarande stor. I det sekulära och förment upplysta Sverige har den ersatts av en statsfeminism som banat väg för en nypuritan samhällsordning. Denna gång är det inte Gud som befaller oss att ha sex på rätt sätt utan den heliga genuspolisen.
Porrblaskorna är bortrensade. Strippklubbar väcker vrede hos politiker och genusaktivister så snart de dyker upp någonstans. Och så har vi själva fundamentet i den feministiska ordningen, sexköps- och kopplerilagarna.
En konsekvens av dessa lagar är att det skapats ett hat mot dem som köper sex. De har blivit ett villebråd. Så pass att landets justitieminister vill hänga ut dem inför anhöriga. Det juridiska straffet anses inte räcka.
Hatet mot sexköparna måste få ett slut. Stigmatiseringen av sexarbetarna måste upphöra. Det finns en annan väg, en mer human väg för alla inblandade, en väg som skiljer mellan frivillighet och slaveri och som tar din rätt att bestämma över din egen kropp på allvar.
Den vägen heter avkriminalisering.
Läs även:
Carl Johan Rehbinder skriver om hatet mot sexköpare och stigmat mot sexsäljare på SVT Debatt.
Etiketter:
feminism,
lagstiftning,
moralism,
prostitution,
sexarbete,
sexköpslag,
Sverige
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Återigen den förljugna massmedians fel. Eller snarare propagandakanalerna.
Sanning är inte intressant. "Rätt åsikter" är det enda som är intressant. En lögn från de som betraktas som "goda" är mer värd än sanning från de som betraktas som "onda"..
I boken 1984 av George Orwell så arbetar huvudpersonen Winston Smith (mot sin vilja) med att ändra och ta bort artiklar i gamla utgåvor av tidningar för att få dem att överensstämma med den verklighet/sanning staten vill ge allmänheten.
SR/SVT gör nu gör exakt samma sak som Winston Smith men då med febril entusiasm. - Vitpixlingar, självcensur, nyspråk,
raderande av gamla artiklar osv, osv.
"Ett program bedöms efter dagens värderingar och lag, och därför ställer det helt nya krav på gammalt innehåll."
http://blogg.svt.se/oppet-arkiv/begransade-rattigheter/
"Religiösa normer har väglett oss till monogami, prydhet och att skyla våra kroppar. I många länder är religionens makt fortfarande stor. I det sekulära och förment upplysta Sverige har den ersatts av en statsfeminism som banat väg för en nypuritan samhällsordning. Denna gång är det inte Gud som befaller oss att ha sex på rätt sätt utan den heliga genuspolisen."
Jag skulle vilja säga att kunskap om den mänskliga naturen och vad som socialt minskar konflikter och otrygghet och istället ökar fred, trygghet och välstånd, är vad som har avjort de sexuella normerna. Exakt varför så många har tappat den insikten vet jag inte. Kanske har vi haft tur och plötsligt fått mer än vi förtjänar eller så har våra förfäder byggt upp ett kapital som vi inte förstår att vi förslösar för att dess skapande ligger för långt tillbaka i tiden.
En hel del av de traditionella sexuella normerna, t ex monogami och att kvinnor inte bör ha sex före äktenskapet, syftar till att säkerställa att en gravid kvinna har någon som tar hand om henne (och om barnet, när det fötts). Tveksamt om det verkligen är nödvändigt i dagens samhälle med tillförlitliga preventivmedel, fria aborter, föräldraledighet och allmän förskola.
Skicka en kommentar