fredag 6 februari 2009

Radiotjänst kan ta sig i häcken

Alltså, nu får det faktiskt vara nog. The bottom is nådd.

Inte nog med att alla som äger en TV är skyldig att betala 5 kronor om dagen till Radiotjänst i Kiruna ("Radiotjänst", "Systembolaget" - vad får de alla dessa lobotomerade namn ifrån?). I linje med satsningen på nätet vill SVT även utvidga skyldigheten att betala TV-licens till alla som äger en dator. Det blir effekten om företaget får som det vill.

"Visst kan jag se det orimliga i att apparatur som inte är avsedd att användas för TV-tittande blir licenspliktig", erkänner Radiotjänsts VD Anna Pettersson. Men att något är orimligt har ju inte stoppat dem förr. Det är samma princip som gäller i dag. Alla som äger en TV är licenspliktig, oavsett om du ägnar 0 eller 500 timmar åt att titta på SVT:s kanaler, oavsett om du använder TV:n enbart för att se på film eller spela TV-spel - vilket alltfler yngre gör i dag.

De flesta vanliga svenskar betalar redan TV-licensen i dag och berörs inte av detta (förutsatt att nu inte SVT kommer att vilja införa en extralicens för den som både har TV och dator hemma...). För företagen är det desto värre. Beräkningar visar att ett företag med 300 datorer skulle behöva punga ut med 60 000 kronor till SVT bara för att de råkar använda datorer i arbetet.

Licensverktyget är föråldrat och fyrkantigt och borde avskaffas. Om vi ska ha statlig television ska dess utgifter utgöra en post bland alla andra i den statliga budgeten. Försvaret för systemets bevarande är att det "garanterar oberoendet". I en morgonsoffa nyligen påstod en kultursnubbe att det faktum att SVT, trots kritik, hade valt att visa Englas begravning (till runt 300 000 tittares förtjusning) visade hur oberoende public service i Sverige är. Tillåt mig le.

Alla som inte är blinda, sossar eller bara allmänt efterblivna vet att SVT ligger långt till vänster. Det avspeglas i nyhetsrapporteringen i Aktuellt och Rapport, det avspeglas i vilka program som sänds (minns hyllningskvällen till diktatorn Castro) och hur SVT:s egna produktioner, som inte sällan sätter en ton i debatten, ser ut. Något oberoende går inte att tala om och av den anledningen borde SVT sluta hyckla.

SVT brukar genom att peka på det växande antal som betalar in pengarna hävda att svenska folket stödjer licenssystemet, men tänker tydligen inte på att människor faktiskt inte har något val. Alla som inte vill oroa sig för att det står en TV-pejlare utanför dörren varje gång det ringer på betalar givetvis. Inte för att systemet är bra utan för att slippa obehaget eller oron att bli "avslöjad". Sådant kan vara förödande för en enskild person i Landet Duktig, där vi är så upptagna med att vara duktiga och paragrafryttare att vi fäller ministrar för att de inte betalat den nämnda licensen. Jag tror att jag hörde ett skratt utanför landets gränser.

3 kommentarer:

helgonblomma sa...

Jag ska i alla fall dra detta till en eller flera instanser ...
De bör tamejfan inte komma undan med att FRIVILLIGT lägga ut sin jäkla dynga på ett så publikt medium som internet och sedan KRÄVA *FLERA TUSEN* om året av folk som inte vill ha med denna skit att göra!

*OM* vi ska ha en public service, fine, ta, 20-max 50 kr på skatten och ändra direktiven till SVT att de ska koncentrera sig på just PUBLIC SERVICE, dvs samhällsgranskning, nyheter, samhällsinfo ...

men flytta tramsprogram och sportevenemang med flera typer av s.k. underhållning till antingen betalkanaler eller överlåt tramsandet åt de kommersiella kanalerna ...

och, FRAMFÖRALLT, lägg ut materialet medelst lösenordsskyddade/kortskyddade/krypterade/WHATEVER abonnemang!

låt oss som inte ser behov av eran dynga vara ifred!

helgonblomma sa...

så, nu har Radiotjänst fått denna text tillskickad ...

http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjwgc&hl=sv

medvetet lite provokativt - men det är bra att få en reaktion NU innan det där går igenom helt!

Anonym sa...

ser inte på tv av politiska skäl.

aldrig accepterat tv-licensen, lika
oacceptabelt som om jag skulle behöva betala DN om jag vill köpa
SvD.

Återstår alltså att inte ha tv om
man vill respektera lagen, även
orättfärdiga sådana.

Skall skaffa tv då tv-licensen
avskaffas, inte förr.

btw, webb-tv fungerar bra.