onsdag 15 februari 2017

Rädslan för fakta

Begreppet "alternativa fakta" har blivit viralt och används nu som skämtterm i sociala medier, runt fikabord och även i politiken. Det är tacksamt att skämta om och speglar onekligen en tid när vi har tillgång till så mycket information att den går att vrida och vända till sin fördel i varje givet ögonblick.

Emellertid behövs inte ens alternativa fakta för att hamna snett i sina analyser. Uppenbarligen går det utmärkt att ha hårda, kalla fakta framför sig och ändå inte se klart. Två illustrativa exempel på vår faktaresistenta samtid kan ges.

Det ena är ett kort klipp från riksdagens frågestund med Stefan Löfven. Han får frågan av en moderat riksdagsledamot vad han som statsminister tänker göra för att stävja den växande antisemitismen mot landets judar, inte minst i Malmö. Frågan var artigt ställd och ärligt menad.

Löfven svarar som han brukar när ett allvarligt problem tas upp. Först bröstar han upp sig, använder sin mest oroade min och uttrycker hur "väldigt, väldigt upprörd" han blir. Men som vanligt följs dessa brösttoner inte av annat än floskler. Det dröjer inte många sekunder innan statsministern driver iväg och till slut landar han föga förvånande där han brukar: i ett angrepp på Sverigedemokraterna.

Det frågeställaren undrade var hur Malmös judar ska kunna känna ökad trygghet och slippa polisbevakning utanför synagogan. Det är inte sverigedemokrater som trakasserar dem där. Det vet rimligen Löfven mycket väl. Hotet mot den judiska befolkningen i Malmö kommer från islamister och människor med rötter i Mellanöstern som i sina hemländer har vuxit upp med antisemitiska föreställningar och ett latent Israelhat (det sistnämnda är för övrigt något som frodas även i Sveriges politiska elit).

Trots att Löfven rimligen vet vad problemet består i, trots att vi har fakta på bordet, kan han inte svara som det är utan hemfaller i stället åt pajkastning mot en politisk motståndare. Statsministerns beteende är ovärdigt men också avslöjande. Slutsatsen är inte svår att dra: Stefan Löfven ger blanka tusan i situationen för Malmös judiska befolkning så länge den inte trakasseras av "rätt" element.

Ett annat kort exempel är allas vår Oisín Cantwell, som intresserar sig för kriminalpolitik och rättsfrågor. Han skriver om ohälsan hos ensamkommande barn. De senaste dagarna har det uppmärksammats att många mår väldigt dåligt och till och med planerar kollektivt självmord. Orsaken till den psykiska ohälsan uppges vara avslag på asylansökan och uppskriven ålder hos många ensamkommande.

Konkret uttryckt: Cantwell skriver om ensamkommande barn som mår dåligt för att de har fått avslag. Han fördjupar sig inte lika mycket i faktumet att de har fått avslag för att de inte är barn utan vuxna och inte bedöms ha skyddsskäl i Sverige. Åter igen tänker en svensk journalist med hjärtat och låter hjärnan vila. Resultatet blir en helt igenom motsägelsefull text skriven på nyspråk.

I fallet med de ensamkommande finns visserligen politiker med "lösningar", som Centerpartiets Johanna Jönsson som föreslår att de ensamkommande helt enkelt får stanna om de "sköter sig". Kort sagt: du behöver inga skyddsskäl för att få asyl. Hur detta skulle påverka incitamenten för ungdomar och män att komma till Sverige för att få gratis utbildning och boende, och vad detta i sin tur skulle ha för konsekvenser för socialtjänst och skola, funderar centerpartisten inte så mycket över.

En något mer verklighetsorienterad Morgan Johansson sade för en tid sedan att Sverige inte kan ta ansvar för hela Mellanösterns och Nordafrikas ungdomar. Så är det, krasst uttryckt. Det är fakta. Men vi har ju lärt oss att fakta och verkligheten inte spelar så stor roll längre.

Tidigare bloggat:
Regeringens alternativa fakta 

33 kommentarer:

Anonym sa...

"Åter igen tänker en svensk journalist med hjärtat och låter hjärnan vila."

Vänstermedias så kallade "journalister" tänker inte alls med hjärtat. De tänker med plånboken. De sysslar i de flesta fall med sitt eget varumärkesbyggande och en fåfäng godhetsposering syftande till att tillförskansa sig egna fördelar. Mer komplicerat än så är det inte. Som alltid: "follow the money"...

Anonym sa...

"Finansministern: Björklund ägnar sig åt "fake news""
Trodde man ju var förbjudet.I lag alltså.Regeringen bryter inte emot någon lag.Vare sig i Iran eller i Sverige.
Kunde man så skulle man däremot stifta lagar i ensamt majestät.Emot fake news, Björklund, Kinberg Batra och Åkesson.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/qonvE/finansministern-bjorklund-agnar-sig-at-fake-news

Anonym sa...

Det där med den goda tonen tappade Anders Lindberg bort.Han har en regering i hijab att försvara.I det läget föredrar Anders Lindberg Irans mullor.De kan ju i varje fall inte rösta bort Anders Lindbergs regering.

"Drivkraften verkar i stället vara hat mot muslimer. På de rasistiska hatsajterna och i sociala medier har debattens vågor gått höga. Historien och bilderna på slöjan har även fått spridning utanför Sverige och vävs nu in i den fiktiva berättelsen om "islamiseringen" av Västeuropa.
Det är sorgligt att se hur samma främlingsfientliga krafter som vanligen sväller av kvinnohat försöker använda feminism som slagträ. Det är så falskt att det bara blir pinsamt."

http://www.aftonbladet.se/ledare/a/38LWq/nathogerns-feminism-klingar-valdigt-falskt

Anonym sa...

Såpass.En feministisk utrikesminister på sitt generösaste humör.
Utrikesministern meddelar i utrikesdeklarationen att regeringen respekterar SD:s plats i riksdagen även om man inte delar deras värdegrund.SD får alltså godkänt
av regeringen att sitta riksdagen.Något måste ha förändrats någonstans när oppositionspartier behöver godkännas av regeringen och sedan meddelas detta officiellt av en minister.Känns inte det lite Iran-inspirerat?

Anonym sa...

1) Löfven är en lögnare

2)"statsministerns beteende är ovärdigt", klart att det är ovärdigt, hela steffe statsminister är ovärdig sitt ämbete.

3) Löfven som statsminister är en förolämpning mot både folk och land.

Anonym sa...

Hej.

Apatiska barn var det väl?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

utlandssvensk sa...

Rikard,

"Apatiska barn var det väl?"

Apatiska barn var för ett antal år sen de som det var absolut mest synd om. Sen bara försvann de, men ersattes snart av "ensamkommande". Även de verkar nu vara på väg att försvinna. Eller, mer korrekt, man håller på att upptäcka att de aldrig existerade. Värdegrunden och god ton dikterar sen att man inte ska prata mer om saken. Ingen har sagt ett pip om de apatiska sen man upptäckte att de aldrig hade existerat.

De blir väldigt intressant att se om de goda hinner hitta på någon ny kategori innan hela godhetsmaskineriet har upphört. Fantasi saknas inte och många av entreprenörerna från MENA hjälper säkert gärna till.

Så vad ska vi gissa på? Vilken blir nästa påhittade grupp av särskilt utsatta "barn" som man kan sända snyftreportage om och ordna galor för? Eftersom det fungerade så bra med de "apatiska", kanske man kunde pröva med motsatsen? De "överaktiva", kunde då vara stackars MENA ynglingar som bara inte kan sluta våldta, misshandla, osv, osv pga. någon mystisk åkomma.

Eller vad sägs om "tillsammanskommande"? Det kunde då vara gifta par där både mannen och kvinnan påstås vara under 18. De tvingas att åka hela vägen till Sverige, eftersom myndigheterna i övriga Europa inte låter dem leva tillsammans. SVT kan ta oss med på resor till kontinentens fascistfästen, som Danmark, och med dold kamera visa hur den unga kärleken förintas av hjärtlösa poliser i högerextremisternas tjänst. Sen kan det bli ett lyckligt slut när TV teamet smugglar Ali (påstås vara 14, men ser ut som 35) och Aisha (påstås också vara 14, men ser ut som 9) över sundet i sina koffertar. Det blir precis som när judarna flydde Danmark på 40-talet!

Fast det bästa vore något helt nytt och fräscht, som inte lämnar ett öga torrt. Nu när svenskens empati har nötts ner så länge och så hårt, behövs det något verkligen spektakulärt eländigt för att återigen bända upp hans hjärta. Kanske de "dödshotade" kan fungera? Detta skulle då vara "barn" som är dömda till dödsstraff i sina hemländer. Eller de "torterade"?

Eller har panelen här några bättre förslag?

Zafir sa...

Väl skrivet, men vill ändå påpeka att tusentals svenska familjer under decennier har flytt Malmö av i princip samma orsaker som nu fått ett antal judiska familjer att lämna. Detta talas det inte ett ord om i debatten. På tal om hierarkier mellan grupper.

utlandssvensk sa...


Angående judar, är det väl uppenbart att de lär vara borta från Sverige inom 5-10 år. Malmö bör bli den första staden i Västeuropa efter 1945 för kan förklaras som "Judenrein".

Jag debatterade detta ganska friskt för 5-10 år sen utifrån den klassiska "canary in the coalmine". Det hela gick mest ut på att visa att det inte var realistiskt att judarna skulle kunna stanna i Sverige om den muslimska andelen av befolkningen fortsatte att växa och att samma öde väntade alla andra på sikt.

Men nu är det nog försent att oro sig över judarna i Sverige. Svenskarna har stora egna problem och bör fokusera på dessa. Judarna kan lätt flytta till sin alldeles egna fristad på jorden. Svenskarna saknar det alternativet.

Magne sa...

"Eller har panelen här några bättre förslag?"

"Dödshotade" och "torterade" är för stötande. Det blir för obehagligt för svensken att läsa om. Medierna måste också sälja tidningar. Men visst hade många skribenter på SvD o DN velat lansera de parollerna om de fått tillåtelse från chefredaktörerna. Wolodarski och Karén (SvD) håller i trådarna och bestämmer vilka paroller som ska användas.

Tror mer på "De hjälplösa". Syftar till att de (asylsökande, välfärdsturister och immigranter) inte kan reda sig själva, utan behöver vår hjälp; och nekar vi dem det, är det på grund av rasism eller ren och skär ondska.

Klara Sandelind har emellertid redan lanserat "De hjälplösa" ser jag nu: https://www.svd.se/nar-vast-forklarade-krig-mot-de-hjalplosa.

Men visst kan "De hjälplösa" bli slagkraftigt nu när andra paroller urvattnats.

Magne sa...

"Väl skrivet, men vill ändå påpeka att tusentals svenska familjer under decennier har flytt Malmö av i princip samma orsaker som nu fått ett antal judiska familjer att lämna. Detta talas det inte ett ord om i debatten. På tal om hierarkier mellan grupper."

Det där gäller inte enbart Malmö (som du säkert vet). I Stockholm har svenska familjer länge flyttat från Norra Botkyrka, Järvafältet och Södertälje till svenskare områden i närheten. När svenska familjer i nämnda invandrarghetton klivit ned till centrum och trott att de är i Mogadishu eller Teheran börjar de flytta till svenskare områden. Ingen svensk jag känner har föreslagit en fika på Rinkebytorg eller i Rissne. En känd fotbollsspelare som dock föredrar Rissne Kebab är John Guidetti, "John Guidetti bjuder Patrick Ekwall på kebab i Rissne - TV4 Sport": https://www.youtube.com/watch?v=3l25fWHFxTA.

Melmac sa...

Såg detta på SVTs hemsida: Statsvetare: Flynns ryska kontakter en utpressningsrisk
Statsvetaren och experten är då Elisabeth Walentin, som ofta brukar kommentera USA-val för Demokraternas räkning, Johan Ingarö brukar vara där frö Republikanerna.

Inte en stavelse om att hon är Demokrat. Skrev då följande till "journalisten":

Hej!

Borde ni inte precisera att Elisabeth Walentin (Som för övrigt brukar vara väldigt bra) är Demokrat?

Elizabeth Walentin har arbetat med politiskt kampanjarbete både i USA och i Sverige. Hon jobbade med socialdemokraterna under senaste valet. I USA har hon varit delaktig i Obamas presidentvalkampanj under 2008 och Howard Deans primärvalskampanj 2004, enligt ett pressmeddelande från StrandbergHaage.

Svar:

Hej!

Tack för påpekandet! Har förtydligat hennes bakgrund i texten.


Helt otorloigt att man "glömmer" att nämna ett den som sitter och kommenterar politik tillhör ett visst parti!


Kap Horn sa...

Hej

Mitt förslag: "De bortglömda"...på så vis inkluderas även svensken.

Anonym sa...

Den nya kategorin är väl ensamkommande flyktingbarn som hotar med att ta livet av sig?
Alltså en grupp som uppstår ur gruppen ensamkommande flyktingbarn när de får avslag eller vantrivs i Sverige.BO har precis upptäckt gruppen och intresserade strömmar till för att kräva amnesti och ökad särbehandling så att gruppen inte blir för stor.

utlandssvensk sa...

@ Magne,

Jo, "de hjälplösa" är nog en bättre gissning, av de skäl du anger. Sen kan det kanske också bli en kampanj för de stackars förtryckta muslimska kvinnorna som tvingas slita av sig burqan (snart omdöpt till den feministiska skyddsdräkten) i allt fler högerextrema länder. F! lär jobba för att de ska beredas plats i Sverige och kan nog få med sig MSM och delar av 7K på tåget. Det kan ju också bli en bra ny kategori: "De avklädda kvinnorna"!

"Ingen svensk jag känner har föreslagit en fika på Rinkebytorg eller i Rissne."

Usch och fy! Du umgås bara med rasister! Fina och goda människor föreslår hela tiden att man ska fika i Rinkeby. Att de sen aldrig riktigt hinner beror endast och enbart att de är stängt upptagna med andra livsviktiga projekt för att rädda planeten och alla som det är synd om. Av en ren slump pågår alla sådana aktiviteter endast innanför tullarn.....

Anonym sa...

Magne.

Gör som jag.

Jag har valt att segregera mig.

Jag bor på Södermalm. Perfekt. Helvitt. Ett och annat fackeltåg men i övrigt lugnt.

Anonym sa...

Såpass.En feministisk utrikesminister på sitt generösaste humör.
Utrikesministern meddelar i utrikesdeklarationen att regeringen respekterar SD:s plats i riksdagen även om man inte delar deras värdegrund.SD får alltså godkänt
av regeringen att sitta riksdagen.Något måste ha förändrats någonstans när oppositionspartier behöver godkännas av regeringen och sedan meddelas detta officiellt av en ansvarig minister på högtidsdagen.Känns inte det lite Iran-inspirerat?

utlandssvensk sa...

@ Kap Horn,

"Mitt förslag: "De bortglömda"...på så vis inkluderas även svensken."

Det enda stället där svensken ska inkluderas är i skattebasen! I övrigt ska han utplånas. Det kan möjligen leda till att även skattebasen utplånas, med det ska vi inte prata om.

Anonym sa...

Säga vad man vill om Allan Widman och Liberalerna men blev det här så bra egentligen? Förbjuda skyddvästar? Vad blir nästa? Förbjuda cykelhjälmar? Bilbälte? Mesost?
Man har alltså svårt att få människor att sluta skjuta på varandra.Man kommer inte åt vapnen så skjutandet fortsätter.Ingen verkar bry sig nämnvärt om en inrikesminister som står och luftar gomseglet med tal om tuffare tag.Då vaknar Allan Widman och Liberalerna till. - Vi har det! Vi förbjuder skyddsvästarna!

Kap Horn sa...

Hej utlandssvensk

Någon måste väl stå för kalaset...så länge det nu kan tänkas pågå.

Hälsningar från en utlandstysk som har blivit en assimilerat inlandssvensk...

Anonym sa...

Hej.

Hjälplösa låter som en sannolik variant, eller kanske medellösa. Förfördelade är för långt och svårstavat för journalister.

Kulturberikare, respektive -ambassadörer kanske? Klassiker men ändå.

Nysvenskar är ju också en gammal goding.

Vänner kanske, eller kamrater?

Välfärdsräddare kanske?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Fd moderat sa...

Åk till Vällingby Centrum! Det går inte att vara där längre. En kompis till mig bor i närheten. De har helt slutat att handla i Vällingby centrum. Det har gått på 2-3 år.

utlandssvensk sa...

@ Kap Horn,

Bra jobbat att bli assimilerad inlandssvensk! Jag har inte satsat så hårt själv i Schweiz, men mina barn är helt integrerade. För övrig tittade jag in på din blogg. Väldigt trevlig! Tyskarna uppskattar ofta svensk landsbygd mer än svenskarna.....

@ Fd moderat,

Det där med köpcentrum är ett stort eget kapitel inom white flight området. På wikipedia skriver de följande:

"In many instances, a mall begins dying when its surrounding neighborhood undergoes a socio-economic decline.
In the case of the Cloverleaf Mall in Chesterfield, Virginia which had operated successfully in the 1970s and 80s, by the 1990s "women, began staying away from the mall, fearful of the youth who were beginning to congregate there. People [said a former Cloverleaf manager] started seeing kids with huge baggy pants and chains hanging off their belts, and people were intimidated, and they would say there were gangs”."

https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_mall

Precis som i Sverige används kodspråk, men alla kan väl räkna ut vad det är frågan om.

Den befintliga strukturen i Stockholm med centrum direkt vid knutpunkter i kollektivtrafiken lär dö ut ganska snabbt. När jag googlade om Täby för någon vecka sen, hittade jag också berättelser om att Täby C börjar bli väldigt otrevligt för vita kunder. Nordstan i Göteborg är numera världskänt för sina problem. Osv, osv.

Lärdomen från USA är att man får bygga där det krävs bil, eftersom detta är ett effektivt sätt att slippa de flesta problemfigurerna. Fast det blir nog svårt att upprepa samma mönster som i USA. Svenskarna klarar troligen inte av att bara ge upp de befintliga förorterna och bygga helt nya, vita områden.

utlandssvensk sa...


Jag såg just detta:

"S vill ha tak för nyanlända i skolan

Vi föreslår ett tak när det gäller hur stor andel nyanlända elever en skola ska ha, säger ministern, som presenterar förslaget på en gymnasieskola i Malmö.

Förslaget är en del av Socialdemokraternas inriktning för skolpolitiken och kommer att tas upp på partikongressen i april.

I dag tar 10 procent av landets skolor emot hälften av alla nyanlända elever."

https://unvis.it/dn.se/nyheter/politik/s-vill-ha-tak-for-nyanlanda-i-skolan

Enligt min uppfattning är detta en väntad utveckling, men den kan få extrema konsekvenser. Segregeringen i skolorna fungerar fortfarande hyggligt. Slår man sönder den, är det game over för landet. Och det lär gå väldigt fort.

Magne sa...

"Lärdomen från USA är att man får bygga där det krävs bil, eftersom detta är ett effektivt sätt att slippa de flesta problemfigurerna. Fast det blir nog svårt att upprepa samma mönster som i USA. Svenskarna klarar troligen inte av att bara ge upp de befintliga förorterna och bygga helt nya, vita områden."

Vi svenskar köper mycket på Amazon, eftersom vi slipper konfrontera mångkulturen i City eller i förorterna. Inte heller vill vi in till Stockholm City, och försöker därför arbeta hemifrån eller ute i en vit förort. Man får gneta på så gott det går. De vita områdena är snart ett minne blott.

utlandssvensk sa...


Tydligen fanns det inga skäl att oroa sig vad gäller köpcentrumen!

"Poliser omringas och attackeras i Nordstan, antalet anmälda brott ökar och gallerian beskrivs av polisen som ett "smörgåsbord" för kriminella rekryterare.
Socialdemokraternas lösning på problemet: En stor kultursatsning.
– Planen är att gå vidare och se om man kan hitta en scen. Lokala musiker, konstnärer eller annan kulturell verksamhet som faktiskt gör att Nordstan i stället lever upp, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S."

http://www.expressen.se/gt/s-losningen-pa-problemen-i-nordstan-kultursatsning/

Vilken otur att de inte kände till detta i Detroit eller Johannesburg! Då hade det varit lika tryggt där som Zurich!

Anonym sa...

Vilka "främlingsfientliga krafter" sväller över av kvinnohat?

Fd moderat sa...

@ Utlandssvensk,

jag har gjort något enstaka besök i Mall of Scandinavia i Solna. Den har väl varit öppen i runt två år eller så. De gånger jag har varit där har det varit vuxendagis för MENA-folk. Frågan är inte om det kommer att bli som i Nordstan utan när.

Anonym sa...

Det är så vackert!
Lena Rådström Baastad oroar sig för främst Moderaterna men också för Alliansen på Aftonbladet.Fast regeringen inte ens når 30% och MP inte klarar spärren oroar sig
partisekreteraren för oppositionen.Med MP utanför riksdagen klarar sig S inte ens tillsammans med V.Antingen skiter Lena Rådström Baastad helt i AB/Inizios undersökning eller så använder hon sig av s.k alternativa fakta.Vilket AB missar att påpeka trots att man själva genomfört undersökningen.

"Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) säger i en kommentar:

– För vår del ligger siffrorna relativt lika mot förra mätningen. Men vårt mål är att öka förtroendet hos väljarna och vi ska ligga på högre siffror än de här. Samtidigt ställer sig väljarna, liksom vi, sig frågande om hur samarbeten inom Alliansen och mellan M och SD ska fungera. Det är ett svaghetstecken för Anna Kinberg Batra men också för Alliansen som helt enkelt inte håller ihop.

Totalt samlar de två regeringspartierna 28,7 procent."


http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/XmgRn/nya-smallen-for-akb

Fd moderat sa...

Vad gäller Johanna Jönsson verkar hon överhuvud taget bry sig om kostnader och hur mycket dessa s k barn kostar. Men jag vet att hon får ryggdunkningar och likes i den krets där hon befinner sig. Det må vara fint inom centern att gråta offentligt men det är inte sådant som tyder på ledarskapet.
Det är också uppenbart att centern inte bryr sig ett dyft om det Sverige som är bortglömt. I stället är man med och hånar det Sverige som hamnat utanför. Jens Ganman skriver om Backe.
https://jensganman.wordpress.com/2017/02/15/har-bor-de-svenska-trumpvaljarna-ett-reportage-fran-ingenstans/

Anonym sa...

S & M förtvinar inför våra ögon skriver Lena Mellin.Det har hon rätt i och det har dom förtjänat.
Taktiserandet och schackrandet kostar på och trovärdigheten försvinner.Då ska man förtvina.

Anonym sa...

Peter Springare fortsätter uppröra.Inte minst de korrekt-stämplade.
Det är samma gamla invanda hemtama "kritik" och brunsmetande.
Vems ärenden går/springer du?
I vilka vatten fiskar du?
Men, får man väl säga, för en vecka sen eller så var det ju brottsligt och olagligt.
Springare skulle i fängelse, eller åtmindstone få sparken.Det där saknade tolkningsprivilegiet,
som drog som en avlöning, är något som hörs i vänsterns allt gällare falsett-toner.Man står inför det värsta som kan hända.Ingen orkar lyssna eller läsa plakaten längre.Så går det när man tjatar.

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/M0Re0/vems-arenden-gar-du-peter-springare

Fd moderat sa...

Anonym 12:11

jag skulle vilja vända på frågan. Vems ärenden går de som kritiserar personer som Peter Springare? Vilka gynnar det? Framför allt, vilka är det de personerna svker?