fredag 3 februari 2017

Klimatalarmism blir lag


Inte utan stolthet presenterade regeringen under torsdagen ett nytt klimatpolitiskt ramverk, ett klimatpolitiskt råd och en ny lag. Åtgärderna stöds av alla partier utom Sverigedemokraterna.

"På samma sätt som det finanspolitiska ramverket har bringat ordning och reda i ekonomin, så kommer detta att bringa ordning och reda i klimatpolitiken", sade Stefan Löfven på pressträffen tillsammans med Isabella Lövin (MP). Det är onekligen en intressant jämförelse. Löfvens regering har nämligen fått tung kritik av Finanspolitiska rådet för att bryta mot det finanspolitiska ramverket, så särskilt mycket ordning och reda har det inte varit.

Varje år ska regeringen presentera en klimatredovisning i budgetpropositionen. En handlingsplan ska finnas på plats för varje mandatperiod. Att prioritera bort klimatfrågan blir ett lagbrott. Det blir alltså i praktiken olagligt att ha en annan miljö- och klimatpolitik än den som den nuvarande regeringen driver. Och denna lag stöds helhjärtat av Alliansen, den så kallade oppositionen.

Det som irriterar mig mest är att svenska politiker verkar tro att det lilla Sverige gör har någon som helst påverkan på det globala klimatet. Ett land som bidrar med någon promille av de totala utsläppen skulle kunna fördubbla eller halvera dem utan att det påverkar ett endaste dugg.

Det som avgör är hur USA, Kina och andra stora utsläppsländer väljer att agera. Inte hur mycket svenska bilister och företagare på landsbygden beskattas sönder och samman. Detta vet rimligen Löfven. Ändå ska Sverige "gå före". Det låter ibland som att hela världens öde hängde på vad de svenska regeringen företar sig.

Klimatfrågan har blivit en religion för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Och, tydligen, även för allianspartierna.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar lite si och så med ordningen och redan inom MP igen.
Här köper man loss två platser i Sigtuna kommun från tidigare polisanmälda vildar.
Lite bedrägeri och lite kohandel gör susen.
http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/mp-drar-tillbaka-anmalan--mot-forra-toppnamnet/
Här ska man folkomrösta om EU enligt en motion till kongressen.
http://www.expressen.se/nyheter/mp-ledamotens-krav-folkomrostning-om-eu/

Även om det skulle vara #FakeNews a la Expressen så kan mycket hända än.

Anonym sa...

Alliansen agerar nyttiga idioter, snart lever vi alla i det planekonomiska paradiset.

A nonym sa...

Samt med tanke på våra stora skogar och att de ökar i volym varje år lägg sedan till att majoriteten av vår energiproduktion är från vatten och kärnkraft så är Sverige snarare en sänka än en givare så finns noll anledning för oss att gå före och binda mer ris på ryggen!

Anonym sa...

Eftersom det tydligen går att lagstifta om vilken politik en ännu inte vald regering skall föra så borde det inte vara några större problem att lösa "det paramentariska kaoset" som väntas efter nästa val genom att helt enkelt förbjuda "[SD]-politik".

Fast då blir väl gränskontroller och åldersbestämning också olagligt förstås, tänkte inte på det...

Lotta Trouble sa...

Nåväl, men vad skulle alla de där människorna annars göra? Syftet med att ha policys är att det finns människor som därmed blir sysselsatta att skriva policys. Det är ändå en förhållandevis ofarlig sysselsättning som håller folk på mattan. Vad skulle alla dessa byråkrater annars göra? Vara hemmafruar? (Eftersom majoriteten inom förvaltningarna är kvinnor.) I stället för att det är en specifik man som har försörjningsansvar för en specifik kvinna är vårt system mer generellt.

Anonym sa...

Alliansen har misslyckats så totalt med strategin att det inte kan vara annat än medvetet.Enligt media tror Lööf att hon ska bli den nya ledarinnan.Av exakt vad kan man fråga sig? En Allians av vad?
Tydligen kan hon tänka sig ett S-samarbete också.Man behöver bara säga MP för att förstå hur fiffigt det är.C har medvind sägs det.Man har vuxit någon procent.
När det går upp för väljarna att C, precis som MP, bara garanterar en S-och-Löfven-regering kan procent vara lättrörliga.Precis som för MP.Det måste finnas en anledning till ett spel av den här sorten.Den enda jag kan hitta är att C är fullständigt nöjda med att agera blindtarm, oavsett vilket regering som sitter, bara den inte rymmer SD och innebär att C behöver regera.Ytterligare en grön jobblinje kan man säga...

Anonym sa...

Skulle tro att miljöengagemanget spelar noll roll i det globala sammanhanget, men det är säkert ett bra sätt att hålla skattepress på medborgarna /mvh Törnrosa

Björn i Bromma sa...

Man kan fundera över vad mupparna har tänkt sig gällande utsläpp från bilbränder...

Anonym sa...

"Löfven: "En omröstning om EU är inte bra""
Eller: lilla miljöpartiet ska ni vara med dom stora grabbarna och leka så får ni leka på mina villkor!
Men vill lill-plutten leka mer?
http://www.expressen.se/nyheter/lofven-en-omrostning-om-eu-ar-inte-bra/

Anonym sa...

Hur många bevis på att alliansen inte är borgerlig behöver valmanskåren?

Anonym sa...

Hej.

För att försöka besvara din outtalade fråga om varför de agerar såhär kommer här två ej ömsesidigt exkluderande förlag:

1) Hybris, ren och skär hybris. Om den består till mestadels av okunnighet, bristande kognitiv förmåga eller ren inbilskhet och korrupta rådgivare (eller 'lobbyister' som nutidens mutkolvar till storvesirer kallas) kan kvitta; skit är skit även om den kommer från olika djur.

2) Desperation - en sorts Münchhausen-by-proxy på nationell nivå. De i anden goda och progressiva är ju ständigt på jakt efter någon eller något att vara behövda av, där de kan vara frälsaren och förlösaren. Vad bättre då än något som inte kommer och säger emot (som diverse omhuldade grupper) eller har egna maktanspråk och ambitioner (som vissa andra omhuldade grupper)? Det är ju inte som om Oden, Cernunnos eller Sylvanus kommer att dyka upp på Rosenbad och opponera sig.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Etablerade politiska partier lät MP diktera invandringspolitiken och det slutade på det sätt som man kan förvänta sig då man låter naiva idealister utan kontakt med den verkliga världen få bestämma. Ett totalt haveri som kommer att bli besvärligt och dyrt att städa upp.

Nu önskar etablerade partier att återupprepa misstaget med klimatpolitiken och att förvänta sig något annat resultat än att det totala haveriet inträffar igen är mer än lovligt enfaldigt.

/Eskil

Anonym sa...

Och med EU-mötet i Valetta,mord här och där,Trump,C i Göteborg,Trump och Iran så har MSM en nyhet.
Spekulationer kring Ekeroths örfil och dess konsekvenser.
Om nu någon funderar över vad agendajournalistik är...

Anonym sa...

Så Statsminister Stefan åkte till Malta och fick igenom att EU stoppar flyktingsmugglarna så att människor som flyr för sina liv slipper drunkna och får vara i Libyen istället?
Det har varit en bra vecka för Statsminister Stefan.
En sprillans ny klimatlag som räcker i många år.
Inga fler som flyr för sina liv som drunknar.
Annie kryper hållbart upp i knäet bredvid Isabella.
Och så det här med Ekeroth också.

Anonym sa...

Om man är en så kallat "klimatförnekare" (vad nu det egentligen betyder), så skulle man ju kunna påstå att miljöbranchen är en av världens största industrier.
I alla fall om man med det inkluderar hur stor procent av totala skatteintäkter miljöskatter står för.
- Kanske Hans här vet hur stor del av skatterna i landet som mljöskatterna står för?
Lättast att överblicka är bränsleskatter, vilka i runda slängar står för ca hälften av bränslepriset (ca75% är skatt, varav 25% är moms).

För några år sedan skickade jag faktiskt email med frågor till både MP och sv Greenpeace.
Frågor, som vore från lekman, som undrar om t.ex. hur ofta de rekommenderar en att byta kyl/frys.
Trots påminnelse så fick jag aldrig svar från MP.
Greenpeace högste "tekniske chef" svarade mig faktiskt, dock med skrämmande låg kompetensnivå(!).
Personen kunde uppenbarligen inget om energihantering eller "life cycle" för produktion, transport, och destruktions av kyl/frys (i detta fall) utan kom bara med väldigt svävande svar på mina frågor.
"Kanske byte av kyl/frys vart 3;e år…" blev svaret.
Svar vilket går i linje med mantra senaste decenniet, alltså att skaffa senaste (av vad det än må vara, vitvaror, lampor, bilar etc).
Det ironiska med detta nu är att pendeln har svängt lite i denna fråga från MP:s håll då de nyligen kommit med förslag om att inkludera reparation av vitvaror etc i hushållen så att även detta omfattas av RUT avdragen.

Miljön skall man dock vara rädd om, framför allt vad gäller utnyttjade resurser och förgiftning av naturen.
Se bara på dagens nyhet om en val i Norge som man fann ha hela magen full med påsar och annan plast.
Min tanke är dock att detta inte beror på svenssons som slänger påsar i soporna (brännbart avfall), utan beror på marina industrin och privata båtägares mångåriga ovana att använda havet som bekväm slask.


Angående Ekeroths örfil…
Jag tycker han är en klåpare, men kan ändå inte ha en stilla undran hur det ens kommer sig att detta brottsfall egentligen blir ett formellt åtal.
Jämfört med alla andra brottmål och framför allt av liknande art menar jag...
Handen upp om det är någon som tror att det skulle gått till åtal om det i stället vore en vanlig okänd medborgare i stället för Ekeroth.

Ofta särbehandlas politiker och andra av maktens elit positivt i det rättsliga systemet (till förtret för vanliga medborgare), men i detta fall (SD…?) så verkar pendeln svänga åt andra hållet.

Off topic, ber om ursäkt för det!
Men angående agendor och sensationspolitik etc…


Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Mycket möjligt att Ekeroth är en klåpare, en fyllskalle, en huligan och en massa annat.Jag känner inte karln.Jag vet inte.
Men vad jag vet är att han skåpar ut resten i prioriterat nyhetsvärde.Annie Lööf försöker sig på utspel.Stefan Löfven försöker sig på utspel.Till och med Eliasson försöker sig på utspel.Allt strålkastarljus hamnar på Ekeroth.
För Lööfs del så hamnar hennes utspel i skymundan och frälser möjligen de redan frälsta på plats i Göteborg.För Löfvens del, ja inte ens frälsta sossar och miljömuppar känner sig upplyfta av hans utspel.Snubben är ungefär lika trovärdig som en påse tjåbbel dvs inte så värst.Eliasson tror inte ens Eliassons gamla mamma på och det är inte någon nyhet på något vis.Inte ens för Eliasson.
Ingenting förändras en millimeter även om Åkesson skulle hänga Ekeroth från Grand Hotells balkong i ett långt rep.Några journalister skulle klinga i rödvinsglasen, men det skulle dom ju ha gjort ändå.I morgon när Löfven och Lööf vaknar upp så är problemen de samma.C är fortfarande ett litet parti oavsett vad Söderborna skriver.
Och Löfven har inte förhandlat fram något, han har blivit överkörd.Ingen kommer och räddar en Löfven genom att ta hans ansvar.I själva verket har han fått hela hjälpa-på-plats-konceptet nedkört i halsen och Löfven är rätt ensam om att att inte ha förstått det.
Ekeroth är medias prioriterade nyhetsvärde.Kommer någon ens ihåg att Lövin och Löfven äntrade scenen och svamlade en stund om något hållbart? Nä, just det, det kom en Ekeroth i vägen.

Anonym sa...

Landet Utopia - verkligheten är överskattad

Anonym sa...

Så där ja.
Centern bevisar att man är nöjda med "som det är".Visst ett litet alibi, "Alliansen ska bli störst", men det är det ju ändå ingen som tror på.
https://www.svd.se/starkt-stod-for-loofs-sd-linje

Anonym sa...

Först hade vi bilhatare. De gick samman och samlades till stor andel i mp. Då kom de på att koldioxid var en drivhusgas och därför skall samhället försvåra för bilister. Detta var lätt att genomföra eftersom våra traditionella partier envisades med att bedriva blockpolitik istället för att samarbeta. Redan för många år sedan visste vi att metan är en mycket aggressivare drivhusgas än koldioxid, men inget gjordes för att begränsa denna gas i vår atmosfär. På senare tid har veganer blivit ganska många och en del av dem har även de sökt sig till mp. Nu klagas det på att kor fiser och därför bör alla bli veganer och köttätande är förkastligt.
Undrar vilken livsstilsgrupp som kommer att söka sig till mp framöver? Blir det nya förbud och försvårande av normal livsföring?