lördag 15 september 2007

Moderaterna får se upp

På dagens Brännpunkt tar docenten i statsvetenskap Ann-Sofie Dahl upp en intressant diskussion om de nya moderaternas svängningar i klassiska moderata frågor. De har kommit slag i slag och kan faktiskt komma att skrämma bort partiets vanligtvis så trogna kärnväljare.

Försvarsfrågan är den senaste i raden av moderata svängningar. Vem kunde tro att en borgerlig regering med en moderat försvarsminister skulle fortsatta den gamla regeringens bantning av försvaret?

Det plötsliga försvaret för statliga monopol är ett annat. Moderaternas kritik mot Systembolaget är helt bortblåst. Den moderate finansministern slänger sin skyddande mantel över spelmonopolet och höjer skatten på el och bensin. Moderaterna försvarar numera ”arbetsrätten” och fackets rätt att straffa företag utan fackliga medlemmar. Allt detta måste ge en fadd smak i munnen hos den vanlige moderate kärnväljaren.

Moderaterna får se upp. Kastar de bort sina traditionella värderingar kommer kärnväljarna att följa med. Och alternativ saknas inte. Centerpartiet har under Maud Olofsson blivit det nya marknadsliberala partiet som är villigt att ta upp kampen mot fackets orimligt stora makt i Sverige. Folkpartiet kan under Björklund få en nystart, att hans ställning i skolfrågor attraherar borgerliga väljare är ingen nyhet. Och socialkonservativa väljare kan mycket väl komma att gå till kristdemokraterna.

Moderaterna för ingen idédebatt i dag. Allt handlar om ”jobb, jobb jobb”. Det må vara en viktig fråga för att bli återvald 2010, men partiet måste ha simultankapacitet nog att kunna bedriva andra viktiga frågor samtidigt. Reinfeldt verkar dessvärre inte vilja diskutera ideologi över huvud taget.

Vänstern pratar alltid om de nya moderaterna som ”samma gamla höger”. För en gångs skull önskar man att de hade rätt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har varit moderat sen skoltiden på 60 talet men i det senaste valet valde jag centern. Tyckte redan då att Reinfeldt hade visat att han skulle bli för feg/vek för att våga driva borglig värdepolitik. Jag kan inte påstå att jag har ångrat bytet men den nu förda politiken gör mig både förbannad och besviken. Att en moderat ledare tror han måste vara en god socialist! Hade jag önskat den politiken hade jag röstat på GP och sen fått Mona. Men då hade jag i alla fall inte varit så överraskad och besviken.