måndag 17 september 2007

Märklig dom mot Microsoft

Domen mot Microsoft står fast. Företaget tvingas att betala en halv miljard euro i böter för att, som EU:s domstol i Luxemburg uttrycker det, ha ”utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden”. Det är en märklig dom av flera skäl. EU vill att Microsoft ska dela med sig information om sitt operativsystem för att underlätta för konkurrenterna. I praktiken straffas företaget för att det står bakom en produkt som helt enkelt är för populär.

Microsoft anklagas av EU-kommissionen för att besitta en monopolliknande ställning, vilket är fel. Windows är väldigt dominant, men Microsoft har alls inget monopol. Det är fritt fram för andra företag att etablera sig. Att kommissionen öppet säger sig vilja arbeta för att ett enskilt företags marknadsandelar ska minska, är hårresande.

Microsoft har också anklagats för att deras mediespelare följer med gratis med Windows. Detta stänger ute konkurrerande mediespelare, heter det. Detta är förstås struntprat. Jag skulle gissa att de flesta datoranvändarna sitter på ett antal olika mediespelare förutom Windows Media Player. Inget hindrar mig som användare att använda fem eller tio olika mediespelare om jag skulle vilja. Kommissionen är ute och cyklar.

Mjukvarujätten tänker rätta sig efter domen. Men de hälsar att de i alla fall inte tänker dela med sig av informationen gratis.

DN, IDG

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att Microsoft har lyckats bra med sin marknadsföring och därmed blivit populära behöver inte betyda att deras produkter är tekniskt överlägsna, vilket inte många heller påstår. Microsoft policy är att med alla medel snärja sina kunder till beroende av Microsofts produkter och att ta bort kundernas valfrihet.
Det handlar inte om att du, som kanske är lite kunnig, kan installera vilka spelare du vill. Det handlar om att de som är mindre tekniskt kunniga ens ges möjlighet att förstå att det finns alternativ.
Jag hävdar att på grund av Microsofts beteende har utvecklingen inom programvaruområdet hindrats under många år, och det är också det vad domen handlar om. Läs gärna mitt inlägg "SCO finally dead? MS next?" på http://blogs.su.se/rorre/20070915/
och kom gärna med kommentarer.
Bra business handlar också om etik och ansvar. Något jag anser att Microsoft inte kan uppvisa.

Anonym sa...

Microsoft har själva skapat denna mjukvara och så blir de åthutade för att inte ge utrymme för andra media spelare !?.Luktar apa lång väg om denna protest då vederbörande som gnäller ju har all möjlighet att släppa sin egen mjuvara precis som Microsoft.

Hela fallet är lika dumt som att vända dasspaperet ut och in nästa gång man använder det.Idioter.

SideShow Surfer

Staffan sa...

Problemet är att ingen annan har fått skicka med en egen mediaspelare. Vissa datortillverkare skickar med en customiserad Windows med datorn men de fick t.ex. inte ersätta eller ens skicka med en till mediaspelare.

Den andra delen av domen gäller att Microsoft använder sin dominans på persondatorsidan till att även ta över servrar genom att hålla sina nätverksprotokoll hemliga.

Hans Li Engnell sa...

Eftersom mediespelarna går att få tag på (ofta gratis) på nätet, förstår jag inte problemet. Det är knäppt att tvinga ett företag att underlätta för konkurrenerna, helt enkelt. Sedan kan man tycka vad man vill om Microsofts produkter eller om företaget i sig.

Knäckfrågan har också varit om Microsoft har monopol eller inte. Det är en underlig fråga eftersom det är uppenbart att det finns alternativ till Microsofts produkter och inget förbud råder mot att fler konkurrerande produkter dyker upp.