onsdag 28 januari 2015

Brott mot DÖ - del 2


Det framgår nu allt tydligare att decemberöverenskommelsen (DÖ) för Socialdemokraterna och Miljöpartiet endast och enbart var ett sätt att hålla sig kvar vid makten och undvika nyval.

Det fanns flera farhågor med DÖ. En var att oppositionen förbundit sig att inte vara opposition längre, och att minoriteten skulle härska över majoriteten i Sveriges riksdag. En annan att alltfler förslag som regeringen saknar majoritet för skulle börja bakas in i budgeten med vetskap om att oppositionen inte kommer rösta emot den.

Bara veckor efter att överenskommelsen nåtts, som bland annat innebar blocköverskridande samtal om försvar, energi och pensioner, såg 38-procentsregeringen till att besluta om energin på egen hand. Sannolikt efter ansenligt tryck från MP togs beslutet att stoppa all ny kärnkraft. Alliansen var inte tillfrågad, så frågan är vad de ska prata om i sina energisamtal framgent.

I går kom nästa slag: avskaffandet av den bortre parentesen i sjukförsäkringen pressas in i budgeten. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll försvarar detta med att det kostar mycket pengar och således måste betraktas som en budgetfråga. Det är inte så förvånande att regeringen gör så här i denna fråga: det finns nämligen en riksdagsmajoritet emot förslaget.

Vad kommer härnäst? Det är väldigt mycket som kostar pengar. Försvaret, inte minst.

Regeringen sitter alltså i en sits där den å ena sidan bara har 38 procent av väljarstödet och därmed en stor majoritet emot sig i riksdagens kammare, å den andra har fått grönt ljus av majoriteten att få igenom sin politik ändå. Det är inte så konstigt om regeringen då försöker pressa in frågor i budgeten som den vet hade röstats ned annars. En höna hade kunnat räkna ut att det skulle bli så här.

I praktiken är DÖ nu bruten, krossad och begraven. Men hittills har vi inte hört mer än lite gnäll från Alliansen. De känner sig nog svikna, men ett löfte är ett löfte!

Om det är så här de borgerliga partierna tänker bli behandlade under de kommande 3,5 åren, föreslår jag att de i stället går och lägger sig på en spikbänk. Det skulle i alla fall  bespara alla deras väljare plågan.

Tidigare bloggat:
Decemberöverenskommelsen är överspelad

2 kommentarer:

Anonym sa...

De rödgröna gör som den socialistiska manualen anbefaller,för att behålla makten som minoritet manövrerar du för att oskadliggöra oppositionen och det under ivrigt tal om demokrati,socialistisk demokrati.

Anonym sa...

Det är väldigt enkelt. De som hatar SD gillar DÖ. De som stödjer någon form av demokrati gillar inte DÖ eftersom Alliansen iom den kör över sina egna väljare.

//Mogura