Eurokrisen kommer att pågå i ytterligare flera år, spår vissa bedömare. Det låter inte orimligt givet att inga konkreta steg att få ordning på de krisande ekonomierna egentligen har tagits och, framför allt, att polletten ännu inte har trillat ned: en gemensam europeisk valuta är en dum idé.
Krisen ska mötas med "mer Europa", som Angela Merkel så kärnfullt uttryckte det tidigare. Nu konkretiserar hon detta och kallar det ett "inre EU". Om vissa inte vill vara med får det bli så, men en inre kärna av länder som styrs med överstatlig hand måste skapas, anser den tyska kanslern.
Det betyder: en budgetunion, en politisk union och i praktiken det som Joschka Fischer har krävt i många av sina drapor i DN: en federal EU-stat där makten slutgiltigt flyttas från de nationella parlamenten till EU:s slutna rum dit solen aldrig når.
Frågan är nu om den svenska riksdagen anser att Sverige ska tillhöra detta "inre EU". Argumentet för att Sverige skulle gå med i eurosamarbetet och det stående argumentet för att vi, trots att EU beslutar om så mycket elände, alls ska vara kvar med EU-medlem är att vi måste vara med och påverka.
Räkna med att folkpartister, moderater och sossar kommer att använda just detta argument för att Sverige ska avsäga sig sin nationella suveränitet en gång för alla och ingå i elitens EU, den kärna där man inte längre behöver bry sig om störande inslag som demokratiska val och krav på folkligt mandat.
1 kommentar:
Hålla inne medlemsavgiften är ett sätt att vara med och påverka.
/B
Skicka en kommentar