onsdag 2 mars 2011

Diktatorn till motattack

Muammar Gadaffi uppges ha återtagit en del städer som tidigare varit i oppositionens händer. Det som såg ut att vara en långsam men ändå ganska säker seger för landets frihetsälskande massor kan alltså leda till att diktatorn sitter kvar. Håller situationen på att glida demonstranterna ur händerna? Eller är detta bara Gadaffis egen version av Ardenneroffensiven vi ser?

En sak är i alla fall säker: om Gadaffi lyckas återta och behålla kontrollen över Libyen behövs inte särskilt mycket fantasi för att begripa vad som kommer att hända de som aktivt stödde upproret.

Vad sägs om en gemensam utländsk styrka som hjälper demonstranterna att slå ned fanskapet? Libyen är ju trots allt uteslutet ur rådet för mänskliga rättigheter och är därmed även av FN klassat som en elak regim. Att lämna det libyska folket ensamt i detta läge vore ett förfärligt svek efter alla fina ord om demokrati och frihet. Men det vore förstås inte oväntat.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bombliberal idag? :D

Faktum är att en militär intervention knappast är möjlig utan US Navy. Libien har ett stort antal stridsflyg, kanske lite omoderna idag, men MiG är inget man lattjar med. Och utan luftherravälde kan knappast Kadaffi besegras. Så du får väl ringa Obama och leka bombliberal

Christoffer sa...

Läste just på text-tv att oppositionen säger sig ha återtagit staden al-Burayqa, så kanske läget inte är så allvarligt som det verkar. Vi får hoppas det.

Jag tror vi måste hålla ett vaksamt öga på utvecklingen och behålla kommunikationen med de nya oppositionsråden som bildats. De får avgöra vad vi ska göra. Ber de om vår hjälp bör de få den, t.ex. med en flygförbudszon eller att bomba strategiska mål. Tills vidare hoppas jag att rebellerna ska fixa detta själva: tror det skulle ge det nya styret en bättre legitimitet i folkets ögon.

Hans Li Engnell sa...

Anonym: Nej, jag är inte bombliberal. Men jag är heller inte pacifist. Det finns tillfällen då det av ren anständighet krävs militära interventioner för att förhindra fortsatt mänskligt lidande. Rwanda var ett sådant exempel. Händelserna i Libyen är inte alls på samma skala, men en militär insats skulle sannolikt ganska snabbt få slut på dödandet.

Christoffer: Ja, det var lite lugnande nyheter. Jag hoppas självfallet också att de oppositionella ska kunna fälla diktatorn utan utländsk hjälp.

Anonym sa...

Frihetsälskande massor? Tillåt mig småle. Fulmedia i Sverige drar stora växlar av några enskilda flaggviftare som man intervjuar på gatorna i arabländerna och som säger det dom vet att västmedia vill höra. Svårigheterna för oppositionen kanske har att göra med att Kadaffi faktiskt har folkligt stöd...

Du förespråkar en militär intevention, är du då själv beredd att gå i första ledet som soldat i en sådan intervention?