torsdag 6 februari 2014

Tiggarna: Rättigheter men inga skyldigheter?


De romska tiggarlägren i Högdalen var blivit en internationell nyhet. Daily Mail konstaterar att det växande antalet läger i Sverige "tros bero på" liberaliserade invandringslagar.

Lägren ska nu rivas. De är sanitära olägenheter, liknar rena soptippar, och har dessutom byggts utan tillstånd från markägaren. Stadsledningskontoret har därför ansökt hos Kronofogden om omedelbar avhysning, vilket är den enda tänkbara åtgärden. Men inkom kort kommer nya läger att uppstå.

Parallellt med rapporteringen om husvagnslägren finns den om EU-medborgares rätt till sjukvård. Så sent som i går intervjuades i lokalnyheterna ABC en rumänsk man vars fru fått missfall. Hon behövde läkarvård, men mannen kunde varken betala eller uppvisa några identitetshandlingar. Ändå blev kvinnan inlagd för vård över natten. ABC:s reporter konstaterar att "frågan om vem som ska betala den nu ännu högre räkningen, förblir obesvarad".

Reportern ifrågasatte varför kvinnan inte kan få gratis vård i Sverige. Socialminister Göran Hägglund förklarade pedagogiskt varför. Mellan EU:s medlemsländer finns en överenskommelse som innebär att den med sjukförsäkring i sitt hemland kan uppvisa dokument som styrker detta. Då skickas räkningen till hemlandet. Ansvaret vilar alltså på Rumänien, inte Sverige. Och framför allt på den enskilde som valt att komma till Sverige.

Diskussionen styr lätt fel här. Miljöpartiet och Centerpartiet vill ha en TÖG som även omfattar EU-migranter. Det behöver inte locka hit fler tiggare, tror de. Man måste fråga sig hur de kom fram till den spektakulära slutsatsen. Centerns Stina Bengtsson tycker att Sverige måste bli bättre på att "ta hand om" de som kommer hit. Det är något oklart för mig varför Stockholms skattebetalare ska sörja för rumäners boende.

Precis som jag konstaterat tidigare är den fria rörligheten en lika odiskutabel rättighet som egenförsäljning är en odiskutabel skyldighet. Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Svenska medier älskar att diskutera rättigheter men glömmer bort individens eget ansvar. Man är varken dum eller hjälplös bara för att man är fattig.

Läs även:
Fnordspotting

16 kommentarer:

Anonym sa...

Att söka jobb i ett annat EU land innebär inte att skräpa ner, stjäla, råna, tigga, mörda och våldta. Nej! Det är en fantastisk möjlighet! Därav är det enkelt att förstå att zigenare inte hör hemma i dagens fria Europa. De bör ta sig tillbaka till Indien och fara runt därnere istället.

/Idealist

Micke sa...

Att vara nazist betyder alltid att vara obildad,våldsbenägen och helt utan stil.

Micke sa...

Hur är det nu?

Att suga kuk är att arbeta men att tigga är det inte?

jag trodde att alla tjänster (att tigga kräver en prestation av den som tigger och ger den som "köper" tillfredställelse.

Det enda som saknas är att bägge dessa yrken omfattas av samma lagar som alla andra.Nationellt och gemensamt inom EU för att lösa "problemet".

Hans Li Engnell sa...

"Att suga kuk är att arbeta men att tigga är det inte?"

Korrekt. Att tigga är ingen "tjänst".

Micke sa...I så fall är det inte en tjänst att ge andra tillfredställelse genom att suga kuk så du får välja om du ska tillåta andra än dig att definiera vad som är arbete och prestation.


Om man låter riskkapital investera i det organiserade tiggeriet (arbetet) via privata företag så kanske det blir förståeligt även för liberaler?

I "Nere för räkning i London och Paris" gör George Orwell en tydlig och klar redogörelse för tiggandets funktion för både köpare och säljare och den bör vara obligatorisk för alla som strävar efter en utökning av trasproletariatet genom ett upphävande av alla offentliga skyldigheter gentemot individen förutom våldsmonopolet.

Anonym sa...

Vi kan konstatera att kåkstäder har ett stark politisk stöd. Då kanske man kan låta studenterna bygga kåkstäder? då ensamkommande barn börjat överta student-boenden (Ockelbo 2014). Då väldigt många ålderdomshem blivit mottagningar för nyanlända, så önskar kanske politikerna att även pensionärer bygger kåkstäder?

Med hjälp av svart arbetskraft får här romer från Rumänien gott om arbete. Men vid dessa alternativ dyker väl det upp någon tjänsteman och dillar om bygglov och kommunal mark...

Amnexis sa...

Jag tycker Micke kan ta hem ett par av dessa romer till sin bostad. Välfärden rämnar på grund av den frikostighet som du förespråkar, så det lär ju bli allt mer av privata välgörenhetsfaktorer i samhället i framtiden.

Varför inte prova på? Då lär du få uppleva den högsta formen av solidaritetseufori.

Det glöms av så lätt. Vi som är emot utarmning, stigmatisering och import av en ny underklass - delar faktiskt landet med er "solidaritister". Det är därför ett visst parti fortsätter att öka i opinionsundersökningarna.

Det handlar inte om rasism eller fascism. Det handlar om att vi inte tar saker för givet. Vi vet att uppskatta det som genomfördes för 70 år sedan, byggandet av välfärden. Men det finns bara en viss portion av välfärd.

Rent krass är kåkstäderna ekonomiska poster som inte ackumulerar något i gengäld.

Jag har själv arbetat på Balkan och med egna ögon sett den socialt nedärvda och närmst tillbakaryggande hållning denna grupp har till vanligt arbete. Det är "hand till mun-kultur". Livslängden är ofta låg och man lever för dagen.

Ge gärna av dina egna pengar och resurser, men låt mina skattepengar gå till våra barn, äldre och annat som rör vår välfärd - precis som själva begreppet är skapat för. Låt oss satsa på ett gemensamt samhällsprojekt. Detta skulle aldrig kunna inkludera hela världen.

Och vill du lyfta blicken lite. Titta på den bulgariska filmskaparen Taskovskis dokumentärfilm om romer. Där berättar de själva om sin utsatthet och ovilja till det normala liv du drömmer om att ge dem.

http://www.taskovskifilms.com/film/paradise-hotel/


Låt oss stänga av sugpumpen som socialisterna installerat.

Anonym sa...

Alla de som vurmar för att dessa rumänska romer ska få en massa faciliteter i Sverige (ni såg väl Debatt igår?), de sitter och kräver att svenska skattebetalare ska tvingas betala för dessa hitresta parasiter.

Jag tycker det är synnerligen magstarkt att sitta och indirekt göra gällande att folk som inte vill bidra till detta är snåla och ogina.

Istället tycker jag att dessa godhetsprofeter ska starta insamlingar och ägna sig åt hjälpverksamhet om det är dem så behjärtansvärt (eller koketterar de bara med sin godhet för att trycka ned folk som inte håller med dem? inte utan att man har sina aningar).

Allt hjälp till dessa tiggare ska ske UTANFÖR skattesystemet. Det ska ske på frivillig basis genom hjälporganisationer som INTE ska få statsbidrag. Dessa godhetsapostlar ska själva skramla bössor och starta insamlingar och iscensätta boenden och soppkök. De kan hysa dem hemma hos sig själva dessutom.

All hjälp ska ske på frivillig basis och inte tvingas på skattebetalarna. Vi har nog med friåkare från tredje världen här och vi är bara 4,5 miljoner som jobbar och betalar skatt och pengarna kan inte räcka till all världens elände.

Nä, kavla upp ärmarna nu, godhetsprofeter, och visa vad ni går för!

/ My little Romani

Micke sa...

Amnexis demomnsterar här (igen) vad som händer när man är liberal och fascist på samma gång.

Anonym sa...

Kör ut patrasket med omedelbar verkan!

Anonym sa...

Om nu kineser, tyskar, japaner, svenskar, ryssar, finnar, judar och jänkare osv kan bygga sig ett nytt bra och ordnat liv i andra länder varför kan då inte romer göra detsamma? Jo, svaret ligger i deras kultur, stamtänkande och hederskodex. De har aldrig haft ett system där man bosatt sig på en plats, arbetat och satt sina barn i skolbänken. Historiskt har de rest runt och försörjt sig som hästsäljare, musiker och cirkusartister etc. Förr gjorde detta med häst och kärra idag sker det med husvagn och bil. Innan industrialismens framväxt fungera detta bra och romer sågs tom som något spännnde och exotiskt, deras frihet och vara fri liksom fåglarna. Men nu är det som sagt andra tider. Man ska inte förakta romer eller deras särart men man måste förstå att dessa kulturer inte är kompatibla att leva tillsammans. Endera måste romerna liksom alla andra som emigrerar "ge upp" en del av sin identitet och smälta in eller så får de räkna med att ha det som de har och behandlingen därefter. Precis som jag inledde. Det var nog en stor omställning för svenskar att bygga sig ett nytt liv i Nordamerika liksom en vietnames kan tycka att Sverige är "konstigt" i mångt och mycket till en början i vart fall. Men båda dessa ju lyckat så bollen ligger hos romerna själva.

Allt gott!

Mvh Jan Saxman

Brooke sa...

Micke ser som vanligt inte nyanser.

Han antar att om någon inte stödjer något specifikt fenomen, vi kallar det A, så är denne per definition en motståndare till A.

Här ser vi resonemanget in action. Amnexis tycker inte det är vettigt att våra pengar går till att finansiera hitresta och hemlösa tiggare utan utbildning. Micke menar då att Amnexis måste vara fascist, eftersom om man inte stödjer något så måste man per definition vara dettas största motståndare.

Personligen tycker jag inte tiggarna bör kastas ut, men vi bör fundera på hur invandringen fungerar om det här är resultatet.

Mona sa...

Jag tycker att det i många fall pratas för lite ekonomi för det är ändå det det till syvende och sist handlar om.Hur ska våra skattepengar räcka till att ta hand om alla som vill hit och samtidigt hålla välfärden uppe på en bra nivå.Hur goda vi än vill vara så måste pengarna räcka,det är ju bara att gå till sin egen hushållsbudget-Inkomster- utgifter. Ibland undrar jag om somliga tror att staten har en outsinlig skattkista att ösa ur.

Anonym sa...

Sverige har inga som helst planer på att föra en gynnsam migrationspolitik. Finns ingen som helst planering för vad framtiden är i behov av. Varför ska denne zigenare inte få vård? Är det någon som missat att migrationspolitiken syftar till att inte gynna någon?

// Magne

Amnexis sa...

Magne:

"Denne zigenare"

- Vilken zigenare? Rumäner får söka sig till Rumänien om de vill kräva sjukvård. Romer med svenskt medborgarskap får alltid vård trots att de, utan tanke på allmänheten, använder akutmottagningarna som slagfält där de skjuter och slåss.


"..migrationspolitiken syftar till att inte gynna någon?"

- Helt obegriplig mening. Att ekonomiska migranter med syriskt ursprung men som bott flera år i Frankrike, som vill ha uppehållstillstånd i Sverige, ges PUT av ett aningslöst Migrationsverk är väl att gynna dessa Fransk-boende syrier mer än tillräckligt!?

Eller menar du att det gynnar oss svenskar? Konstigt då att Schweiz röstade mot att "gynnas" av hög invandring. Massinvandring är ju inget russin i kakan enligt vår statsminister. Och det kan man ju förstå då flertalet (enligt SCB) går direkt till livslångt snuttande på välfärdstutten.

Anonym sa...

Att börja hävda att romerna är ett så stort problem för Sveriges del är som att försöka utöka statskassan genom att sätta dit småföretagare som försöker få ihop till en lön efter skatt på c:a 25-30 tusen, i stället för att sätta dit de internationella storföretagen som döljer stora summor pengar. Jämförelsen kan också sättas i relation till huruvida integrationen/immigrationens kostnad på c:a 100 miljarder/år eller att jaga romer som tjänar c:a 300-500 kr dagligen är rätt metod att skapa välstånd i landet. Med detta inte sagt att jag anser det rätt att tigga, men man kan väl ändå försöka skapa välfärd om man nu ändå ska skriva kritiskt angående immigrationen/integrationen. Varför undvika den största posten - för att verka lite fin inför sina liberala kolleger, så man kan dricka öl tillsammans och prata om människans frihet, gissningsvis?

Så är det, de fransk-syriska personerna behöver någonstans att bo, annars riskerar de att dö i ett heligt krig, regimtroget paradis, också kallat nationen Syrien. Därtill välkomnar jag hela Syrien till Sverige om det inte var att det skulle dränera Sveriges välfärd, och svensken skulle bli i klar minoritet. Vem representerar svenskarna då? Kommer Jesus och frälser oss, som Sveriges kristna verkar tro när de ska få igång den mångkulturella verksamheten?

Jag rekommenderar varmt Tino Sanandajis blogg:

http://www.tino.us/

Så även läsning av Jan Tullberg, exempelvis, www2.ne.su.se/ed/pdf/39-1-jt.pdf:

"Ibland kan invandringsdiskussionen
ge intrycket att invandringen orsakas av
en global vision eller av en analys av det nationella ekonomiska intresset, men
någon sådan kausalitet bör inte antagas.
Christoffer Caldwells (2009) bedömning förefaller mer rättvisande. Politikerna hamnade av oaktsamhet i en situation med massinvandring och sedan
försvarar man den som om det vore en
genomtänkt och funktionell politik."

Hoppas vi förstod varandra nu(!).

// Magne