onsdag 26 februari 2014

Den eviga sockerskatten


I DN i dag står att läkaren och professorn Claude Marcus vill att staten "griper in" och försöker hejda svenska folket från att bli ännu fetare. Punktskatt är svaret, enligt Marcus (som varit ute i dessa frågor i media tidigare).

Googla på "sockerskatt" eller "skatt på fet mat" och du blir genast varse att detta ingalunda är ett nytt påfund. Det har diskuterats länge, och inte sällan är det just läkare som är ute och kräver krafttag, skatt och lagstiftning.

Enligt Claude Marcus blir vi "lurade" att köpa mer av exempelvis stora lösgodispåsar (vill han månne lagstifta om hur stora påsarna får vara?). Snacka om att idiotförklara människor.

Det finns heller ingen trovärdighet i uppfattningen att skatt på ohälsosam mat, godis och läsk skulle göra någon skillnad. McDonald's, exempelvis, går minst lika bra under lågkonjunkturer när människor har ont om pengar som annars.

Fetma är en socioekonomisk fråga. Det är inte så att välutbildade höginkomsttagare är de som äter mest onyttigt - tvärtom. Det är lågutbildade låginkomsttagare som har den onyttigaste livsstilen. De som har minst råd till det äter alltså mest på McDonald's och trycker i sig sockerbomber på kvällar och helger.

Därutöver finns givetvis även en frihetsaspekt. Hur stora befogenheter ska egentligen staten ha att styra över våra liv? Måste inte vi myndiga människor få fatta våra egna beslut och ta konsekvenserna av dem?

Tyvärr tycks läkarna ständigt ligga vid frontlinjen för statliga ingrepp.

2 kommentarer:

Carl Johan Hall sa...

Paradoxalt att folkhälsofetichister vill förbjuda stora chipspåsar (för att minska chipskonsumtionen) när man för några år sedan förbjöd små cigarettpaket (för att minska rökningen).

thove sa...

Det är så mycket socker i all mat vi köper i dagens mataffärer, särskilt färdigmat och halvfabrikat. Man kanske borde sätta en gräns för tillåtet sockerinnehåll istället? Eller kräva att varningar sätts på förpackningarna? Det känns inte helt rätt att andra ska gå in och bestämma vad man kan (har råd att) köpa som konsument. Är du överviktig? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4136/ar-du-overviktig