måndag 18 oktober 2010

En dag mot trafficking

I dag, på EU:s anti-traffickingdag (alla andra dagar på året är trafficking helt OK), inleds kampanjen Safe Trip för att hjälpa offer för människohandel. På stortavlor i tunnelbanan, på bussar, pendeltåg och flygplatser ges information om hjälp via ett hjälpnummer. Texten finns på svenska, engelska, rumänska, ryska, spanska och thailändska.

Det är osäkert hur mycket denna kampanj kommer att hjälpa, men ett försök att nå ut till dem som de facto utnyttjas är den i alla fall. Tanken är att främst människor som kommit till Sverige och tvingas sälja sexuella tjänster ska höra av sig. Men i den svenska prostitutionsdiskursen finns inga frivilliga sexarbetare. Alla tvingas till den på något sätt. All prostitution är enligt detta tankesätt ett uttryck för våld. Således torde Nationellt Centrum och Kvinnofrid bli i princip nedringda under de kommande veckorna.

Dessutom belyser kampanjen att perspektivet fortfarande är skevt: de flesta som utnyttjas i människohandel säljer inte sex. De utnyttjas som tvångsarbetare inom jordbruk, byggsektorn och tiggeri. Du går förmodligen förbi flera av offren varje dag om du bor i någon av Sveriges tre största städer. Att begreppet trafficking/människohandel har kommit att likställas med att sälja sex under tvångsmässiga former är således problematiskt. Hur omfattande människohandel för sexuella ändamål är vet ingen. Det talas från politiskt håll alltid om "stora mörkertal" vilket är politikerspråk för "vi har inte en jävla aning men vi tycker att det är allvarligt".

På Safe Trips hemsida förklaras kort att människohandel mycket riktigt handlar om annat än bara försäljning av sexuella tjänster under tvångsmässiga former. Men kampanjen handlar enbart om detta. Samtidigt slås ett slag för sexköpslagen. Såklart.

6 kommentarer:

Daniel sa...

Häpnadsväckande hur Sverige gör bort sig. Man tror verkigen att man gör frivilliga sexarbetare en tjänst när man offerstämplar dem.

Systembolaget, Svenska spel och sexköpslagen: de sista svenska "nationalklenoderna?"

När ska Sverige bli ett normalt land, och inte en veritabel Sovjetstat?

Hans Li Engnell sa...

Ja, du... Det verkar inte spela så stor roll hur vi röstar heller eftersom inget av de etablerade partierna har någon liberal kompass i de här frågorna. Lyckligtvis är det ett livsstilsliberalt parti på gång nu, nämligen Liberaldemokraterna.

Anonym sa...

Är du inlåst sexslav? Kom å titta på affischen.......... hur dum får man vara? Hur många är dom som får bra betalt dessutom för att lugna allas samveten med ....skott i luften.

Daniel sa...

@Hans:

Jag tror det partiet, när det väl är på banan, har potential att locka till sig många missnöjda liberaler. Bland annat undertecknad.

Christoffer sa...

Fast jag läste en krönika i svenskan (tror jag) skriven av Malmström, där hon var mycket noga med att poängtera att det finns andra former av människohandel; jag tror hon hade nåt specifikt exempel också.

Så helt blinda är inte politikerna. Jag tror, under om alla under, inte ens att hon nämnde sexköpslagen nån gång i texten. Sen påstår hon iofs att sexslaveriet är den största formen av människohandel, vilket kanske inte stämmer (?).

Hans Li Engnell sa...

Det nämndes väldigt i förbigående och hon tog faktiskt inte upp de exemplen jag tar upp i bloggposten. Kolla länken: http://www.europaportalen.se/2007/02/ny-rapport-slavarbete-vanligare-an-prostitution-vid-trafficking-0

Politikerna verkar VILJA göra människohandel för sexuella ändamål till den stora frågan även om den inte nödvändigtvis är det. Ur svenskt perspektiv är det givetvis även för att promota sexköpslagen. Malmström är dock inte korkad. Som kommissionär vet hon att Sverige är i princip ensamt om att dra likhetstecken mellan prostitution och människohandel. Därav artikelns framtoning.