onsdag 9 juni 2010

En knarkare är en knarkare är en knarkare

Borgerliga politiker i Stockholm har kämpat med näbbar och klor i åratal för att staden inte ska införa sprutbyten för människor med ett injektionsmissbruk. När det nu äntligen är på gång sätter sig Moderaterna på tvären i sista stund. Det är en fånig demonstration. Nya Moderaterna förblir gamla - men på helt fel områden.

När till och med den tidigare så hårdföra sprutbytesmotståndaren Birgitta Rydberg (FP) hade kapitulerat fanns det skäl att tro att helvetet frusit till is. Men Moderaterna gör nu alltså allt för att skjuta upp och sabotera beslutet om sprutbyte i Stockholm. Partiet förefaller fullständigt omöjligt att tala till rätta.

Den bejerotska synen på narkotika har skapat en förvriden bild av orsakerna till narkotikamissbruk och drogernas effekter. I svensk narkotikapolitisk diskurs finns dessutom inget bruk av narkotika, bara missbruk. Detta skapar problem eftersom det de facto finns gott om människor som brukar olika droger rekreationsmässigt. Perspektivet är på ett strikt samhälleligt plan, narkotikan anses förgifta samhällskroppen och måste därför med kraft bekämpas. Att spärra in människor bara för att de använder en av staten icke sanktionerad drog anses därför nödvändigt. Men kriget mot narkotikan är dömt att förloras eftersom det är ett krig mot människan själv.

Att Sverige har en tydlig harm reduction-policy när det gäller alkohol men slår fullständigt bakut så fort narkotika kommer på tal, är minst sagt märkligt. Någon riktig logik finns rimligen inte. Jag får känslan av att det på detta stadium, efter så många år av repressiv narkotikapolitik och skräckpropaganda, handlar om två saker: prestige och ren dumhet.

Mer hos Liberati.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker du har gjort en bra analys av situationen. Det känns betryggande att fler och fler individer kommer fram till samma sak, det går att bruka narkotikaklassade preparat och är i stora delar av världen väldigt vanligt.