fredag 4 september 2009

Förmågan att inte se

Forum för Levande Historia mötte väldigt lite kritik så länge myndigheten ägnade sig åt att informera om nazismens härjningar. Men när nu myndigheter vidgar perspektivet och, helt i enlighet med sitt uppdrag, även informerar om kommunismen, ja då är vänsterfolket inte så glada längre. Minns ni debatten om myndighetens vara eller icke vara och känsligheten hos somliga att lära om kommunismens brott?

Härnäst väntar en utställning (Middag med Pol Pot) om de röda khmerernas "Demokratiska Kampuchea", terrorstaten Kambodja under Pol Pots ledning.

Nedanstående film, via SvD:s ledarblogg, är en spark i skrevet på alla som inte ville se vad som verkligen pågick. För att komma från en statlig myndighet känns reklamfilmen minst sagt uppkäftig och vågad. Det visar att det åtminstone har hänt en del i Sverige under de senaste 30 åren.

2 kommentarer:

Mattias sa...

Problemet är väl snarast att en statlig myndighet ger sig på en enskild författare som FFLH gör mot Jan Myrdal.

Jag tycker såklart också att Myrdal är en politisk idiot, men det kan aldrig vara upp till statliga myndigheter att bedöma det.

Hans Li Engnell sa...

Principiellt är det naturligtvis helt galet. Principiellt bör staten heller inte ha myndigheter som ägnar sig åt historieundervisning. Men nu finns FFLH här och det är från den verkligheten jag betraktar deras senaste utställning och reklamfilmen för densamma.