måndag 11 augusti 2014

SD kan tacka övriga partier


Sverigedemokraterna ser ut att göra ett rekordval i september. Alla opinionsmätningar pekar mot ett valresultat på mellan 8 och 11 procent, vilket alltså skulle kunna betyda att SD har fördubblat antalet ledamöter när riksdagen öppnar efter valet.

SD kan tacka de övriga sju partierna för detta. För det är knappast på egna meriter som Jimmie Åkessons parti växer. SD kan inte uppvisa några konkreta resultat från kommun- eller landstingspolitiken. Tvärtom står många stolar tomma.

Partiet kan heller inte peka på några segrar i riksdagen, där SD i praktiken har isolerats. Däremot har Åkesson framgångsrikt lyckats framställa sitt parti som det enda verkliga oppositionspartiet. SD är i dag ett allmänt missnöjesparti som lockar väljare från både höger och vänster. Det har vuxit på både bredden och höjden i val efter val, och inget tyder på att den trenden kommer att brytas i september.

Orsaken till att så många överväger att rösta på SD är sannolikt inte att de är överförtjusta i Jimmie Åkesson eller partiets politik rent allmänt. Det är att övriga partier uppfattas som falska och förljugna.

Det är en bild som har visst fog för sig. Ty när det negativa konsekvenser av invandringspolitiken förtigs, när statistik förvrängs för att måla en rosenskimrande bild som inte är sann, är det väldigt enkelt för Åkesson att sparka bollen i tomt mål. Man kan tycka att övriga partier borde ha lärt sig att ärlighet och öppenhet är det som krävs för att vinna debatten.

Ju mer ängslig migrationsdebatten blir, desto fler kommer ledsna och vända sig till SD. Ju fler aldrig så välmenande klavertramp som journalister och PK-politiker gör, desto fler kommer att söka svaret hos SD.

Det finns betydande problem med dagens migrations- och integrationspolitik. Lösningen kan inte vara mer av samma. Så länge Alliansen och de rödgröna ändå fortsätter att propagera för just mer av samma politik, och helst inte diskutera de bekymmer som de facto finns, kommer väljare att strömma till SD. Svårare är det inte.

För den som förlorat förtroendet för de gamla partierna, finns egentligen bara två val: Att lägga sig på soffan eller att rösta på Sverigedemokraterna. Det är den situation som övriga riksdagspartier tillsammans har skapat.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Helt riktigt.

Det blir en pungsparksröst, rätt upp i scrotum på Vår Store Ledare.

Njutning!

Anonym sa...

Jag är inte så säker på att din bild alls är särskilt träffsäker om att "orsaken till att så många överväger att rösta på SD är sannolikt inte att de är överförtjusta i Jimmie Åkesson eller partiets politik rent allmänt. Det är att övriga partier uppfattas som falska och förljugna." Självklart är övriga partier (sjuklövern) förljugna, men desto mindre har du rätt i att många inte skulle vara överförtjusta i Jimme Å. eller partiets politik rent allmänt. SDare uppfattar jag som att de har stort förtroende för Jimmie Å. och en övervägande del är förtjusta i partiprogrammet.

Dessutom har ju SD hittat rätt: de är emot feminism, emot förtrycket mot vita (postkoloniala teorier som beskyller vita för det mesta här i världen), de har en sund nationalism (vet att svenskar existerar och har rätt till sin etnicitet), för ökad trygghet och belyser den enorma expansionen av jihadisernas framfart runt Mellanöster (och Europa?) samt dess negativa konsekvenser.

Hoppas framöver på en mer nyanserad bild av SD..

/ Magne

Anonym sa...

Hur anti-etablissemang är det egentligen att förorda systemen, när människorna krockar med dessa?

Välfärdsstat till varje pris.

Var kommer de överdrivna och uppförstorade motsättningarna mellan S och SD egentligen från?

Det är väl inte utan anledning SD identifierar sig själva som ”socialdemokratin för 60 år sedan” och att Jimmie Åkesson så ofta citerar och hänvisar till Per Albin Hansson?

Det var ju han, som med inspiration från socialdemokratin i Danmark och Thorvald Stauning, reformerade socialdemokraterna från ett internationellt klassparti till ett statsnationalistiskt folkparti och kapade den nationalkonservativa idén folkhemmet och folkgemenskapsideologin.

Om S återvände till sina gamla rötter och blev skeptiska gentemot EU och invandring, är inte SD då rökta som en gotländsk fårfiol?

Amnexis sa...

Journalisten och författaren Nima Dervish, känd för raka rör och frispråkighet, kommenterar på söndagen utvecklingen i världen; både i Sverige och utomlands.

Dervish skriver att han tröttnat ordentligt på allt skitsnack som just nu florerar kring utvecklingen i världen och plöjer igenom det politiskt korrekta minfältet som bara han kan.

Först ut är Islamiska Staten, IS, som uppvisar en grymhet av sällan skådat slag. “Skippa skitsnacket om att det IS gör inte är riktig Islam” skriver Dervish, och menar att det de gör är exakt vad profeten och hans efterföljande gjorde: erövring med svärdet.

"Läs er Koran, läs era hadither, skiten finns därute, ni behöver inte ens ta på er skorna för att dra till ett bibliotek.

Sedan påpekar han att muslimer generellt behöver ta en ordentlig titt på sim religion och inse att den innehåller “problematiska aspekter” och det gigantiska behovet av en reformation.

Nästa anhalt är vänsteraktivisterna, som han menar är fixerade vid Gaza.

"Ni säger att ni bryr er om Syrien/Irak, men ni bryr er bara när er ”humanitet” kan inkludera US/Israel-bashing. Om ni äntligen har sniffat er fram till denna konflikt är det bara för att ni hörde att Obama ska ingripa. Ni är inte humanister. Ni använder ”solidaritet” som täckmantel för att föra fram era politiska ideologier mot grupper / länder ni hatar. Skäms. Ta en titt i spegeln. Ändra inställning. Annars är er solidaritet inte värt använt toapapper och ni är en delorsak till problemen."

Att vissa också tror på att IS är skapat av USA och Israel “makes no fucking sense”, konstaterar Dervish. IS menar han är vår tids nazister och det enda språk de förstår är ett militärt sådant. Vidare påpekar han att det i Europa förekommer pro-IS-demonstrationer (som i Nederländerna), och att det borde göras olagligt att vifta med terrorgruppens flagga.

"Europa har kanske inte insett det, men ni befinner er i krig med IS! Inte för att ni deklarerade krig, men de har deklarerat det mot er. Och de kommer att föra detta krig så länge de har möjlighet. Den möjligheten måste fråntas dem.

Sedan bär det raskt av hem igen, till svensk politik, fegheten och Sverigedemokraterna.

"Svenska politiker! Sluta tjata om SD. Ni skapade alla problem som SD fiskar röster med! Er vägran att ens se eller erkänna, än mindre ta tag i dessa problem gör att SD bara kommer att fortsätta att växa. Ta tag i skiten, eller förbered er på att förlora makten till SD. IS är ett större problem än SD är och nånsin kommer att bli. Prioritera. Jag föredrar 100 Jimmie Åkessons före en blodtörstig IS-horunge!"

http://mummelforlaget.wordpress.com/2014/08/10/mummelforlagets-forfattare-svenska-politiker-sluta-tjata-om-sd-ni-skapade-alla-problem-som-sd-fiskar-roster-med/

Anonym sa...

@ Magne Vad är sunt med att glorifiera den svenska statens etniska folkdråp i jakt på landvinningar, som Sd gör?

Anonym sa...

@ 11 augusti 2014 17:23

Min käre "neurotiske secessionist", det är värre med sådana som du: dvs enbart vill leva inom din grupptillhörighet, antingen det är gutar, svear, skåningar etc. Hur många offer skulle krävas innan ditt rike fick infinna sig? Har du tänkt på din rasistiska agenda, som avfärdar andra folkslag? Ditt territorium skulle vara ett mycket intolerant samhälle... där den som inte är med i din bekantskap (ditt ursprungliga genetiska arv), skulle likt Stockholms blodbad fått se huvudet avhugget.

/ Magne

Brooke sa...

Magne: Vänstern förtrycker inte vita och har ingen anti-vit agenda. Vita är nämligen i majoritet i sverige..

SD förespråkar även hårdare tag mot brottslighet, vilket vi vet inte fungerar speciellt bra.

SD ser för mig ut precis som USAs skitparti republikanerna. Hårdare straff, mer censur, mer förtryck av befolkningen (speciellt minoriteter). Förövrigt är det alldeles för jävla religiöst. SD är som KD på steroider.

Amnexis: Ytligt att lägga allt ansvar på koranen. Religiösa skrifters innehåll tolkas ju med utgångspunkt i den kultur som de existerar. Islams problem är den krigiska och våldsamma kulturen, inte koranen.

Moderna kristna tolkar ju även de bibeln, och de tolkningarna utgår ju ifrån den kultur moderna kristna lever i.

Men ja vissa vill ju tro att det är religionen i sig som är problemet.

Brooke sa...

Amnexis: I övrigt mycket bra artikel. Jag håller i stort sett med om allt han säger.

Anonym sa...

Apropå republikaner, censur och demokrater. Al Gore till exempel, hade sitt eget korståg mot syndfull musik.

Och nämn Citizens United till vilken demokrat du vill och du får höra ett otrolikt korkat försvar av Putin-liknande censur av kritiska röster.

Och titta på behandlingen av visselblåsarna.
/B

Anonym sa...

SD ökade nästan 3 ggr i EU valet i maj... Jämfört med 2009. Samtidigt som en stor andel av det partiets väljare inte röstade... Fler av SD:s väljare kommer rösta i riksdagsvalet trots allt...

Samtidigt kommer SD att nå ut på ett helt annat sätt i valrörelsen 2014 jämfört med 2010... Man är med i slutdebatten i TV och får en timme i SVT också...

7 klövern kommer få en chock av valresultatet... SD kan mycket väl tredubblas även där dvs till drygt 17% av rösterna...

7 klöverns hysteri om tiggande ökar SD:s chanser kraftigt... Danmark och Norge förbjuder tiggeri... Vad ska vi säga om politikerna där?

Jag tror inte att S eller M kan få tillbaka rösterna från SD längre... Man har bränt sin trovärdighet fullständigt vad gäller den lönsamma invandringen mm... Dessutom ligger SD mellan S och M vad gäller ekonomisk politik... Mindre nyliberalism än M men med betoning på företagande och mer krav än S på bidragstagare fast högre ersättning för dessa än M...

SD kan vara Sveriges största politiska parti 2018! Det är inte så osannolikt... S kommer göra många besvikna snart... Problemen löses inte så enkelt, det finns inga enkla lösningar nämligen..

Invandringen till Sverige är ett stort problem...
Viss invandring är givetvis lönsam men inte analfabeter från Afrika och Asien ej heller fanatiska muslimer.

Välutbildade Kineser, Indier, Sydkoreaner är bingo... Liksom dito från EU, Japan, USA, Kanada, med flera länder. Det gäller även sjuksköterskor från Filippinerna... Fast Sverige tar mest emot extremt olönsamma invandrare...

Samtidigt blir fanatiska muslimer ett allt större hot mot demokratin i Europa... I första hand genom terror...

Sven N