torsdag 23 augusti 2012

Ett litet steg framåt?

TV-avgiften har varit hårt kritiserad under mycket lång tid. De psykoinfantila reklamfilmerna har inte direkt gjort folk mindre förbannade.

Nu föreslår Public service-kommittén att TV-avgiften ersätts med en avgift på skattsedeln. Därmed blir den jämförbar med begravningsavgiften och ingen kan undkomma den.

TV-avgiften kostar drygt 500 kronor per kvartal. Det är en OK avgift om man tittar mycket på SVT och lyssnar mycket på SR men en hög summa om man inte gör det. Andelen TV-innehavare som betalar är enligt Radiotjänst väldigt hög. Folk vill väl inte ha "pejlare" utanför porten, kan man tänka. 

I dag är avgiften kopplad till innehavet av en TV (som ju kan användas till mycket annat än att titta på SVT:s sändningar). I takt med teknikutvecklingen tillåtit oss att se på TV i våra datorer, telefoner och surfplattor har avgiftens utformning blivit ålderdomlig. Det går ju utmärkt att nyttja både SR och SVT utan att betala ett öre.  

Sett ur det perspektivet kommer avgiften via skattsedeln att bli mer rättvis. Å andra sidan kommer även denna avgift att tvinga människor som inte nyttjar public service att betala för kalaset.  

Missnöjet lär således fortsätta. Men en skatt kommer åtminstone göra att vi slipper Radiotjänsts infantila reklamfilmer framöver. En liten seger är det allt.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Går ju iofs att ta betalt av de som tittar, lyssnar? Borde inte generera nån större kostnad att administrera.

Anonym sa...

Är egentligen inte public service ett av de tydligaste exemplen vi har på illaluktande korporativism och fascistisk ekonomi i Sverige? I monopolradions barndom på 1930-talet hymlade man inte med att dess dåvarande chef Yngve Hugo var en svensk Goebbels.

Sandra sa...

Jad har alltid sett tv-avgiften som en skatt på ärlighet snarare än en avgift för SVT/SR. Det finns väl knappast någon i Sverige som varken äger TV, dator, mobiltelefon eller radio?

Jag fick vid något tillfälle en penna med inbyggd radio som bonus när jag började prenumerera på en tidning. Om jag inte betalt tv-licens sedan tidigare skulle den prenumerationen kosta mig tio gånger så mycket som utlovats. Ett klart fall för Plus på SVT.

Micke sa...

Sveriges radio är en rest av en socialistisk ekonomi.

Denna ekonomi är ersatt av högern med en korporativistisk ekonomi.

Det får vara nån jävla ordning på fantiserandet.

Anonym sa...

Ja Micke, det är tur att vi har dig, som har ordning på fantiserandet! :-)

Micke sa...

Ja det är tur för omför många av av er stod oemotsagda så skulle det att stå i historieböckerna att nazismen uppstod ur vakum och försvann för gott på samma sätt istället för att nazismsn uppstod ur högernationalism och konservatism och återgick till samma sak efter att den blivit nerkämpad.

Anonym sa...

@ Micke
http://www.frihetsfronten.se/marknadskraften/artiklar/kom_naz.shtml

:-)

Micke sa...Dom hävdar att hela den tyska befolkningen som av ett trollslag frivilligt vart socialister efter 33 då Hitler fick efter fria val och överenskommelser med högern fick mandat att skapa en total diktatur vilket enligt er logik betyder att HELA det tyska folket frivilligt var socialister mellan 33 och 45 då högern återgick till att vara höger.


Den typen av politisk historisk revisionism är helt i klass med förnekande av förintelsen och gör självklart att varje tänkande människa ställer sig frågande vad ni vill förutom att göra all makt till en vara.

Micke sa...

"Att ideologierna har ett hatiskt förhållande till varandra brukar ses som ett tecken på att de är motsatser. Men hat kan bero på annat än ideologiska motsättningar"


Precis och det är det som gör att HELA den tyska högern utplånar sig själv 1933 till förmån för nazismen för att på så sätt slå mot SOCIALISMEN vilket också sker med känt resultat.

Anonym sa...

Varför anser folk att vi ska ha public service-TV, men inte Public service-tidningar???

Om SVT inte vill ha folk som tittar gratis, så är det bara att koda sändningarna.

Olaf

Anonym sa...

@ Olaf
Tidningsstödet gör väl att vi i praktiken också har public service-tidningar?

Anonym sa...

Beträffande socialism och fascism skrev förresten Stig Björn Ljunggren en intressant artikel om socialdemokraternas konservativa rötter och folkhemmets upphovsman Rudolf Kjellén som myntade begreppet nationalsocialism:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/23/ta-till-vara-potentialen-i-den-socialdemokratiska-konservatismen

Ett intressant kuriosum är kanske också att den tyska nazi-hälsningens upphov var de amerikanska skolbarnens "pledge of allegiance" vilken instiftades av socialisten Francis Bellamy:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bellamys_salut

Micke sa...

Prova att svara på inlägg som redan knäckt din argumentation innan du serverar mer skit som inte håller för att bevisa att nazism inte är och har sin grund i högertradition.


Micke sa...

idningsstödet gör väl att vi i praktiken också har public service-tidningar?
----------------------------
Regeringstrumpeten SVD är en public service tidning.

Anonym sa...

@ Micke
http://www.americandailyherald.com/pundits/lynn-atherton-bloxham/item/the-nolan-chart

:-)

Micke sa...Innan Reinfeld blev vald var den viktigaste uppgiften för sinneslöa libertarianer anförda av Svenskt näribngliv propaganda sektion att vegetera över det frihet vi skulle få när Person blev utbytt.

Idag deras viktigaste sysselsättning att hålla käft om att vår frihet är beskuren i ännu högre grad än för 8 år sedan.

Realtivseradet av högerns skuld för nazismen och dess brott pågår dock i oförminskad omfattning och det kan man ju förstå när man vet vad skulden gäller.


Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Micke sa...

Americans are taught to think that there are two political positions,
.-----------------------
Ja det är fel.I Usa finns det bara en politisk position och den går beroende på vilken av dom tre underriktningarna man talar om ut på iden att kapitalet ska äga allt och alla utom fyllskallarna narkomanerna och dom sjuka annat än i den mån dom har pengar att betala sprit, droger och medcin med.

Dom klassika liberalerna skiljer sig från dom andra två underriktningrna såtillvida att deras Gud begravdes med blomsterarrangemang i form av dollartecken vilket är ett tydligörande som dom båda andra inte skulle våga sig på.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hans Li Engnell sa...

Ämnet är public service. Håll er till det.