måndag 5 april 2010

SVT anser att rasister är "höger"

I söndagens Rapport-sändning berättades att "högerledaren Euguene Terre'Blanche" mördats i Sydafrika. Say what? Högerledare?

Begreppet extremhöger är sönderpolitiserat av vänstern och bör egentligen inte användas alls om rasistiska, nationalsocialistiska och olika rasideologiska grupperingar. Folk på vänsterkanten tenderar att ha svårt att skilja mellan sverigedemokrater och nationalsocialister och inom ytterlighetsvänstern (kommunister) dras ofta paralleller mellan traditionell borgerlighet och nazism. Men här gjorde sig SVT inte ens besväret att prata om "extremhöger" utan nöjde sig med att kalla Terre'Blanche för en högerledare, ett epitet som normalt används om konservativa eller liberala politiker utomlands.

Sveriges Television anser alltså att en uppenbart rasistisk ledare är en "högerledare". Eller var det Lisbeth Åkermans personliga åsikt?

3 kommentarer:

Christoffer sa...

Det gäller inte bara svt. Även engelskspråkiga wikipedia kallar främlingsfientliga nationalister för "far-right". Vet inte om du hört om den politiska kompassen? Den introducerar en till politisk dimensionen utöver den ekonomiska, den som mäter åsikter om sociala frågor som frihetliga alternativt auktoritära.

Kompassen gör mätningar på flera extremistiska partier i bla Storbritannien och Tyskland och finner att dom egentligen ligger väldigt mycket till mitten på den ekonomiska skalan, långt till vänster om de flesta konservativa. Deras riktiga extremism återfinns istället i deras auktoritära hållning, främst i flyktingfrågor.

"Far-right" känns alltså inte rätt. Den ekonomiska skalan har kommunism som ena motpol och nyliberalism som den andra. Eftersom kommunistpartier av wikipedia benämns som "far left" så borde nyliberala ditton vara "far right", kan man tycka.

Anonym sa...

Jag tror jösse var den främste av alla rassar. Varför? Jo, han var såväl tandlös, plattfotad och av judisk börd? Inget konstigt med detta hoppas jag?

/Idioten

Hans Li Engnell sa...

"Far-right" kan översättas med "extremhöger". Men det jag reagerade mot var att Rapports nyhetsuppläsare använde ordet "höger" rätt och slätt om den dödade rasistledaren. "Högerledare" brukar man kalla Sarkozy, Merkel och andra konservativa/liberala politiska ledare. Inte rasister/nazister.