Vi lever i intressanta tider. Det får man ändå tillstå. Men också förbryllande. I dag var det partiledardebatt i riksdagen, och föga förvånande var asylmottagandet en fråga som upptog en hel del av debattörernas tid. Jimmie Åkesson uppgav att han kände hopplöshet, och det är nog en känsla som delas av alltfler i dagsläget.
Debatten i svensk politik blir väldigt konstig just nu. Regeringen kritiserar allianspartierna för att inte ha något annat att komma med än skattesänkningar (en inte helt orättvis kritik). Alliansen dömer ut regeringens budget som skadlig för landet. Men de vill inte stoppa den.
I dag har Sverigedemokraterna deklarerat att de efter att deras egen budgetmotion har fallit i riksdagen kommer att ge sitt stöd för Moderaternas. Detta för att göra allt de kan för att försöka fälla den sittande regeringen. Därmed har SD åter igen, som det senast kallades, "tagit riksdagen som gisslan". Ur SD:s perspektiv går det att förstå varför partiet agerar så här.
Däremot lär det inte fungera den här gången eftersom alla allianspartier har sagt att de kommer att rösta för sina egna budgetmotioner och det saknas ett gemensamt alliansförslag. Vilket alltså betyder att det är regeringens budgetproposition som kommer få störst stöd i riksdagen. Enkel matematik.
Hur det går framöver är en annan fråga. Jag är inte särskilt hoppfull som läget just nu ser ut. Kristdemokraterna uppger att de kan tänka sig en gemensam alliansbudget nästa år. Det finns därmed en liten, liten öppning för att regeringen kan falla redan under våren 2016. Om detta skulle ske är vi till tillbaka i situationen vi hade i december 2014. Då återstår alternativen att statsministern avgår eller utlyser extraval.
Detta är bara hypotetiska frågor just nu. Det var endast med stor vånda som Centerpartiet avträdde från Decemberöverenskommelsen, och i nuläget verkar allianspartiernas intresse för att regera synnerligen begränsat. Moderatledaren Anna Kinberg Batra förtydligade i dagens partiledardebatt att hon inte vill byta regering här och nu. Moderaterna vill därmed vänta med att ta över makten. Hur länge vet ingen.
Regeringen vill å sin sida klamra sig kvar genom blocköverskridande samarbeten. Miljöpartiet har i dag gått ut med att de vill se "fler enkla jobb" och även "fler former av avdrag i reparationsbranschen", vilket har tolkats som en form av RUT-tjänster. MP vill vara "brobyggare" över blockgränsen, men för att bli intressant som samarbetsparter måste MP faktiskt gå mot mitten. Och få kontroll över migrationsutgifterna. Där syns ingen som helst insikt just nu. Tvärtom försvarade Gustav Fridolin i dag med emfas regeringens migrationspolitik från talarstolen.
Den alltmer förtvivlade situationen i asylmottagandet beror inte på omständigheter som Sverige inte rår över. Trycket på kommuner, landsting och frivilligorganisationer är tvärtom skapat av svenska lagstiftare. Det är ingen slump att det kommer tiotusen asylsökande till Sverige varje vecka medan andra europeiska länder närmare oroshärdarna har ett mycket lägre tryck.
Det talas alltid om kriget i Syrien som orsak till den stora flyktingströmmen genom Europa. Men knappt var tredje som söker asyl i Sverige är syrier. 68 procent är det inte, vilket säger ganska mycket om den folkvandring som nu sker genom Europa och hela vägen till Sverige. Och att den kommer att fortsätta.
Läget kräver ett kallt, rationellt och skarpt sinne. Endast så kan denna situation bemästras och förbättras.
Alternativet är faktiskt en kollaps av den offentliga servicen i Sverige och därmed ett brott mot det samhällskontrakt som alla svenska medborgare har upprättat med staten. I ett sådant läge kan inte heller politikerna förvänta sig att medborgarna ska uppfylla sin del av avtalet.
13 kommentarer:
Det är så illa, att en potentiell statskupp inte skulle kunna göra saken värre. En sådan kräver - i brist på folksupport - (läs: Det sovande folket, 87:an Svenne Kålrot) - som regel en militär som backar upp. Även detta faller bort, eftersom landet inte ens har en militär i operativ bemärkelse. Därför kommer Sveriges politiker att köra riket rakt in i väggen, vi är en god bit på väg, det blir en statskollaps i former vi inte känner till sen tidigare. Men att det kommer att bita skarpt i skinnet på Svenne Kålrot, inkl även insiktsfulla kritiker som man inte lyssnar på från etablissemanget, är oundvikligt. Ett nytt Sverige, på väg mot ulands-status, enligt FN:s normer, inom några få tiotal år.
Alliansen är i praktiken upplöst. Kanske får vi se två poler inom borgligheten, C och KD. FP och M lever antagligen farligt. Tror jag.
Poltikrelativism är bara ett fint ord för blöta pekfingrar och bruna näsor som inte vill flytta på sig och vill ha bra betalt det.
Om det, allt till trots, trots allt skulle gå något så när bra den här gången också och fria demokratiska val är något vi sysslar med i framtiden så bör vi överväga om det där med representativ demokrati i nuvarande form är så himla bra egentligen?
Och i annat fall lever ju vi som är kvar i kalifatet och har nog nog med att klara halsen från herrarna i svart.Min enda tröst är dagdrömmerier om att dagens herrar stått där på knä före mig.
Löfven säger nu att han tycker att det verkar kaos i KD.
Han ÄR dum på riktigt och låtsas inte bara.
Om vi röstar fram en samling inkompetenta dårar och dumskallar som vi inte kan bli av med för att dom andra som vi röstat fram är inkompetenta dårar och dumskallar så finns det ett val kvar.
Vi kan lägga oss ner och dö(!) eller resa oss och säga som de gamla 68:orna:
Det är rätt att göra uppror!
"så bör vi överväga om det där med representativ demokrati i nuvarande form är så himla bra egentligen?"
Det är väl mest en ren akademisk fråga vid det här laget, men den direktdemokrati som finns i Schweiz har utan tvekan skapat världens stabilast, rikaste och fredligaste land.
Men det är inget för svenska politiker! Nyamko Sabuni, då minister i Alliansregeringen uttalade sig enligt följande angående detta 2009:
"– Tack och lov har vi inte den typ av system som finns i Schweiz. Fundamentet för vår demokrati är mer robust. Partierna och riksdagen fungerar som filter. Folkomröstningar kan vara bra, men här har man använt det felaktigt i ett populistiskt syfte. Det är farligt för demokratin."
http://www.dn.se/nyheter/sverige/nyamko-sabuni-fordomer-forbudet/
Är det klart, Svenne? Folkomröstningar är farliga för demokratin!
Hans
vad får dig att tro att någon sorts rationalitet skulle ta ett steg framåt i dag?
Rationaliteten är lika nedmonterad och avskaffad som välfärden.Dessutom verkar den inte existera öht i politiska partier numera.När den moderna politiken övergick till att vara någon sorts frikyrklighet försvann de sista resterna.Nu skådar vi paradiset!
"Beskedet kastar oss 84 år tillbaka i tiden"
"Ett kort pressmeddelande som smögs ut i dag innehåller historisk dynamit.
För första gången sedan Ådalen 1931 ska militären kunna använda våld mot den egna befolkningen."
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article21583267.ab
Övriga allianspartiers ilska över Ebba Busch Thors utspel idag gynnar nog KD. Kanske vill hon också markera inåt partiet. Visa vilken linje som har starkast stöd.
Kort sagt: inget politiskt parti har en lösning på krisen i dagens Sverige, så alliansens vara eller icke vara har ingen större betydelse. Centerns migrationspolitik är fullt i klass med miljöpartiets och moderaterna kommer med kosmetiska förslag för att lösa det "nya" utanförskap de själva skapat. Lika bra att ta betäckning.
Hej.
Troligen är C, Fp och Kd uträknade vid nästa ordinarie val. Inom kort kommer beslutas om allmän invandringsamnesti med utfärdande av uppehållstillstånd och medborgarskap 'med anledning av den oförutsedda' krisen. Därmed är också väljarbasen kraftigt förändrad till SVMp:s fördel. Nej, det är inte en medveten strategi, endast en konsekvens av att man låtit detta hända.
På lång sikt kommer vi att få fyra block: det svenska socialkonservativa, det vänsterradikala, det muslimska och det gröna-fisliberala. Det vore i nuläget bra för demokratin i Sverige att sänka riksdagsspärren till 2%, antalet platser till hundra och tillämpa strikt procentuell fördelning. Jämför med Danmark exempelvis.
Någon lösning med för moderna demokratiska människor acceptabla metoder är inte möjlig. Demografi, ekonomi och kriminalitet pekar alla på samma sak: en splittrad mångkulturstat med repressiv centralmakt och favoriserade beskyddade grupper.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Jag funderar över vilka som är militärens troliga mål?
Den näst intill obefintliga militären ska kunna sättas in mot befolkningen och till och med Aftonbladet är oroade fast det är en sosse-minister som är ansvarig?
Officiellt är det nog terroristerna va?
Kanske dom livsfarliga döds-knarkar-nazisterna?
Men vilka är målet egentligen när till och med Aftonbladet är oroliga?
Ebba Busch sätter med sitt utspel press på Kinberg Batra. Det tycker jag är helt rätt strategi. Åkesson kastade ju handsken framför Alliansens ledare i söndags. Nu visar hon att åtminstone hon är beredd att plocka upp den.
Du glömmer att politikerna inte accepterar samhällskontraktet som ett tvåpartskontrakt. De får enligt sitt synsätt stjäla hur mycket pengar som helst och leverera efter eget gottfinnande.
Min gissning är att de flesta svenska bara kommer att knyta näven i byxfickan och betala, allt medan kapital och högutbildade personer flyr landet och flera och fler vänsterröstande bidragsslukare kommer in i landet.
Skicka en kommentar