söndag 4 oktober 2015

Vid vägs ände


Migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson gjorde något ovanligt och kallade till presskonferens i all hast på lördagen. Syftet enligt ministern var att ge en lägesbeskrivning (det kunde alltså inte vänta till måndag?).

Bilden är dyster. Migrationsverket har haft bekymmer med att hitta boenden ända sedan 2011, då myndigheten fick slut på lägenheter. Sedan dess har problemet lösts med att upphandla nya dyra asylboenden och förtäta de redan existerande. Följden av bostadsbristen har blivit att även människor som redan beviljats uppehållstillstånd sitter kvar i Migrationsverkets förläggningar. Samtidigt fylls dessa boenden på hela tiden, och kostnaderna skenar vid nya upphandlingar.

Nu har vi hamnat i en tredje fas där inte heller nya asylboenden och fler sängplatser per kvadratmeter räcker. Med ett inflöde av uppemot 1 500 asylsökande per dag räknar Migrationsverket med att tvingas ta så kallade evakueringsplatser i anspråk.

Migrationsverket har inventerat hur många platser som skulle kunna skakas fram på detta sätt. Det handlar om ungefär 10 000 platser i hela landet. Vi talar då om madrasser på golvet i gymnastiksalar och liknande anläggningar till vilka människor kan föras vid större katastrofer, som översvämningar, bränder och så vidare (vi får således hoppas att Sverige inte drabbas av en stor katastrof någonstans i närtid). Utöver detta kommer Kriminalvården kunna inhysa möjligen något tusental och ytterligare några tusen kan förpassas till militärförläggningar.

Men även om alla dessa platser tas i anspråk räcker de med dagens inflödestakt i en till två veckor. Sedan då? Modulbostäder, säger Danielsson. Sådana ska byggas för runt 70 000 människor. Men de kan inte sättas upp utan grundliga förberedelser, så vi ska inte räkna med att se något mirakel ske på denna sida nyåret.

Om vi leker med tanken att antalet asylsökande som kommer till Sverige ligger kvar på den senaste veckans nivåer året ut, kommer vi under årets sista kvartal ta emot mellan 92 000 och 138 000 asylsökande. Regeringen och Migrationsverket kan egentligen bara be till vädergudarna om att det blir en svinkall och besvärlig vinter i Europa som minskar flyktingströmmarna drastiskt.

Det borde framgå för de flesta att dagens asyltryck inte är hållbart. Att gränsen för vad det svenska samhället klarar av har passerats. Det handlar ju inte bara om sängplatser. De flesta kommer få stanna varför det även handlar om vård, skola, SFI-lärare, kontakter med Arbetsförmedlingen och mycket annat.

Dock sänds ingen signal från regeringen om att den lägger om migrationspolitiken. Detta är egentligen det mest häpnadsväckande i hela situationen. Regeringen drar inga slutsatser av sin egen politik, och den har över huvud taget inte planerat för dess konsekvenser. Morgan Johansson säger att ingen kunnat förutse dagens situation. Ursäkta, men vi har sett en stadig ökning av asylsökande till Sverige i fyra års tid. Vilken sten har regeringspartierna sovit under?

Alla som fått avslag ska avvisas, är budskapet. Detta för att frigöra de platser de i dag ockuperar. Men det handlar enligt migrationsministern om 6 000 människor, alltså platser som täcker behovet i tre till sex dagar (och frågan är om polisen ens har resurser att sköta utvisningarna).

"Vi har nått vägs ände", sa Migrationsverkets generaldirektör. "Vi kan klara det här som land", sa migrationsministern hoppfullt och vädjade till "alla som redan gör ett fantastiskt jobb att göra ytterligare en kraftansträngning för att vi ska klara den här uppgiften." Regeringen vill alltså att kommuner som Trelleborg, vars kommunledning skrivit ett brev till både regeringen och Migrationsverket och bönat och bett om att få slippa ta emot fler ensamkommande, ska göra mer. Det är inte lite fräckt.

Vi ser pressade ministrar hålla stapplande presskonferenser. Vi ser paniken ute i kommunerna. Nu är tiden kommen för politiskt ledarskap. Det ser vi däremot ingenting av. 

Läs även:
Anna Dahlberg, Fnordspotting, Cornucopia

24 kommentarer:

lensof sa...

Blir alltmer övertygad om att detta är vad hjärtat-Fredrik ville med sitt tal.
Ett gigantiskt experiment som han kallade det men som han inte ville ta ansvar för, därför ett antal skenbart huvudlösa uttalanden som skulle befria honom från den synliga styrningen. Att han bakom kulisserna medverkat till den handlingsförlamning som råder tror åtminstone jag.
Det som händer är kanske inte iscensatt men underblåst av krafter som inte vill vårt land väl och som inte känner någon som helst empati med vare sig infödda som nya svenskar. Det som nu sker gagnar ingen utom de giriga och värst är det som vanligt för dem som verkligen skulle behövt vårt skydd.

Anonym sa...

Det enda som är på riktigt just nu är paniken.Den totala paniken.
Den allt annat överskuggande totala paniken utan ens en tillstymmelse till ansatser till verkliga lösningar.
Polisens avvisningar är ett bra exempel.
Eftersom språk,hårfärg,religion,hudfärg och liknande INTE får användas som orsak för att kontrollera någon och papperslösa även fortsättningsvis erbjuds samma rättigheter som minst alla andra kan man tveklöst slå fast att det inte ens är på riktigt.Man förväntar sig inget verkligt resultat helt enkelt.Man vet att man måste säga det bara.
För logikens skull.
För orons skull.
Men i själva verket gör man absolut ingenting.Och det fast man själv nu påstår att vi är vid vägs ände.
Statsministern vill att företagen tittar sig i spegeln och sänker priset för inackorderingen av flyktingar...
DN vill ge alla goda chansen att härbergera en flykting hemma...
Politiker från alla håll tjatar vidare för att andra eller övriga EU-länder måste ta sitt ansvar...
Sanningen är uppenbar.Man har inte en endaste aning vad man ska göra åt ett faktum alla, med bara någon gnutta klarsyn, visste skulle komma.
Men väljarnas röster vill man ha i fortsättningen också.

Anonym sa...

Enda vägen framåt är att SD kräver öppna gränser.

Då kommer det att hända saker. Fort som fan.

Anonym sa...

Jämförelsen mellan invandringen och hyresregleringen:

"Du har sagt att du tror att hyresregleringen aldrig kommer att avskaffas.

- Nej, det finns alldeles för många väljare som har för mycket att förlora på det. Det här kommer att ta slut när den sista billiga hyresrätten har omvandlats till bostadsrätt."

Du har sagt att du tror att nivåerna på migrationen aldrig kommer minska.

- Nej, det finns alldeles för många politiker och privatpersoner som har för mycket att förlora på det. Det här kommer att ta slut när Sverige har sämre levnadsstandard än det landet människan flyr (lämnar) ifrån har.

http://www.expressen.se/ledare/podcast/politiknorden/politikerna-har-ingen-losning-pa-bofragan/

Magne

Anonym sa...

"EU planerar stänga flyktingväg mot Grekland"

EU verkar ta ansvar men knappast på det sätt vår feministiska regeringen förväntat sig officiellt.Den enda sanna vägen för Sverige blir nu att lämna EU åt sitt öde med en snabbt åldrande befolkning som ska försörjas av allt färre och fortsätta vår kamp som den humanitära stormakt vi är.Om vi gör det tillsammans så går det som statsministern säger.
Det är bara det att allt färre vill vara tillsammans med statsministern.
http://www.svd.se/eu-planerar-stanga-flyktingvag-mot-grekland

Anonym sa...

Jag som trodde det var fixat nu när hela Sverige skramlat in 40 miljoner utan avbränningar och allt.Jag menar räcker inte det?
Volontärer har delat ut gosedjur och kaffe och lyssnat på Henrik Schyfferts beräkningar.
Räcker inte det?
Alla fantastiska journalisterna som skrev om hur fantastiskt mycket pengar som skramlats in och hur fantastiskt många som gjort fantastiska insatser.
Alltså räcker inte det nu?
Vad ska vi göra då då?

Somebody is wrong on the internet sa...

Det kanske inte enbart hänger på vädret. Det kan vara så att de som ej blir bra mottagna/utsparkade från andra som t ex Tyskland söker sig hit under vintern...

Uffe Häger sa...

Nyheter från Europa.

Österrike:

www.thelocal.at/20151003/tensions-in-austrian-government-as-migrant-crisis-bites

www.thelocal.at/20150930/refugee-crisis-could-cost-austria-billions

www.thelocal.at/20151003/polls-show-far-right-draw-even-for-vienna-vote


Tyskland:

www.thelocal.de/20151001/mass-violence-erupts-at-hamburg-refugee-home

www.thelocal.de/20150930/minister-moots-asylum-checks-at-german-border

www.thelocal.de/20151002/majority-of-germans-worried-about-refugees


Om ”hotspots”:

www.thelocal.it/20151002/italy-preps-migrant-hotspots-amid-doubts-over-eu-plan


Italien – Frankrike:

www.thelocal.it/20150930/police-clear-refugee-camp-on-france-italy-border


Unknown sa...

SD kräver stängda gränser, och hur och på vilket sätt skulle det vara en lösning på hela den här problematiken? Självklart är taket nått för länge sen, fler kommuner än Filipstad lär inom kort haka på det tåget. Men stänga gränser? Nej!

Jan Jansson sa...

Man får verkligen hoppas att någon i regeringen har förmåga att tänka lite längre än en vecka framåt. Hur kommer, exempelvis, Sverige att påverkas av de till 70% unga män som invandrar nu? Misär, brottslighet och segregation. Inte bra för någon...

Anonym sa...

Mona Sahlin försöker poppa till sig lite efter all kritik och visar sig vara ett MMA-fan.Ett stor-svenskt sådant dessutom eftersom hon hylla The Mauler med orden "Det var verkligen en krigare vi såg i kväll".
Mona har fått beskydd av The Mauler säger hon.
"Det var några gånger när några var framme och ville gruffa och prata. Då räckte det att Alexander ställde sig bredvid för att visa att hon hör faktiskt till mig."
Mona är allt en poppig och modern tant när det vill sig.Och inte är hon så pjåkig på att starta telefonlinjer heller.

http://www.expressen.se/sport/mma/mona-sahlin-jag-ar-stolt-over-honom/

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kampsport/mma/article21522517.ab

Anonym sa...

"Självklart är taket nått för länge sen, fler kommuner än Filipstad lär inom kort haka på det tåget. Men stänga gränser? Nej!" skriver Tony Malmqvist.
Självklart är det självklart.
Nu i varje fall.
Inte för tre år sen.
Inte för 2 år sen.
Inte för 1 år sen.
Inte ens för en vecka sen.
Tony Malmqvist tillhör den sortens människor som ser det självklara efteråt.
Tony Malmqvist tillhör den sortens människor som ser det självklara när hans ledare gett klartecken till Tony Malmqvist att se det självklara.
Självklart.
Men Tony Malmqvist hur hamnade vi här? Hur hamnade vi där vi är?
Jo för att såna som du och era politiker inte såg det självklara.
Det självklara var allt annat än självklart.Verkligheten fanns bara inte.
Det är så dags nu.
Nu är det så dags.
Men bara för att det inte går att förneka längre!

Anonym sa...

Tony Malmqvist: Angående vad SD tycker så är det bäst att lyssna på vad SD själv säger, inte på vad media skriver att SD tycker. SD har aldrig föreslagit stängd gräns - det där är något som media, politiker från andra partier med flera brukar säga. Vad SD egentligen har sagt i flera år är att asylinvandringen ska minskas med 90 % (nyligen ändrat till 95 %) genom att göra skärpningar i regelverk och förmåner så att Sverige blir mindre attraktivt och att färre därmed söker sig hit.

Anonym sa...

Hej.
Det hela påminner allt mer om Hitlertyskland (Godwin!), i det att planen är ofelbar, ideologin sann på det där speciella sättet av sanning som liksom är sannare än verkligheten... och segern kräver bara en ansträngning till, en sista godhetsoffensiv så är kampen vunnen. När som helst skall Reinfeldt-Löfvens supervapen sättas in, när som helst skall de hemliga förråden med Mp-resurser tas i anspråk. Det känns alltmer som sarkasm och satir är allt vi har kvar så här i elfte timmen.

När kommer statskuppen? När är läget så desperat att extraval inte räcker för att reda ut katastrofen? Hela det administrativa systemet är uppbyggt av ytterst lojala partigängare. Inte ens ett regeringsbyte till egen majoritet hade löst något för varenda apparatchnik inom myndigheter hade arbetat för sitt parti, och för att sabotera konkurrenternas förslag.

För er som bor långt från Malmö: bered er på en chock. Vi här har hunnit vänja oss vid att gå åt sidan, att inte protestera, och att låta salafisterna bedriva sin propaganda öppet (aktiv värvning av män från den danska Åhus-moskén pågår sedan mer än ett år varje lördag på gågatan vid triangelns köpcentrum) med stöd av SVMpF!.

Tidigare hörde det till undantagen att muslimer spottade på gatan mot dig, och kallade dig 'kuffar' men nu är det varje vecka. De vet att om en svensk svarar emot kan de räkna med hjälp av andra muslimer; jag vet av erfarenhet att inte en 'svenne' ställer upp för dig, oavsett vad det gäller. Är du i konflikt med en invandrare måste du ju vara rasist. Vänj er vid tanken, för så blir det överallt nu. Jag förstår varför en kollega flyttar till Israel; de är säkrare där än i Malmö.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Men varför har inte Sveriges "framtidsminister" sagt nåt .. ?

och samtidigt i EU sprider regeringen ett löjets skimmer över Sverige och förkunnar helt utan självinsikt imbecilla floskler om "feministisk utrikespolitik" på efterbliven lågstadieengelska. Alltså man skäms ju!

Anonym sa...

Tony Malmqvist har otur när han tänker.Eller om han bara är illa påläst?
Inte riktigt vaken så här på en Söndag?
Eller så går EU SD:s ärenden och normaliserar SD i hela Europa?
Man sitter sas i samma båt och fiskar i grumligt vatten?
Kanske är det SD:s fel att EU planerar att stänga flyktingvägarna tillsammans med Turkiet?
Tony Malmqvist har problem.Tony Malmqvist tvingas ta avstånd från EU och kräva att Sverige lämnar EU å det omedelbaraste.Tony Malmqvist sitter då i samma båt som SD och
fiskar.
Ett lätt bottennapp!?
http://www.svd.se/eu-planerar-stanga-flyktingvag-mot-grekland
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6270650

Anonym sa...

Tony Malmqvist tillhör de stackars nyttiga idioter som applåderat politikerna i tron att det som politikerna påstod skulle ordna sig.Han har lyssnat på välbetalda politiker som påstått att allt är under kontroll och problemet är SD.Han har låtit sig invaggas i tron att det är som det ska vara av politiskt korrekta journalister och opinionsbildare.
Det gör honom ganska normal.Han tillhör den valboskap som den politiska klassen håller högst dvs de garanterade väljarna.Det gör honom normal och inte till en brottsling.En stackars medlöpare bara.
Men om x antal år när hans barn eller barnbarn frågar vad han gjorde när Sverige demonterades och kastades ut i kaoset måste han ha ett svar.
- Jag blev lurad att tro att allt var bra och att det skulle vara så!
- Jag var en idiot som inte förstod bättre!
- Jag visste inte bättre.Jag förstod inte bättre.

Nu ryktas det att EU tänker stänga gränsen nere i Grekland.Tony Malmqvist får chansen att byta sida igen och det till synes gratis.Men det måste gnaga och skorra en del i det inre när det visar sig att SD fick rätt i verkligheten..

Anonym sa...

Aftonbladet har hittat en vinkling på den kris och utmaning,som det heter numera,Sverige står inför.Damage control heter det när man som politiker står där och låtsas som om det osannolika just hänt till ens stora förvåning.Man är chockad rent ut sagt chockad.Vem hade trott att det skulle kunna bli så här?Och vad värre är vad gör vi nu?
Aftonbladet skyndar ut till försvar för sin regering.Krafter ska mobiliseras.Sossarnas solidariska fana ska återigen bäras av den folkrörelse Aftonbladet tänker mobilisera.
"Situationen kräver att hela samhället mobiliserar sina krafter."
"Visst, dagens flyktingsituation innebär ett akut och allvarligt läge som kräver att hela samhället mobiliserar sina krafter.
Men en ännu större mobilisering kommer att krävas för att de människor som nu kommer till vårt land - på flykt undan krig och fasor vi inte ens kan föreställa oss - ska komma in i vårt samhälle."
Aftonbladet är verkligen Aftonbladet i dag.Journalister knäcker extra som orakel och Stefan Löfven,den dåren,han lyssnar.

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article21523439.ab

Amnexis sa...

Tror ni missuppfattat Tony Malmqvist.

https://twitter.com/TonyMalmqvist

Anonym sa...

"Samtliga partiers förändringar, undantaget Sverigedemokraterna, ligger inom den statistiska felmarginalen jämfört med valet för ett år sedan."

skriver SvD.Och vad blir då rubriken?
"Stockholmsväljarna rödare och radikalare"

Om jag inte visste bättre så skulle jag tro att SvD pushar för rödgrönt utan att bry sig om fakta.
Nu vet jag att SvD aldrig skulle göra så.SvD är ju oberoende moderat..............

http://www.svd.se/stockholmsvaljarna-rodare-och-radikalare

Utlandssvensk sa...


" SvD pushar för rödgrönt utan att bry sig om fakta.
Nu vet jag att SvD aldrig skulle göra så.SvD är ju oberoende moderat.."

Att "stödja rödgrön politik utan att bry sig om fakta" är väl en närmast exakt definition av vad det innebär att vara moderat. Partiet har ju ingått ett väldigt publikt avtal där man har lovat att göra just detta under minst 4 år.

Anonym sa...

11:00
Du har fel där.SvD är beroende moderata.På samma sätt som de nya moderaterna är det.
Och av exakt samma orsaker.
Det finns inga oberoende moderater efter Reinfeldt,AKB och DÖ.
Bara beroende.

Anonym sa...

Är det någon mer än jag som lagt märke till att man inte pratar om invandrare längre?
Eftersom det hela nu är en utmaning så måste det heta asylsökande och flyktingar.
Allt annat kan leda till följdfrågor.
Allt annat kan gynna ni vet vilka.
Flyktingar heter det.
Som söker asyl.
Om dom så kommer från Säffle.

Anonym sa...

Du har helt rätt. Det krävs att strömmen vänds. Antingen genom tvångsrepatriering eller genom att göra villkoren i Sverige så dåliga att migranter lämnar landet självmant. Alternativ två har ju redan infunnit sig i liten skala.