Det som hände i Tunisien, vars konsekvenser vi ännu inte kan överblicka, och det som nu händer i Egypten är oerhört inspirerande för alla som tror att förändring kan komma inifrån.
Händelserna i Tunisien och Egypten visar att det faktiskt går att åstadkomma förändring även i hårdföra diktaturer om folk bara är tillräckligt många och enade. Förändring inifrån är nästan alltid att föredra framför utländsk militär intervention. Den tar tid, men det finns något vackert i när ett folk tar tillbaka makten från en despot och därmed väljer att kontrollera sitt eget öde. "Det kan ta längre än många tror, men regimen kommer att falla till slut", hävdar bedömare från Chatham House i BBC. Bollen är med andra ord satt i rullning. Det som kommer att avgöra om det går fort eller tar lite längre tid är framför allt Mubaraks stöd från militären.
Efter decennier av förtryck släpps folkets uppdämda ilska loss, vilket resulterat i vandalisering och bränder. Bland demonstranterna finns emellertid många som aktivt försöker uppmana folk att inte plundra eller vandalisera. Kaos ger bara Mubarak skäl att med våld "upprätthålla ordningen" och "skapa säkerhet". Att skjuta på fredliga demonstranter är att på tydligast möjliga vis ta ställning mot sitt eget folk och ett säkert sätt att väcka avsky runt hela världen. Att skjuta på personer som plundrar och vandaliserar kan snarast få motsatta reaktioner.
Att sparka regeringen men själv sitta kvar kommer inte att hjälpa Mubarak att vinna folkets hjärtan. Han har heller inte mycket trovärdighet när han säger att det behövs reformer och att förändring endast kan uppnås genom dialog. Mubarak har haft 30 år på sig att åstadkomma demokratiska reformer i Egypten men endast haft ett intresse: att sitta kvar vid makten. Det vet hans allierade USA mycket väl och Obama har varit tydlig i sitt senaste tal. Egyptierna vill bara ha vad alla andra folk vill ha: demokrati, yttrandefrihet och en fungerande och icke-korrupt rättsstat. Inte ens diktatorer kan sitta kvar utan folkligt stöd hur länge som helst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar