Om du inte lyckas övertyga någon med argument, försök att appellera till känslor. Det är så elakingar gör på film för att dupera offret (och riktiga förövare gör i verkligheten), det är så hjälten gör när mördaren håller en pistol mot gisslan och är på väg att trycka av. Och det är så lobbyister gör när de vill påverka beslutsfattarna i landet.
Vi har sett det otaliga gånger - hur känslor påverkar våra ställningstaganden i enskilda frågor. Det är mänskligt att reagera emotionellt. Ingen är direkt immun mot detta, men vi måste lära oss att låta förnuftet vinna kampen.
Vi såg det efter Estoniakatastrofen och den följande diskussionen om huruvida fartyget eller bara de omkomna skulle tas upp för identifiering och begravning. Till en början var det inget snack om att de omkomna skulle tas upp. Men när beslutsfattarna fick se bilder av offer från oljeborrplattformen Alexander Kielland, som slog runt 1980 med 123 döda som följd, blev de så upprörda att de till sist ansåg att de omkomna på Estonia förmodligen såg så bedrövliga ut att ingen anhörig ville ha hem dem för begravning.
Vi såg det med filmen Lilja 4-ever. Den har påverkat inte bara beslutsfattares utan i högsta grad även vanliga medborgares syn på prostitution - trots att filmen egentligen handlar om människohandel. En direkt påverkan på en lags tillkomst hade förmodligen Rädda Barnens visning av barnpornografi inför svenska politiker. Politikerna kände avsky och äckel och beslöt slutligen att eländet måste förbjudas. Sedan dess har lagen skärpts och även om det är svårt att hitta stöd för det i förarbetena betraktas nu även mangateckningar som barnporr. Inget är så lätt som att skärpa lagar (förutom möjligen att höja skatter).
Om bara fler politiker och andra beslutsfattare kunde låta förnuft och inte känslor tala och ej fatta beslut utifrån magkänsla skulle vi sannolikt få se betydligt färre dumma politiska beslut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar