Miljöpartiet gav i dag ett tydligt besked: alliansens jobbskatteavdrag ska i allt väsentligt bli kvar. Därmed står vänsterpartiet ensamt när det gäller skattepolitiken. Varken socialdemokraterna eller miljöpartiet vill gå till val på chockhöjda skatter för vanliga löntagare 2010 och frågan är om dessa två partier någonsin har stått närmare varandra än nu.
Mycket talar just nu för en tvåpartikoalition på vänsterkanten efter nästa val - utan vänsterpartiet. Mycket hänger förstås på valresultatet. Troligen kommer (s) och (mp) inte att få egen majoritet, vilket innebär att de blir beroende av (v) för att kunna styra landet efter en eventuell valseger. Samtal mellan partierna har kommit igång, men det verkar gå trögt för vänstern. Medan miljöpartiet under de senaste åren successivt har anpassat sig till socialdemokraterna med regeringsmakten som främsta ledstjärna, står vänsterpartiet fortfarande på en egen planhalva i många fundamentala frågor. Det gäller inte bara EU och utrikespolitiken utan i lika hög grad inhemsk skatte- och budgetpolitik.
Mona Sahlin är nog måttligt intresserad av att ha en skattefnattande Lars Ohly i släptåg under valrörelsen när hon samtidigt ska försöka övertyga väljarna om att de chockhöjda skatter som alliansen varnar för, inte kommer att drivas igenom. Besked kommer att utkrävas och om vänsterpartiet vill komma i närheten av några ministerposter, lär det krävas rejäla eftergifter. Vad säger partiets hårdnackade kärna om det?
Ett svagt valresultat 2010 kan försätta vänsterpartiet i en tillräckligt svag position för att Mona Sahlin tämligen enkelt ska kunna köra över dem när det gäller utrikespolitik, arbetsmarknadspolitiska satsningar och budgetdisciplin. Allt mot löftet att de får några ministerposter. Det köttbenet lär nog kamrat Ohly köpa i slutändan.
6 kommentarer:
Jodå, miljöpartiet dklarerar klart i debattartikeln att de avisar alliansens strävan att sänka medborgarnas totala skattetryck. Även socialdemokraterna kommer att vilja ta bort det tredje steget i jobbskatteavdraget och därmed på det och en massa andra småhöjningar öka skattetrycket. En av den svenska kommunistinfluerade vänstermodellens grundteser är att staten tar hand om våra pengar och fördelar dem där de tycker det passar bäst.
Miljöpartiet vill att den största delen av jobbskatteavdraget ligger kvar, det tredje steget är ju ett litet steg. Det mesta av skattesänkningen för vanliga löntagare blir alltså kvar.
Alliansregeringen tycker precis som övriga riksdagspartier att staten ska ta hand om våra pengar och fördela dem där de tycker det passar bäst. Det är liksom själva poängen med en parlamentarisk demokrati i ett högskattesamhälle. Om skattekvoten ligger på 47 procent eller 50 procent är väl detsamma. Det innebär ingen dramatisk skillnad mellan blocken...
Miljöpartiet avisar alliansens snäva fokus på att sänka det totala skattetrycket. Man vill höja skatten på energi kraftigt för vanliga hushåll (storföretagen har ju utsläppsrätter som de kan köpa och sälja).Dessutom liger brytpunkten på 30000.- ca och däröver höjs skatten ordentligt.
Slutligen, om en städare får säg 50.- mer i månaden och 2010 kommer nån och plockar bort dessa 50.-, kan du säga till honom att det är så lite pengar så han märker inte skillnaden?
50 kronor i månaden är tillräckligt lite pengar för att man inte ska märka skillnaden - även som låginkomsttagare. Jag vet eftersom jag själv är låginkomsttagare för tillfället. Faktum kvarstår dock: det mesta av alliansens jobbskatteavdrag kommer enligt mp att bli kvar. Jag tror inte heller att s är särkilt angelägna om att gå till val på höjda skatter på vanliga löntagare, det vore att spela Reinfeldt i händerna på ett oerhört klantigt sätt. S vill inte veta av någon skattechocksdebatt inför valet.
Nä, inte inför valet men efteråt är det fritt fram.
Ja, det är klart. Men då utgår du från att de 1) ljuger och 2) att socialdemokraterna skulle vilja ha markant höjda skatter. Det är jag inte så säker på, faktiskt. Det skulle bara spela alliansen i händerna och riskera att kosta dem en valseger 2014.
Men vi får se. Jag försvarar inte miljöpartiet här, jag bara konstaterar att de tillsammans med socialdemokraterna har kommit att acceptera huvuddelen av alliansens jobbskatteavdrag. Till skillnad från vänsterpartiet.
Skicka en kommentar