Enligt DN är riksdagens argaste FRA-kritiker på väg att ge med sig. Förslaget som nu diskuteras är att en specialdomstol ska bestämma sökbegreppen för FRA.
En av de "tongivande borgerliga kritikerna" säger till DN: "Det skulle innebära ett mycket välkommet stopp för den hotande mass-scanningen." Vem denna tongivande kritiker är framgår inte, men den som varit mest frispråkig på sistone är Birgitta Ohlsson (som så sent som den 16 september påstod att det var hos folkpartiet hoppet om en avskaffad FRA-lag fanns). Om hon ger med sig här kan man inte bli annat än besviken.
Kommer de fränaste FRA-kritikerna i riksdagen verkligen att nöja sig med detta? Lagen som sådan blir ju kvar. Det handlar fortfarande om massinhämtning av information från oskyldiga medborgare. Det enda som förändras om detta förslag blir verklighet är att kontrollinstansens funktion ändras. Specialdomstolen tar ifrån FRA makten att själv bestämma sökbegreppen. Vilket är bra. Men det känns som en nödlösning, en panikåtgärd från regeringen för att få kritikerna att ge upp. Gud nåde om den lyckas.
Om kritikerna köper detta, känns det som om vi har blivit blåsta en gång till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar