Ungefär tre år efter orkanen Katrina är orkanen Gustav på väg mot New Orleans. Det följs av CNN, det följs av BBC World och det följs givetvis av vårt kära SVT. "Get your butts out!", säger borgmästare Ray Nagin till befolkningen och det vevas om och om igen i medierna. Samtidigt pågår en svår översvämningskatastrof i Indien. Det blir notiser i Rapport, inget mer. Samtidigt har 180 000 hus raserats i en ny jordbävning i Sichuanprovinsen. Det blir lite grand på text-TV.
Snedrapportingen av nyheter från väst respektive öst är makalös och jag undrar hur de ansvariga tänker när de avgör vad som ska vara toppnyhet och vad som knappt ska nämnas alls. Det kan inte vara antalet dödsoffer - orkanen har faktiskt inte nått New Orleans ännu. Och på Kuba har ingen ännu rapporterats omkommen. Är det verkligen så mycket intressantare för den svenska publiken att se nyheter om (snart) orkandrabbade amerikaner än det är att se nyheter om översvämningsdrabbade indier? Man kan ju knappast skylla på att Indien är ett litet okänt land som ingen bryr sig om heller (vilket visserligen inte hade varit ett särskilt bra argument). Det är världens största demokrati!
Jag vet inte om det är någon uppfattning om västlig överlägsenhet som fortfarande spökar, men något är det. Något är det som gör att den långdragna kampen om att vinna partinomineringen till det amerikanska presidentvalet får mängder av sändningstid i månader medan den indiska presidenten kan väljas utan att det knappt nämns.
Lite sans och balans efterlyses i rapporteringen. Det finns en värld utanför USA och Europa också. Jag lovar.
Bloggaren Anders Svensson har reflekterat över samma sak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar