fredag 31 augusti 2007

Nya värderingar i en ny tid

Maud Olofsson har förnyat centerpartiet och lett det i en liberalare riktning. Detta har varit mycket välkommet sedan moderaterna tagit ett kliv i motsatt riktning och blivit goda socialdemokrater.

Maud stängde tidigt dörren för ett samarbete med socialdemokraterna. Den bedrövliga tiden med Olof Johansson som Perssonsk knähund kunde äntligen begravas. Sedan dess har hon och partiet blivit allt tydligare i sin liberala borgerliga profil. Maud Olofsson pratar om ett värderingsskifte. Detta enkla ord kan komma att bli avgörande för om alliansen lyckas bli återvald eller inte.

För att det ska vara meningsfullt att ha en borgerlig regering, räcker det inte med några hundralappar i sänkt skatt. Regeringen måste ta ett steg bort från de socialistiska värderingarna, det socialdemokratiska tänkandet som sitter i väggarna, och visa det i praktisk politik. Då duger det faktiskt inte att rycka ut till försvar av gamla monopol – som man dessutom kritiserat i opposition! – eller bli bästa kompisar med facket. Om alliansen ska vara trovärdig, om en borgerlig regering ska ha ett existensberättigande, måste den arbeta för ett värderingsskifte i Sverige. I det ingår att arbeta mot bibehållen facklig makt, för ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och för personlig frihet på alla områden. Bromsklossen har talade nog hetat moderaterna.

Visst finns det kritiker inom centern, personer som vill hålla fast vid det gamla och som kanske till och med tycker att samarbetet med sossarna var bra. Men de är i minoritet. På dagens centerstämma togs beslutet att öl- och vinskatten ska sänkas. Det är tveksamt om en sänkning kommer att göra särskilt mycket skillnad, men det är ett principiellt viktigt ställningstagande som centerpartiet gör. Det lämnar kristdemokraterna där de hör hemma – ensamma.

Inga kommentarer: