Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
onsdag 17 februari 2016
Sverige och krisberedskapen
Höstens kris i det svenska mottagandet av asylsökande satte fingret på något självklart som nyvänstern, grönhögern och i princip hela det mediala etablissemanget under lång tid valt att ignorera: även Sverige har gränser. Kapaciteten är inte oändlig.
Men det reste även frågor om Sveriges krisberedskap. Kommunsverige är generellt sett väl rustat för lokala kriser. Raskt ordnas evakueringsbostäder, det går snabbt att få fram många händer när det krävs.
Värre är det ställt med den nationella krisberedskapen. Medan politikerna ute i kommunerna tvingas ha markkontakt kan regeringen tillåta sig att vara betydligt mer uppe i det blå. Förståelsen för verkligheten utanför Stockholm och landets tre största städer är begränsad, men framför allt är kunskapen om hur basala verksamheter i samhället fungerar mycket liten.
En enkel förklaring är att de politiker som vandrar hela vägen in i regeringskansliet sällan har egna erfarenheter från något annat än den politiska verkligheten. Och det är en väldigt nischad del av verkligheten, ska vi veta.
De flesta har alltså aldrig arbetat som lärare i en stökig och högljudd klass som skriker könsord åt dig, de har aldrig jobbat natt som sjuksköterskor på en underbemannad avdelning, de har aldrig fått stenar kastade på sig när de ska beivra ett pågående brott, de har aldrig knegat inom socialtjänsten med unga som håller på att droga ihjäl sig och burit ovetskapen om denne lever eller ej nästa dag du går till jobbet. De har hållit sig långt borta från allt detta under sina karriärer.
Denna okunskap är farlig, ty i slutändan är det de där ministrarna som sätter färdriktningen för just ovannämnda verksamheter. Och det är här, i det som kallas välfärdens kärna, som vi både förebygger och bygger in kapacitet att hantera kriser. Polisen, sjukvården, skolan och socialtjänsten måste fungera.
Det finns goda skäl att sätta stora frågetecken för Sveriges nationella krisberedskap i ett bredare perspektiv. Vi har ingen egentlig försvarsmakt att tala om längre, vilket betyder att vi inte kan skydda oss mot yttre hot. Det kommer att ta decennier att bygga upp en acceptabel kapacitet igen. Polisen är i kris, och ingen kan i dag säga om denna kris är övergående eller om den bara har börjat. Säkerhetspolisen jagar "terrorister" med aktivt konto på Facebook. Sjukvården är extremt belastad på många håll i landet.
Historien talar inte heller till vår fördel. Det räcker att gå 20 år tillbaka i tiden. Estoniakatastrofen 1994 tog över 500 svenskars liv och hanterades på ett förfärligt sätt av den tillträdande regeringen. Både direkt efter förlisningen och under åren efteråt. Efter tsunamin tio år senare var regeringen senfärdig till följd av en initial felanalys av läget, vilket väckte berättigad kritik.
Till råga på allt har landets statsminister nu sett till att lyfta bort regeringens krishantering från sig själv. Kansliet för krishantering ligger numera under justitiedepartementet, vilket flyttar det operativa ansvaret bort från statsministern (fast vi kanske borde vara glada över att Anders Ygeman och inte Stefan Löfven har ansvaret).
Asylkaoset i höstas och de effekter det på bara några månader fick för det svenska samhället, innan regeringen motvilligt och senfärdigt agerade, är det senaste exemplet på en svensk regerings oförmåga att agera snabbt och effektivt i en allvarlig situation. Felanalyser och ideologisk blindhet är en stor del av förklaringen till att det kunde gå så långt.
Det finns egentligen ingenting som tyder på att det skulle gå bättre nästa gång landet ställs inför en större händelse, en händelse som givetvis inte kommer att vara den andra lik. Visst, Estonia sjönk vid ett regeringsskifte. Tsunamin inträffade på annandag jul. Men katastrofer har en tendens att ske oväntat och vid "fel" tillfälle. Så lär det bli även nästa gång.
Skulle gud förbjude en större terrorattack inträffa i Sverige, bevare oss väl. Ty regeringen kommer inte att göra det.
Etiketter:
försvaret,
historia,
kris,
polisen,
regeringen,
sjukvård,
Stefan Löfven,
Sverige,
välfärdsstaten
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
DJag undrar hur det ser ut i internationell jämförelse.
Finns det något land som har en så ung och och i arbetslivet oerfaren regering som i Sverige?
Finns en någon med erfarenhet av att leda en verksamhet där man inte äskar pengar utan får dem utifrån prestation?
@ Hans Li Engnell,
Jag upplever att jag är skyldig dig en ursäkt.
Under en period var det flera bloggar som, enligt min uppfattning, inte höll sig till verkligheten vad gäller svensk politisk historia. Pga. detta gick jag i svaromål.
Du har uppvisat en total tolerans för mina utläggningar och för det är jag skyldig dig ett tack. Men jag måste också erkänna att jag har missbrukat din gästfrihet. Det förefaller klart att jag bär ansvar för att det har blivit färre kommentarer här, pga min moralistiska och ganska oförlåtande ton.
Jag ber om ursäkt för detta! Dina inlägg förtjänar verkligen seriös debatt och uppmärksamhet och det var direkt oanständigt av mig att sabotera detta för att föra ur mina egna funderingar.
*Failed state* ett faktum. Att underdånigst hoppas på att Sverige undkommer grovt terroristdåd är 'naivt', för att använda den nu vedertagna politikerursäkten för all form av misstag. Allt pekar på fortsatt allvarlig problemutveckling i Sverige, när det smäller till som i Ankara idag, är en tidsfråga.
Jag ber om ursäkt för detta! Dina inlägg förtjänar verkligen seriös debatt och uppmärksamhet och det var direkt oanständigt av mig att sabotera detta för att föra ur mina egna funderingar.
Jag har ingen aning om det är så att färre plötsligt kommenterar. Jag behöver bara vara lite mer alert för off topic-diskussioner som svävar iväg. I övrigt har jag inte upplevt några bekymmer i kommentarsfälten.
Samtidigt basunerar pressen ut att 60% av svenskarna inte vill ha nyval enligt Novus..
Vi undrar förstås alla hur den politiska sfären har kunnat förfalla till den anhopning av uppenbara lallare som styr vårt land.
Patrik Engellau har beskrivit den sjuka mekanism (kan avslöja att det är partistöden)som lyfter dessa närmast oräkneliga mängder av hel- och halvnollor till beslutsrymder som de aldrig borde tillåtits att ens komma i närheten av.
http://detgodasamhallet.com/2016/01/12/vad-ar-felet-med-svenska-politiska-partier-apropa-vad-atskilliga-kommentatorer-redan-sagt/
@Därkomden: Det small väl igår? I turkiska kulturföreningen i Fittja.
10 mot 1 att det var hämnd för skjutningen i lördags (den 13:e) mot en pro-kurdisk demonstration (mot att Turkiet anfaller kurder i Syrien, som kämpar mot IS. Med Turkiet som (NATO)vän behöver vi inga fiender.)
Hej.
Jag tror vi är på väg in i en permanent kris, men att det inte kommer att märkas på högsta nivå förrän resurserna i de olika beredskaperna är förbrukade, både personalresursen och materialdito.
Därefter kommer responsen att 'circle the wagons' (om någon känner till en idiomatisk motsvarighet får ni gärna korrigera min anglicism) från diverse makthavare, komplett med utrensning av syndabockar inom organisationerna.
Överbelastningen får inte bero på ni-vet-vad, eftersom vi skall tänka på detta som en positiv tillgång som är nödvändig för landet; analogin med en missbrukare som fortfarande är i förnekelse är sorgligt passande.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
"Vår beredskap är god" sade Per Albin Hansson på skansen i augusti 1939. Nu vet alla att det var si och så med den beredskapen i det ögonblicket. Men Hansson, som visste bättre, förstod samtidigt vikten av hålla modet uppe i en svår tid samtidigt som han visste hur landet låg, och vidtog därefter åtgärder för att rusta mot kriget.
I motsats till såväl Löfven som Reinfeldt tycktes han vara medveten om att det krävdes ett medvetet och hårt jobb för att se till landets bästa. Han och hans kolleger tycktes se nyktert på förutsättningarna( Han var givetvis inte perfekt....men det är inte min poäng.)
Där Löfven är omgiven av omogna politruker som tycks lägga större möda på normkritik, kulturell appropriering och vardagsrasism än att ta höjd för framtida, påtagliga oroshärdar...ja, där omgav sig Hansson med erfarna rådgivare ur vitt skilda läger. Även Hansson hade en liknande enkel bakgrund som Löfven utan att för den skull försätta sig i en gisslansituation hos oerfarna politruker.
För att inte tala om Reinfeldt och hans trianguleringsingenjörer! En Schlingmann som utarbetade politiska marknadsplaner där försvaret degraderades till ett särintresse då ju krig inte kunde hända i framtiden.
Vi sitter där vi sitter och när alliansen tycks lika handlingsförlamade kommer det förmodligen att krävas någon riktig, påtaglig katastrof innan de tror sig ha mandat att tänka på skattebetalarnas bästa.
De här människorna, både politiker och tyckare, som sitter på höga hästar och slänger ut sig rasistanklagelser till kommunpolitiker och andra som är tvungna att hantera de praktiska problem som har uppstått skulle inte klara av en dag i den praktiska verkligheten. Då skulle de gråta på riktigt.
De klarar inte av att organisera någonting och klarar inte av någon av exekutiv verksamhet. Jag vet för jag har sett några av dessa in action. De imponerar verkligen inte.
Att sitta i riksdagen är helt ansvarslöst och kravlöst. Om någonting de beslutat om inte fungerar kan de alltid skylla på att de har bestämt att det skall vara på ett visst sätt. Om det inte fungerar är det någon annans fel.
Mitt förtroende för dessa är noll vad gäller att ha praktisk kunskap om hur saker fungerar. Det räcker inte att läsa en massa för att förstå. Då blir det bara torrsim.
Jag vet ju att jag har fel eftersom DN och Betner överbevisat mig många gånger om.
Men.
Känns det inte som om skjutningarna och bomberna och knivhuggningarna faktiskt ökat i Stockholm?
Inte centralt ännu kanske.Inte där våra folkvalda blir tilldelade sina kyffen av välsorterade kontakter, men åtmindstone ute i orten?
Men det känns som det kryper närmare Söders höjder där våra folkbildare bor.
Det känns som om inkvoteringen närmar sig en jämnare fördelning.Insikten om att kriminalitet lönar sig bäst där de rika bor kan vara på ingående.
Fast jag vet att jag har fel så kan jag inte hjälpa att det är så det känns.
Hej.
@ Dr Mabuse: tillåt mig kontra med en i mitt tycke mer passande variant av det uttalandet:
"Vår beredskap är god. Självgod." Tage Danielssons text är lika aktuell som alltid, och jag undrar ofta vad han hade haft att säga om dagens situation. Kanske även han blivit kallad rasist, med 'Bolla Bolla'-sketchen i åtanke.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
@Rikard
Det var en synnerligen passande och modern variant på Per Albin Hanssons trösterika ord. Självgod.
Hanssons tal levererades i förvissningen om hur landet låg och att det var bråttom att rusta upp och höja garden. Till folkets och skattebetalarnas fromma.
Dagens politiker levererar "sanningar" som är dels egen häpnadsväckande okunskap och dels dumdryg förnumstighet gränsande till lögn. Ägnat att skriva de dumma, vulgära skattebetalarna på näsan. Till invandrarnas fromma.
Skicka en kommentar