måndag 9 december 2013

Nätjättar föreslår reglering av övervakningen

Åtta IT-jättar, däribland Yahoo, Facebook, Google och Microsoft, gör gemensam sak i en nationell kampanj mot den amerikanska massövervakningen.

I ett öppet brev till Obamaadministrationen presenteras en plan för att reglera övervakningen på nätet och uppmanar USA att ta en ledande roll för att minska den globalt. De kallar det Global Government Surveillance Reform (hemsidan för initiativet finns här).

Det är ett viktigt och lovvärt initiativ. Eftersom medborgarna själva uppenbarligen inte förmår engagera sig för sin integritet, för en begränsning av statens rätt till vårt privatliv och för tydliga regler kring hur långt dess befogenheter sträcker sig, är det välkommet att giganter som Google och Microsoft agerar. Politiker följer vanligtvis lukten av pengar.

Nätjättarna skriver på hemsidan:
"Consistent with established global norms of free expression and privacy and with the goals of ensuring that government law enforcement and intelligence efforts are rule-bound, narrowly tailored, transparent, and subject to oversight, we hereby call on governments to endorse the following principles and enact reforms that would put these principles into action."
Därefter följer en lista på fem principer som bland annat rör begränsningar i statens rätt att samla in information om oss samt vikten av transparens och informationsfrihet.

Lite yrvaket kan jag ändå tycka att detta initiativ är. IT-jättarna har under lång tid vetat vilken information de delar med sig av till den amerikanska staten. De har månne inte känt till hela omfattningen av massövervakningen, men de har hållit tyst om Prism hela tiden. När Mark Zuckerberg, som i tidigare framträdanden över huvud taget inte verkar ha förstått begreppet integritet, nu sätter sitt namn på reformkravet blir jag nästan lite misstänksam.

Att dessa företag hänvisar till Edward Snowdens läckta dokument när de hävdar att "balansen tippat över till förmån för staten och bort ifrån individernas rättigheter" känns främst som ett sätt för företagen själva att rädda ansiktet inför sina kunder. Men om det tvingar den amerikanska övervakningsstaten till reträtt är det ett stort framsteg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter inte övervakningsreform som tvångssteriliseringsreform?

Staten är problemet, inte lösningen.

Unknown sa...

Jag kan ge dig svaren på det du undrar om, Hans. Nätjättarna skiter naturligtvis i integriteten. Men deras kunder börjar reagera. Dom har förstås upptäckt att en massa kunder hoppar av sådant som molntjänster och annat och när oron sprider sig bland kunderna så drabbar det dom också. Vi har röstat - dom har fattat. Lite lattjo att inte regeringar fattar, men det är väl så enkelt som att vi inte kan välja bort att betala skatt.

Anonym sa...

@ Unknown

Om vi verkligen kunde förändra något genom att rösta så skulle det vara förbjudet, som Emma Goldman skrev.