Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
måndag 23 september 2013
Vänstern och slaveriet
Vänsterpartiet anser att omställningen från territorialt till insatsförsvar har gått för långt. Partiet vill därför återinföra värnplikten.
I en riksdagsmotion, som såväl partiledaren Jonas Sjöstedt som den utrikespolitiske talespersonen Hans Linde satt sitt namn på, hänvisas till landets försvarsförmåga. Ett annat argument är att unga genom att tvingas göra värnplikt får "lära sig förstå vikten av ett försvar".
Vänsterpartiet har stött omställningen av det svenska försvaret. Att partiet nu hävdar att utvecklingen har gått för långt är därför lite märkligt. Man kan inte gärna ha lite värnplikt. Antingen har man ett tvångssystem som tvingar människor att ägna närmare ett år av sitt liv med vapen i hand, och straffar dem som vägrar. Eller så har man det inte.
Det finns mycket att säga om dagens svenska försvar - eller frånvaron av ett. Men att återinföra ett nationellt slaverisystem som släpar unga män och kvinnor ut i busken mot deras vilja är ingen bra lösning. I alla fall inte om nu Sjöstedt & Linde inte tänkt göra upp med ryssen utanför Moskvas portar.
Läs även:
HAX
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Det är fascinerande att så många missar den kopplingen. Finns det över huvud taget något hållbart argument för att "värnplikt" inte skulle vara slaveri?
Ordet "värnplikt" så sådant är också rätt perverst, för övrigt. Slaveri blir ingens jävla "plikt" bara för att man kallar det för det. ;)
Nja, eftersom svenska medborgare åtnjuter privilegier i form av service från samhällets sida, så bör vi nog acceptera vissa skyldigheter också. Värnplikten är ett sätt att betala tillbaka, utöver skatten. Men den bör naturligtvis vara könsneutral och innehålla många former av annan samhällstjänst för dem som vägrar vapen.
Det är dock uppochnedvända världen att just V är först med detta förslag.
/ Bashflak
Jag tycker inte att det är märkligt att (v) byter ståndpunkt. För en gångs skull vågar några politiker erkänna att de hade fel och ändra sina åsikter istället för att bara köra huvudet i sanden och fortsätta.
För att förtydliga, jag säger ingenting om värnpliktens vara eller inte vara och huruvida de har rätt eller fel. Jag skulle heller aldrig få för mig att rösta på (v) men jag har respekt för att de vågar byta åsikt.
Kan vi inte vara lite försiktiga med att använda ordet slaveri? Mig veterligen har ingen värnpliktig någonsin sålts t.ex.
"Min farfars farfar togs till fånga, sattes på en båt till USA under vidriga förhållanden och sen fick han arbeta från morgon till kväll på ett bomullsplantage och han blev piskad och slagen och såld gång efter annan."
"Jag vet hur det är, min farfar var malaj på I2."
Liknelsen haltar något. Begreppet slaveri ska inte urholkas precis som andra uttryck inte ska det (ta våldtäkt t.ex, där misstänker jag att du är betydligt mer noggrann med detta).
> Nja, eftersom svenska medborgare
> åtnjuter privilegier i form av
> service från samhällets sida, så
> bör vi nog acceptera vissa
> skyldigheter också.
Och de som inte "accepterar" det blir slagna tills de underkastar sig, även om de skulle acceptera att få färre eller inga privilegier istället. Det är det (att man utsätts för våld om man inte underkastar sig) som liberaler ser som problemet.
Det är det (att man utsätts för våld om man inte underkastar sig) som liberaler ser som problemet.
--------------------
Problematiskt för dig som kombinerad Mises och fascistanhängare då dom bägge sidorna åtminstone i teorin är varandras motsatser.
Byggnads skulle nog räkna det som slaveri:
http://www.dagensarena.se/opinion/byggnads-det-maste-bli-ett-stopp-for-laglonekonkurrensen/
"Det är brutalt och ofattbart i ett modernt samhälle att vi tillåter människor bo och leva som slavar, helt i händerna på sina arbetsgivare. "
- Johan Lindholm, Byggnads ordförande
via Fredrik Segerfeldt:
http://metrobloggen.se/segerfeldt/tva-fragor-om-slavar-till-byggnads/
/B
Segerfeldt som sagt sig FÖRAKTA alla som inte röstar på högern är ett sänke för det näringsliv som betalar hans lön.
Hans position motsvarar värdemässigt att sossarna skulle anställa Jan Myrdal som politisk torped.
Jag gillar denna meningen bättre:
"Hans position motsvarar värdemässigt att sossarna skulle anställa Micke som politisk torped."
Skicka en kommentar