Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
onsdag 23 januari 2013
Sverige bör följa Camerons väg
David Cameron höll av allt att döma ett riktigt bra linjetal om EU. Han exemplifierade en rad viktiga områden som EU inte borde lägga sig i och förklarade att om inte unionen förändras kan Storbritannien gå ur.
Cameron lovade att britterna ska få folkomrösta om att stanna kvar eller gå ur EU efter parlamentsvalet 2015. Det blir alltså, om vi tar honom på orden, en omröstning om det brittiska medlemskapet. Inget fegt mellanalternativ.
Innan dess vill dock Cameron försöka förhandla om Storbritanniens villkor i unionen, detta i syfte att försöka blidka den EU-kritiska hemmaopinionen.
Cameron själv vill alltså inte lämna EU. Egentligen. Men han anser att unionen har drivit i fel riktning, att de enskilda medlemsstaterna har förlorat makt till Bryssel i alltför många frågor och att medlemsstaternas olikheter måste respekteras. Antalet onödiga lagar och regler har vuxit utom all kontroll. Harmonisering måste inte råda på alla områden.
De svenska reaktionerna har varit ganska typiska. EU-minister Birgitta Ohlsson kallade David Camerons tal "sorgligt", men gjorde inget övertygande intryck när hon intervjuades i Sveriges Radio. Carl Bildt använde tydligen ordet "rörigt". Moderaten Gunnar Hökmark menar att Cameron underskattar möjligheten att i Bryssel få ett Europa "som är bra och mer konkurrenskraftigt".
Problemen med Hökmarks påstående är att vi under så långt tid har sett att de reformvänliga krafterna i EU inte får någonting gjort. Det finns helt enkelt inget reformtryck att tala om och därför ingen trovärdighet i påståendet att EU kan bli "smalare och vassare" (för att använda en uttjatad borgerlig paroll).
Jag har slutat tro på att EU kan reformeras inifrån. I likhet med britterna borde även svenska folket få säga sitt om sitt lands medlemskap. Om britterna röstar för utträde 2016-2017 kommer det att ge eko i hela unionen och sannolikt stärka de EU-skeptiska krafterna i andra länder. Även vi svenskar borde få frågan.
Andra bloggar:
HAX
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Borde inte även folket få säga sitt om medlemskapet i Sverige? Eller tror du en stormaktsskapelse från 1600-talet som SD kallar fosterlandet kan liberaliseras inifrån bara vi får rätt snubbar vid rodret?
Sverige har liberaliserats betänkligt sedan 1970-talet. Så visst går det.
Med världsrekord i skatter, LAS, systembolag, sexköpslagen, västvärldens mest repressiva narkotikapplitik etc. Så svarar en konservativ nationalist och inte en liberal.
Det där var en ytterst historielös kommentar. Att Sverige generellt har liberaliserats sedan det socialistiska 70-talet torde knappast vara ett kontroversiellt konstaterande.
Därmed inte sagt att Sverige skulle vara "färdigliberaliserat" på något vis. Det hävdade jag inte. Om du läser min blogg är du förhoppningsvis bekant med vilka ytterligare steg jag vill ta i frihetlig riktning.
Sverige har korporativiserats sedan 70 talet.
Det där var ett ytterst historielöst svar Hans. Att västvärlden generellt liberaliserats sedan 70-talet torde de flesta känna till. Men Sverige med sitt folkhem och puritanska arv har andra förutsättningar och sticker alltid ut från västliga liberala demokratier med sin centraliserade stat och uppfostrande syn på medborgaren.
Antingen är medborgarna suveräna över staten eller inte. Och du tror det går att tygla centralstaten utan möjlighet till secession?
Antingen är medborgarna suveräna över staten eller inte.
-----------------------------
Nej Liberalism innebär att medborgarna är suveräna gentemot BÅDE stat och kapital och högern har FLYTTAT makt från stat till kapital.
Det är skillnaden.
Antingen är medborgarna suveräna över staten eller inte.
-----------------------------
Nej Liberalism innebär att medborgarna är suveräna gentemot BÅDE stat och kapital och högern har FLYTTAT makt från stat till kapital.
Det är skillnaden.
Svenskarna kommer aldrig att få frågan om EU av den enkla anledningen att Jimmie Åkesson tyckte det var en bra idé som Cameron hade.
Enligt svensk logik är då motsatsen det politiskt eftersträvansvärda och enda acceptabla.
Undrar vad som skulle hända om Åkesson krävde ökad invandring?
Jimmie Åkesson är nazist och i en demokrati bestämmer inte 5 procent nazister vad 95 procent ickenazister ska göra.
Skicka en kommentar