måndag 28 januari 2013

Nu ska alla med igen

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven fick nyligen chansen att redogöra för partiets profilfrågor framgent. Svaret blev: jobb och utbildning.

Frågorna hänger ihop. Socialdemokraternas mål är att alla fler ska bli behöriga till gymnasiet och att fler ska ta studenten. Minst varannan ska läsa vidare efter gymnasiet. Så ska fler också få jobb, är tanken. På SVT:s fråga om vad som ska hända med de som faktiskt inte vill plugga vidare svarade Löfven bara att det gäller dem också. Alla ska med.

Stefan Löfven är noga med att påpeka att det inte handlar om att pressa eleverna (högre krav vore ju en hemsk tanke). Målet är att fler ska läsa vidare och göra det "utifrån sina förutsättningar", menar Löfven. Kort sagt ska Sverige ha en högskola för alla.

Vad krävs för att helst alla både ska vilja och kunna plugga vidare? Att kravnivån på högre utbildning sänks. Just det som redan har hänt och fått katastrofala konsekvenser. Lärare på högskolor och universitet larmar om att studenterna inte bara har bristfälliga förkunskaper i det ämne de ska läsa utan även har så usla kunskaper i svenska att de knappt kan författa en text eller förstå tentamensanvisningar. Detta är konsekvensen av en flummig grundskola och en högskola för alla.

Samtidigt hävdar Fredrik Reinfeldt att Sverige behöver fler enkla jobb men att lönerna inte får sänkas. Tvärtom ska Sverige vara ett land där lönerna höjs. Hur detta ska gå ihop vete fåglarna. Problemet är att vi i dag har en "överutbildad" befolkning utan att det nödvändigtvis betyder att vi har en välutbildad befolkning. De flesta läser vidare, men kunskapsnivåerna i skolan sjunker - vilket resulterat i en "gymnasiefiering" av universitetsutbildningarna.

Det finns inget självändamål i att alla läser vidare efter avslutade gymnasiestudier. Högre utbildning ska finnas för de som är motiverade och har kapaciteten att klara de krav som ska ställas på studenter i en högre utbildning.

För alla som inte är studiemotiverade är praktiska utbildningar, praktik- och traineeprogram tänkbara alternativ. Det enda parti som någotsånär tycks ha greppat helhetsbilden är Folkpartiet.  

Tidigare bloggat i ämnet:
Effekterna av en högskola för alla
Jämställdhetsdevis sänker utbildningskvaliteten

9 kommentarer:

Anonym sa...

Prokustes var också en fiffig grek som uppfann en säng som passade alla. Om nån var för kort tänjde man ut honom, om han var för lång högg man av tillämpliga delar.
Är den grekiska myten en omskrivning för sossarnas planekonomi?

Micke sa...

Högern uppfann en ny form av frihet som i realiteten utgörs av ren korporativism och därför hyllar idag högerpropagandister transfereringar av skattepengar till företag istället för till stat kommun och landsting.

Att staten förvaltar statens pengar är stöld medan det är frihet när staten tar samma pengar och ger dom till företag .

Det är därför man inte kan göra något annat än att förkasta högern då den till och med övergivit sina mest grundläggande principer om individens frihet att själv förvalta sina pengar i sin iver att slicka arschlet på näringslivet.

Anonym sa...

Vänstern uppfann en ny form av frihet som i realiteten utgörs av ren centralplanering och därför hyllar idag mickepropagandister transfereringar av skattepengar till stat kommuner och landsting med tvångsmakt istället för frivillighet.

Att människor förvaltar sina egna pengar är stöld medan det är frihet när staten stjäl pengarna.

Det är därför man inte kan göra något annat än att förkasta vänstern då den till och med övergivit sina mest grundläggande principer om arbetarmakt i sin iver att slicka arslet på fack- och politikerpampar.

Micke sa...

Återigen lyckas du inte formulera några som helst egna reflektioner utan agerar ännu en gång papegoja i syfte att hindra andras möjligheter att uttrycka åsikter.

Du har utsett dig själv till bloggvakt åt Egnell (och åt Hax) och du för striden genom att systematiskt störa inlägg som inte ligger i linje med vad du antar att Egnell vill se. Jag har sett en del idioter som burit denna självpåtagna vaktmästarroll på bloggar under åren och du är en av dom mest fantasilösa och debila om dock inte den allra värsta.

Står det något i ditt verklighetsfacit Wikipedia om detta "offer" som du tvingar dig själv att göra för att framstå som lojal?

Anonym sa...

Det är inget offer att se Micke så här arg, det är underhållning på hög nivå :-)

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hans Li Engnell sa...

Nu får jag gå in igen. Vänligen använd kommentarsfältet till att kommentera eller debattera sakinnehållet, inte bjäbba med och förolämpa varandra.

Anonym sa...

Dem är alla lika dåliga i åttaklövern. Ingen ser möjligheten med en riktig yrkeslinje med tillhörande lärlingstid. Nioårig grundskola precis som idag och därefter möjlighet att välja två åriga linjer med olika yrkesprofilering med tillhörande praktik och kärnämnen. Men ett avskaffande av de övriga ämnena. En blivande elektriker eller frisör behöver knappast läsa mer religion eller musik än hen redan gjort de senaste nioåren. Men kärnämnen kan vara bra att komplettera om man eventuellt i framtiden vill sadla om och är i behov Komvux. Behåll två teoretiska linjer.

Mvh Jan Saxman