2012 var krisernas år - även om vi ser en långsiktig utveckling mot färre militära konflikter, högre livslängd och minskad fattigdom globalt. Framför allt är det USA:s och euroländernas ekonomier som oroar.
Att demokrater och republikaner efter utgången deadline lyckades enas om ett kompromissförslag för att undvika det så kallade budgetstupet betyder bara att USA - åter igen - har skjutit sina problem på framtiden. Likadant agerar ledarna inom eurozonen. De har inte löst ett endaste dugg de senaste åren utan enbart köpt tid genom att pumpa in mer pengar.
Marknaden bryr sig förstås inte. Den reagerade positivt tidigare när Grekland beviljades nya lån och lika sprudlande glad blev börsen när uppgörelsen i USA blev klar. Men ingenting har egentligen förändrats till det bättre. Grekland kommer fortsätta att behöva nödlån - och är som bekant inte ensamt.
USA har inte tagit itu med sin ohållbara ekonomiska politik. De skulle behöva dra åt svångremmen rejält genom att dra ned på sin militärbudget (världens överlägset största). Men det lär det inte bli tal om. Republikanerna anser det opatriotiskt och Barack Obama vill knappast bli ihågkommen som den president som monterade ned militären.
Det hela blir mest en fars. Politikerna vet rimligtvis vad som behöver göras. Men ingen vågar göra det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar