söndag 5 september 2010

Avreglering som befriar

När Alliansen tog bort apoteksmonopolet var de rödgröna emot. Från vänsterhåll varnades det att det inte alls skulle bli bättre. Storföretag skulle bara dela på den existerande marknaden, småorter skulle bli utan apoteksservice, öppettiderna bestå och priserna stiga, okunnig personal skulle kasta mediciner efter missbrukare. Inget av detta har hänt.

Sedan avregleringen av apoteksmarknaden har Sverige fått 100 nya apotek. På åtta månader. Fler småorter har fått apotek, vilket berättades om i TV4Nyheterna i kväll. Dit hör Älmsta, vars invånare tidigare var tvungna att pendla till Norrtälje för att köpa huvudvärkstabletter. Öppettiderna har dessutom förbättrats. Tusen nya farmaceuter och apotekstekniker har anställts runt om i landet.

Sverige har fortfarande näst lägst apotekstäthet av alla länder i Europa. Med avregleringen har dock möjliggjorts ännu bättre tillgänglighet i framtiden. Hur någon kan vilja försämra tillgången till läkemedel är fullständigt obegripligt. Det säger ganska mycket om de rödgrönas syn på service.

Själv blir jag glad av att gå in på ett apotek nu för tiden. Tänk vad en liten avreglering kan göra. Jag önskar kunna få den känslan av att gå in på en spritbutik någon gång i framtiden också...

3 kommentarer:

Nisse sa...

Va? Älmhult till Norrtälje? Det låter väldigt märkligt att man skulle pendla från Småland till Uppland, eller vad är det för sträcka du syftar på?

Anonym sa...

Och nu börjar vissa insändarskribenter varna för nästa fara hot. Folk kan nämligen få tag på medicin och kanske till och med annvända den till att bota sjukdomar.

Risken är nämligen att medicinerna läcker ut in naturen och förstör den.
/B

Hans Li Engnell sa...

Älmsta var ordet!