Allt tyder på att Irland har röstat ja till Lissabonfördraget, kanske även med ganska bred marginal. Förra gången röstade 53 procent av irländarna nej. Denna gång har det sagts att nej-sidans kampanj varit betydligt mindre strukturerad och samkörd, vilket kan ha bidragit till det förmodade negativa resultatet.
Väldigt få verkar ha någon större aning om vad de egentligen röstar om. Det är ett drömläge för politiker ur alla läger eftersom de då kan fylla valet med vadhelst de önskar. "Rösta ja för jobbens skull", "Rösta nej för arbetarnas rättigheters skull", "rösta ja för att inte EU ska bli argt på Irland" eller proteströsta mot en sittande regering. Allt blir gångbart när väljarna ändå inte har lyckats sätta sig in i det komplexa fördraget.
Ett EU-fördrag lämpar sig egentligen inte särskilt väl för en folkomröstning. Samtidigt är det ett så viktigt fördrag, som direkt kommer att påverka alla medlemsstaters medborgare, att väljarna bara måste få säga sitt. Vilket nästan ingen har fått göra. Irländarna fick chansen och röstade nej förra året. Bara ett drygt år senare påtvingas de att rösta igen. Att rösta "rätt". Tydligare kan knappast EU-statens förakt för demokrati uttryckas.
Med Lissabonfördraget kommer EU:s starka ställning att permanentas. Det ser helt klart dystert ut. Jag vill stiga av. Var finns nödutgången?
4 kommentarer:
Nödutgången = Finnair till Peking?
;-)
Yukon?
Möjligen. Fast det blir nog södra Kina i stället... :-)
Man behöver ju bara resa till grannen till väst, Norge :).
Skicka en kommentar