tisdag 19 augusti 2008

Afa måste stoppas

Afa, Antifascistisk Aktion (en synnerligen smickrande beteckning på denna grupp snorungar och vandaler), har utlyst en belöning på den som misshandlar en påstådd nazist. De tycker sig vara roliga när de kallar initiativet för "Antifascistiska arbetsförmedlingen". Den som misshandlar personen i fråga får 500 kronor och ett knogjärn, enligt hemsidan. Affischer från Afa säger enligt polisen samma sak.

Det låter som ett dåligt skämt och syftet är förmodligen att visa upp Afa som det mest radikala elementet när det gäller att bekämpa (dvs. misshandla) nazister i Sverige (något ingen lär ha tvivlat på tidigare ), och är inte att betrakta som någon ny sorts kampmetod. Olagligt är det likafullt. Jag tänker inte länka till Afa, den som är nyfiken kan själv söka upp deras sajt på ett ögonblick.

Jag upprepar det jag sagt många gånger tidigare: det största hotet mot demokrati, lag och ordning i Sverige kommer inte från de nationella och rasideologiska grupperingarna (de så kallade "högerextremisterna") utan från grupperingar som Afa. Dessa ska sättas åt med hårda metoder, det får inte råda någon tveksamhet på den punkten. Låt batongerna svinga, kära poliser.

Afa ger antifascism ett vidrigt ansikte. År efter år framstår nationalsocialisterna och de rasideologiska grupperna som goda gossar med strikt uppförandekod jämfört med detta "antifascistiska" patrask. Även folk på vänsterkanten verkar nu tycka att Afa gått över gränsen... Jinge, Alliansfritt, Svensson

7 kommentarer:

LeoB sa...

Hans: Är det verkligen så enkelt som du skriver? Jag ser på AFA Uppsala att flera medlemmar i Svenska Uppsala är dömda för knivdråp. Den person som AFA hängt ut är tydligen en drivande person i just Svenska Uppsala (om jag förstår det rätt).

Jag har ingen aning om detta med knivdråpen stämmer, men om det gör det så är det väl ganska anmärkningsvärt?

Anonym sa...

Nu ska vi inte överdriva. AFA är inget hot mot nån demokrati. Då är högerextremismen betydligt värre (cirka 10- 20 gånger fler våldsdåd per år, minst ett mord varje år).

AFA är dessutom en liten vänstergrupp. Kanske 50 till 100 medlemmar i hela Sverige.

Marcus sa...

För det första är det faktiskt så enkelt. Genom att utfästa en belöning på det sättet, så målar man in sig i ett politiskt hörn där våldet syns vara den enda lösningen man har att erbjuda.

Sen spelar det ingen roll om de är 5, 10, 50 eller 2000 i AFA, uppmaningen som sådan har ändå exakt samma innebörd.

Våldet som primärt politiskt instrument är det vi normalt förknippar med just den fascism AFA säger sig bekämpa - vilket naturligtvis är ett märkligt motsägelseförhållande.

Våld är makt och makt korrumperar. Alldeles för snart blir det omöjligt att se skillnad på AFA och deras måltavlor - rädslan de skapar i sin omgivning är densamma.

Katten sa...

Jag tror att AFA är infiltrerade av betydligt mer fascistiska krafter än de grupperingar man attackerar. Organiserat. Medvetet.

Länge har AFA tillåtits attackera demokratiskt accepterade demonstrationer. Polisen känner till vilka de är men av någon anledning ingriper de inte. På vems/vilkas order?

Det är inte upp till AFA att avgöra vad som är odemokrati.

Det är inte upp till de svenska politiker som troligen ligger bakom att styra upp svensk polis så att de inte tillåts ingripa mot AFA.

Hans Engnell sa...

Jag ser Afa som en gruppering som har lika avskyvärda politiska åsikter som de grupperingar de säger sig vilja bekämpa. Att de får nationalsocialisterna att framstå i god dager säger det mesta om Afa:s sätt att arbeta.

Att kalla dem ett hot mot demokratin låter kanske för mycket som en uttjatad politisk klyscha. Vi kan nöja oss med att konstatera att de antidemokratiska och direkt olagliga metoder som Afa använder bör bekämpas hårt och resolut och att de utan tvekan utgör ett hot mot oliktänkande. Vilka som är "fascister" och inte avgör som bekant Afa själva och det kan vara både du och jag som ingår i den gruppen om Afa tycker det.

Lars sa...

"Dessa ska sättas åt med hårda metoder, det får inte råda någon tveksamhet på den punkten. Låt batongerna svinga, kära poliser."

Ja precis det är sannerligen demokratisk och humant att låta batongen svinga mot fjuniga 17-åringar. Ett vuxet sätt att visa hur vi i vårt samhälle löser konflikter och motsättningar.
Hur var det nu detta med att vara lika god kålsupare?

Av ren nyfikenhet kan jag inte låta bli att fråga dig varför går en utbildning som socionom? Hade du tänkt ta med dig denna hårdnackade inställning ut i arbetslivet också när du möter dessa "vandaler och ligister".

Hans Engnell sa...

Raden om att "låta batongerna svinga" var naturligtvis skriven med en blinkning. Jag hade kunnat använda en ironisk smiley efteråt för att undvika missförstånd och därmed kommentarer som din. Min åsikt om Afa som grupp är emellertid inte att ta miste på. De uppmanar till och tar till våld mot människor de inte gillar, vilket är oacceptabelt och därtill olagligt. Självfallet måste polisen agera för att skydda människor från detta, oavsett om det är nazister, liberaler, socialdemokrater eller bara vanligt ickepolitiskt folk som drabbas av våldet.