fredag 3 juni 2011

På något sätt är jag inte förvånad...

När man undrar hur i hela friden folk kan gå med på FRA-lag, datalagringsdirektiv, förmynderi och en allt mer omfattande övervakningsstat kommer en undersökning som säger att en av fyra unga tycker att det vore "ganska eller mycket bra" med en diktator. Många kan dessutom tänka sig att sälja sin röst.

Man ska ta sådana här undersökningar med en nypa salt. Stödet för dödsstraff brukar exempelvis vara högt i vissa undersökningar, det betyder dock inte att de flesta verkligen skulle vilja införa dödsstraff om frågan blev aktuell. Frågor om demokrati har ställts till personer i åldersgruppen 18-29 år. När man är 18 är man odödlig och saknar man dessutom politisk medvetenhet kan det säkert resultera i allehanda idiotsvar på enkätundersökningar. Men närmar man sig 30 borde det finnas lite mer information i hjärnkontoret än så här. Kan man tycka.

Vi får de politiker vi förtjänar, brukar det heta. Sällan blir det tydligare än när ointresset för integritetsfrågorna skiner igenom hos befolkningen vilket tillåter farliga politiker som Beatrice Ask och Johan Pehrson styra utvecklingen. Det jävliga är att ointresset även drabbar de som bryr sig.

Är man stor och stark måste man vara snäll. Idi Amin missade den sista biten.

3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Tyckte oxå till om detta på min blogg. Och länkade till dig.

Det är vilda debatter på sina håll på FB oxå.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/06/ungdomars-bristande-demokratiska-kansla.html

dumma utsugar-demokratin sa...

"Demokrati inte så viktigt för dagens unga svenskar"

Demokrati inte så viktigt för SR/SVT - Dessvärre är det här nog ett väldigt tydligt skolexempel på att; som man sår får man skörda.

Sara S sa...

Vi behöver göra oss av med dagens fossiliserade partisystem, i realiteten ett tomt skal som står kvar därför att det stöttas på konstlad väg, genom mediamonopolism, journalistik, parti- och presstöd. Och förstås genom att inga andra än politiska partier har rätt att bedriva politik.

Demokrati kan över huvud taget inte vara någonting man överlåter till en kår av professionella yrkesutövare. Redan Aristoteles visste att demokrati är deltagande demokrati, när vanligt folk har och utövar makten. Valdemokrati å andra sidan är det samma som aristokrati.

Det talas så otroligt mycket om demokrati, men i vårt vardagliga liv i förhållande till myndigheter och arbetsgivare så är vi närmast slavar som förväntas lyda och aldrig ifrågasätta. Vad är en demokrati som saknar förankring i den vardag där människorna trots allt befinner sig?

Kan demokrati verkligen vara lika med en symbolisk ritual som tar plats vart fjärde år? En sådan "demokrati" syftar snarare till att ge folklig legitimitet åt makthavarna. "All makt utgår från folket" lyder grundlagens första paragraf. Det är träffande. Makten går från folket ut, men vart går den hän? Inte tillbaka till folket i alla fall. "Demokratin" är då ett fiffigt sätt att suga ut makten från folket.


Riktig demokrati måste innebära att folket underifrån utövar makt som trycker undan den makt som utövas av eliterna ovan (stater, chefer, kapitalister osv).