Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
söndag 29 maj 2016
Löfvens små utmaningar
"Stora utmaningar har aldrig skrämt oss socialdemokrater", har Stefan Löfven upprepat inför partikollegor det senaste året. Som om det finns något spännande och lite roligt i att behöva ta itu med gigantiska samhällsproblem. Kanske är det den inställningen som krävs för att inte gråtsnyftande lämna både partiet och politiken.
Ty nog finns de utmaningar att ta itu med. Detta är några av de problem, eller utmaningar som det numera heter, som regeringen står inför fram till nästa val:
Sjukskrivningarna
Sjukskrivningarna har skenat iväg i flera år, vilket innebär oerhörda kostnader. Den nya regeringens beslut att avskaffa den bortre gränsen i sjukförsäkringen har knappast hjälpt. Under Göran Perssons tid "löstes" problemet med förtidspensioneringar. Löfven vill lägga ett ökat ansvar på arbetsgivarna. Så praktiskt.
Integrationen
Svensk integrationspolitisk debatt har kommit att handla om en enda sak: jobben. Den som som invandrat och fått ett jobb eller någon sorts sysselsättning, och därmed inte är öppet arbetslös, har betraktats som "integrerad". Så är det givetvis inte, och alltfler politiker börja vakna upp inför detta faktum.
Lösningarna lyser emellertid ännu med sin frånvaro. I konkret politik handlar allt fortfarande om just jobb och sysselsättning. Regeringen har föreslagit statliga beredskapsjobb, Alliansen vill se lägre ingångslöner. Samtliga vill ha bidragsanställningar. Än har diskussionen om värderingar, den enskildes plikt att faktiskt anpassa sig till sitt nya land, inte tagit fart på allvar. Det måste den göra. Integrationsfrågan rymmer nämligen så mycket mer än bara jobb och sysselsättning.
Polisen och rättsstaten
Alla vill ha fler poliser. Men vad hjälper det när tre av fyra poliser överväger att lämna jobbet. Under 2015 slutade fler än började, och det kan inte bara förklaras av pensionsavgångar. Många som slutar är under 40. Orsakerna är flera: usel lön, dålig arbetsmiljö, dåligt stöd från ledningen och ett allt tuffare samhällsklimat mot vilket bemanning och befogenheter inte möter upp.
Detta pratas det mindre om eftersom det är svårlöst. Polisen har lämnats vind för våg under lång tid. Fokus har hamnat på jämställdhets- och genusfrågor när den borde handla hur polisen ska kunna utföra sitt jobb. Dess bemanning lever i dag inte upp till de betydligt tuffare situationer de i dag har att hantera. Lite tyder på att något kommer bli bättre under dagens rikspolischef. Det som står på spel är medborgarnas förtroende för själva rättsstaten.
Skolans kris
Det finns flera sätt att mäta kvalitet i skolan. PISA har blivit det som använts mest i den politiska debatten. Orsakerna till de faktiska resultat som framkommer i dessa mätningar kan emellertid spåras i allt från en usel lärarutbildning, försämrad disciplin, minskad auktoritet bland lärarna och en postmodern diskurs inom skolan.
Politikerna har förstört svensk skola, och det kommer dröja innan den kan betraktas som lagad. I dag har Sverige en utbildningsminister som inte får någonting gjort annat än att kasta pengar på problemet. Det värsta är kanske att inte heller borgerligheten förmådde vända utvecklingen under åtta års tid. Fan vet vart svensk skola är på väg.
Bostadspolitiken
Det största politiska misslyckandet vid sidan om skolan och migrationspolitiken är tvivelsutan bostadspolitiken. Precis som ovannämnda frågor har den inte uppstått i går eller ens förra decenniet utan kan spåras betydligt längre tillbaka än så.
Statsministern sade på presskonferensen då de tre nya ministrarna presenterades att han tillsammans med den nye bostadsministern kommer bjuda in bostadsmarknadens parter till samtal. Det finns redan många vettiga förslag. Bostadspolitiken har utretts, stötts och blötts. Nu måste de nödvändiga reformerna implementeras.
Men det kommer inte att ske. Bostadssamtalen mellan regeringen och Alliansen har havererat, och det vi kan se framför oss är att Peter Eriksson (MP) som ny på jobbet lyckas knyta ihop en urvattnad kompromiss för att visa att regeringen minsann "gör något".
Helt otillräckligt
Visserligen tyder en del på att Stefan Löfven vet ungefär vilka problem som Sverige och hans regering står inför. Men han saknar helt politik för att nå någonvart. Det saknas helt förmåga att tänka nytt. Detta gäller även Alliansen där endast Liberalerna har börjat prata om marknadshyror (så dags nu i opposition).
Politikerna har skapat massor av problem. Men några lösningar på dessa har de inte. Dessa politiker vill alltså ha våra röster.
Läs även:
Fnordspotting
Etiketter:
integration,
kris,
polisen,
regeringen,
skolan,
Stefan Löfven
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Daniel Poohl på Expo är arg på Mail OnLine,"världens största engelskspråkiga nyhetssajt" som han själv skriver och jämför väl då med Expo.På Mail OnLine "är budskapet detsamma som på vilken högerextrem nyhetssajt som helst" förkunnar Poohl på nättidningen Expo, en inte så väldigt stor svensk nätpublikation.
En dag som denna skriver Daniel Poohl så klart inte en rad om journalisten på The Guardian som avslöjats med lögner och fabricerade nyheter.Daniel Poohl har annat för sig.
I tandem med Karin Pettersson vill han sluta mörka sanningen om Sverige och avslöja högern...
Först så skapar politikerna en massa problem, sedan blir det tjafs om hur dessa problem skall lösas vilket i sin tur innebär nya skapade problem. Och så håller det på så där.
Vad är det för mening med politiker överhuvudtaget ?
För Löfvens del så bestämmer han väldigt lite själv.
Villkoren dikteras från VU och Aftonbladet.Det blir många särintressen som ska hållas nöjda.Sossarna har inte släppt taget om identitetspolitiken(som syntes i de senaste utnämningarna)och har alltså inga svar på utmaningarna.Alla vet det.
Aftonbladet skriar efter uppmärksamhet i en tid när sossarna bara backar och backar.
Alltför många har gjort personliga investeringar i politiken för att skutan ska kunna vändas i ett nafs.Så rullar det på med moderaternas godkännande.
Räkna inte med min välvilja till att lösa problem som politiker skapat. Detta är enbart deras ansvar. Jag och många andra behöver inte bry oss särskilt om bilbränder, skolans förfall etc., för vi kan arbeta och leva vidare. Ifall man bor i en trasig förort ska man inte ha en ny bil och helst ingen bil alls, så resonerar jag eftersom risken att ens bil blir nedbränd är hög.
Jag undrar vilka politikerna talar till när de menar att "Vi" ska lösa utmaningarna (problemen). Jag tillhör inte "Vi" som ska lösa utmaningar eller satsa på mångkulturell gemenskap. Jag tror också många svenskar känner, tänker likadant som jag, att det här angår inte mig och ni politiker får göra vad ni vill för att styra upp utanförskap, våldsdåd, havererad bostadsmarknad etc., vi har inget ansvar för det ni skapat.
Magne
Jag förstår inte varför alla politiker är intellektuellt underutvecklade och har så varit i alla tider. Att man inte är integrerad för att man går i en åtgärd där man skall gömmas bort så man inte hamnar i statistiken är ju självklart.
Samma sak gäller en mängd frågor. Det behövs inte examen i sociologi, psykologi statsvetenskap etc. Det räcker med en medelsvensson hjärna och vanligt sunt förnuft. Varför duger inte politikerna till att komma fram till självklarheter?
Du ska nog inte underskatta deras intelligens helt och hållet, tror snarare de är psykopater som röstmaximerar (givet PK-media)
Ja f-n vet, största problemet är yrkespolitikerna vars enda mål är att nå närmaste köttgryta och stanna där.
Nä slopa gränsen för personval och ta bort partistödet så ska de nog börja bli måna om att lyssna på folket och partimedlemmar.
Skicka en kommentar