onsdag 23 september 2015

Hej då, DN


Bäste Peter Wolodarski,

Kriget i Syrien är inne på sitt femte år, och nu har Ryssland manskap på plats. Flyktingsituationen i Medelhavet är desperat. Libyen som stat faller samman. Migranter ända från Pakistan tar sig nu till Europa för drömmen om ett bättre liv. En miljon väntas komma, därefter fler.

Den fria rörligheten inom EU står på spel. EU har hittills inför öppen ridå misslyckats med att enas om hur trycket från flyktingströmmen ska hanteras, vilket sätter ett allvarligt frågetecken för den påstådda europeiska gemenskapen och solidariteten.

Det händer kort sagt väldigt mycket i vår närhet. Och i Sverige har vi att hantera en historiskt hög asylinvandring i ett läge när vi har en historiskt svår bostadssituation och gigantiska sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda.

Allt detta är oerhört komplext och skulle tjäna på långa analyserande artiklar som går på djupet och erbjuder läsaren olika perspektiv, sådant som inte är möjligt i korta nyhetssändningar men lämpar sig utmärkt för tidningsformatet.

Det vi får från DN är i stället en kampanj under hashtagen #jagdelar. Jag väntade på detta, men jag måste säga att jag är förvånad över att det var just DN som drog igång den och inte Aftonbladet. Dag efter dag matas vi DN-läsare nu med artiklar ur ett enda perspektiv. Ingen problematisering. Bara glädje. Hopp. Berättelser om flyktingars rätt att komma till och bo i Sverige.

Ni visar därmed en sida av myntet. Ni undersöker inte baksidan. Ni problematiserar inte. Jag kan bara anta att syftet är att ge ett slags positiv motbild till all negativ publicitet som sprids inte minst i sociala medier och på vissa sajter. Som läsare av en seriös tidning kan man däremot kräva både och. En balans. Det anspråket har ni definitivt gett upp genom denna kampanj.

Jag är väldigt besviken på att DN har sänkt sig till Aftonbladets nivå. Jag tyckte tidigare att ni var lite bättre än så. Ni stack sällan ut huvudet, men ni var i alla fall professionella. Om det var en politisk kampanj jag ville ta del av varje morgon, skulle jag gå med i ett politiskt parti eller sitta och läsa valkampanjmaterial in på småtimmarna.

Så efter ungefär tio år som prenumerant, om än med kortare avbrott, tackar jag för mig. Om jag ska betala tusentals kronor per år vill jag ha fördjupningar, problematiseringar och utrymme för flera perspektiv. Det erbjuds inte i DN längre. Tyvärr.

22 kommentarer:

Riga sa...

Jag fick nog när Sandvikrapporten publicerades utan kritik.
Jag kände mig förolämpad.
Tråkigt eftersom en kaffekopp och DN på lö-sö morgon var en av min veckas höjdpunkter.
Nu sitter jag med en dator och läser utrikes nuheter och bloggar men det ger inte samma sköna känsla av helg.

Anonym sa...

BRA!
Rösta med fötterna!
En tidning utan köpare och journalister utan läsare får nog rätt snabbt börja fundera på det "journalistiska uppdraget".
Mediabranschen påminner allt mer om kristendomen för några sekler sedan.
Luthers katekes är vad som gäller.Gud och Konungen först, men prästen och klockaren är högsta höns på den lokala stacken.
Annars står snart miljöpartiets grönaste tillsammans med journalisterna och håller husförhör.

Anonym sa...

Jag har redan valt bort att betala för DN och SvD tillika. Också regionaltidningen åkte nyligen ut. Jag behåller dock The Economist.

//Rick

Anonym sa...

Jag gör detsamma med SvD.Det är inte bara ägarförhållandet man delar med Aftonbladet.Ryktet säger att Aftonbladare intagit SvD:s redaktion.
Oavsett det så ser SvD med några få undantag ut som Aftonbladets lillebror.
Inte i den träliga vita layouten men i det tankegods man presenterar.
Ungefär som med de nya moderaterna.Man får Löfven ,Romson och Sjöstedt i slutändan i varje fall.
Men man kan bestämma sig för att inte betala för eländet!

Anonym sa...

Borde inte propaganda åtmindstone vara gratis?

Anonym sa...

Egentligen kunde man ju bara köpa sina nyheter direkt från TT?
Det är ändå där nyhetsbevakningen sker.
För den som fortfarande använder rss-läsare är det enkelt att se att nyheterna är identiska från kvällstidning till dagstidning till lokalpress.
Aftonbladet är minst lata då man emellanåt formulerar om rubriken i varje fall.Oftast motiverat av den övertydliga agendan så klart.
Resten,ledare och krönikor är bara den överbetalda tyckar-elitens uppförstorade tweets.
140 tecken skulle liksom inte betala våningen på Södermalm...

Anonym sa...

Inte gratis men i alla fall skattefinansierad.

Mona sa...

Slutade definitivt med DN efter deras smaklösa artiklar efter Ikeamorden.
Fy för den lede så smaklöst.Aldrig mer den skittidningen.

Anonym sa...

Presstödet är väl att betrakta som skattefinansiering?

Anonym sa...

Håller också på att ändra mina morgonvanor. Sista papperstidningen direktstoppad för ett par dagar sedan. Av samma skäl som du anför. Har tröttnat på propagandan. Känner ensidigheten och utebliven granskning av makthavare som ett stort svek mot läsarna.
/mvh Törnrosa

Anonym sa...

Jag sa efter många år upp prenumerationen på det feministiska DN för flera år sedan. Fick nog när de på själva Fars dag endast hade en artikel om pappor som slår sina fruar och barn samt att de uppmärksammade att det var "toalettstolens dag". Ingenting om Fars dag. /Peter

PerH sa...

08:48 anonym
Beklagar, måste göra dig besviken, Tidningarnas Telegrambyrå (TT) här sitter det första filtret.

Anonym sa...

Men på medelkort sikt och kanske även kort sikt så måste väl ändå media göra sig själva en björntjänst? Nu när rapporteringen i tid räknat är så enormt omfattande vad gäller migrations frågorna.

Komplexa problem som ger alla mediekonsumenter massor av funderingar och följdfrågor. Man verkligen saknar enormt mycket vad gäller informations täckningen. Varje artikel och varje inslag i etermedia ger en uppsjö följdfrågor hos varje intresserad person.

Men journalistens vinkel är identisk. Minut efter minut. Timme efter timme. Spaltmeter efter spaltmeter. Inga viktiga frågor ställs. Inga problem överhuvudtaget behandlas och diskuters.

För nästan varje människa måste det väl ändå vara helt uppenbart hur mycket som undanhålls?

Och om det gäller denna fråga så borde det väl kunna gälla alla andra områden också?

Trovärdigheten måste urholkas med rekordfart.

Anna J S-lund

Anonym sa...

Vad sägs om #jagtänker, #minhjärnafungerar, #rationell?
Haha, jag bara skojar, inte i det här landet skall vi ha sådana dumheter.

Björn i Bromma sa...

För ett par år sedan så var jag i London och jobbade i 3 månader och läste där enbart engelska tidningar. När jag sedan kom hem så slutade jag läsa DN, SVD, Expressen, Aftonbladet etc. Skillnaden var för stor helt enkelt. Funderar på att göra detsamma med SVT om det inte vore för Sportens skull, vilken håller bra klass.

Anonym sa...

PerH
jovisst men vem vill betala sen för mellanhänderna?

Anonym sa...

Ett mycket rationellt beslut av dig Hans. Kan varmt rekommendera alla att avsluta radio- och tv-avgiften. Om någon från Sveriges myndigheter ringer dig säger du: "Jag har ingen TV hemma!" Sen är det bra så.

Vilket ocker, läs bara tvånget från Staten (http://www.radiotjanst.se/sv/Avgiften/):

"Oberoende radio och tv

Bakgrunden till finansieringssystemet är att våra folkvalda politiker tycker att det är viktigt att vi i Sverige har oberoende radio och tv. Oberoendet får vi genom att SVT, Sveriges Radio och UR finansieras genom en avgift och inte genom exempelvis skatten. Det tycker våra politiker är så viktigt att det har stiftats en lag som reglerar radio- och tv-avgiften. Lagen som reglerar radio- och tv-avgiften heter Lag (1989:41) om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.

Från och med den 1 juli 2015 är avgiften 2 216 kronor per år (184,66 per månad).

Avgiften är lika för alla hushåll. Det finns alltså ingen student- eller pensionärsrabatt.
Vem ska betala radio- och tv-avgift?

Alla hushåll och företag som har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift.

Har du flera tv-mottagare? Du betalar bara en avgift.
Är ni flera i hushållet? Det är bara en av er som ska betala.
Du kanske hyr eller lånar din tv-mottagare? Du ska ändå betala.
Du kanske inte tittar på tv? Du ska ändå betala.
Använder du tv:n som en datorskärm? Du ska ändå betala.
Betalar du för kabel-tv eller satellit-tv? Du ska också betala till Radiotjänst.
Hyr du din bostad av någon annan som äger tv-mottagaren? Det är du som ska betala radio- och tv-avgiften.
Är du utländsk medborgare och enbart har fritidshus i Sverige? Har du tv-mottagare i fritidshuset ska du betala radio- och tv-avgift till Radiotjänst."


Vilken oberoende nyhetsgranskning? Man sitter och tittar på DDR-TV. Nej. Här är det stopp. Jag har inte på många år betalat radio- och tv-avgift, och det funkar utmärkt. Så detta rekommenderar jag varmt. Utträde ur Svenska kyrkan är också en straffavgift, där många som inte stödjer Svenska kyrkans riktning, inte går i kyrkan eller på annat sätt har något samröre med dem, bör avsluta.

Anonym sa...

"Han tror också att det nu har gått upp för folk att det finns väldigt få jobb där ute att slåss om.

– En annan anledning är att många upplever att högskolan är en tryggare plats att söka sig till under lågkonjuktur. Man behöver inte förklara sig för släkt och vänner om man studerar där, säger han."

http://www.journalisten.se/nyheter/bona-lagger-ned-sin-journalistutbildning

Anonym sa...

SvD hädar och tillåter sig i varje fall en riktigt riktigt hemsk tanke!
Bara en sån sak!

http://www.svd.se/tank-om-do-ar-forgaves

Hans Li Engnell sa...

Jag minns detta väldigt väl.

Thomas sa...

DN har blivit en väldigt lat tidning, dessutom såld till ett hutlöst pris. Detsamma gäller Sydsvenskan som rör sig allt närmare storebror DN - och från båda dessa tidningar flyr läsarna i stora svärmar.

Det är nästan gulligt när profilerna på dessa tidningar som Peter Voldemortski, Björn Wiman, Andreas Ekström och Per Svensson tror att de fortfarande har någon slags ledande ställning, att de skulle ha en bråkdel av den position som Per T Ohlsson eller Arne Ruth hadde för tjugofem år sedan. Det har de inte - de är idag enbart pastorer i en krympande egen kyrka och har avskärmat sig själva och sitt gäng från all verklig debatt.

Expressen ska vi inte tala om, den har sjunkit som en sten i många år och har lagt alla intellektuella, journalistiska eller etiska ambitioner på hyllan.

Anonym sa...

Ingen har väl missat Marika Formgrens uppmaning till bojkott av DN?
En bojkott som lätt kan utsträckas till övriga pappersdrakar!