lördag 12 september 2015

En regering i panik


Nu kommer vändningen. Känner ni? Känner ni hur regeringen av egen kraft vänder samhällsutvecklingen?

Nej, jag trodde väl inte det. Torsdagens presskonferens där statsministern, utbildningsministern, arbetsmarknadsministern och demokratiministern höll hov var ett paradexempel på hur man bygger ett sofistikerat luftslott. Bakom de högt satta målen gapar det fortfarande tomt på konkreta idéer som kan göra skillnad på riktigt.

Presskonferensen blev också ett slags slutlig punkt för resonemanget om invandring som en vinst för samhället då regeringen på ett flertal områden beslöt skjuta till mer pengar till kommunerna. Ersättningen höjs med hela 50 procent per asylsökande.

Grundläggande för alla människor är arbete och bostad. Det gäller även personer som beviljats asyl i Sverige. Därför är det minst sagt bekymmersamt att regeringen saknar en trovärdig politik på just dessa områden. För att citera Migrationsverkets GD Anders Danielsson: "Byggnormer, inträde på arbetsmarknaden och lägstalöner är inte riktigt konstruerade för den situation vi nu lever i."

Så är det. Sveriges arbets- och bostadsmarknad utgör gigantiska murar för den som kommer till Sverige, i synnerhet om personen saknar utbildning och relevant yrkeserfarenhet. Detta nämnde regeringen inte med ett ord. Många, väldigt många, kommer att bli försörjda av det allmänna (läs: försörjningsstöd samt olika sorters aktivitetsersättningar och bidragsanställningar) i många år framöver. En hög andel kommer aldrig att bli självförsörjande. Detta ser vi redan i dag hos en grupp som varken Arbetsförmedlingen, Jobbtorg eller Socialtjänsten kan hjälpa. Lås oss vara ärliga med detta.

Även om regeringen skulle genomföra stora förändringar i morgon - avskaffa LAS, sänka ingångslönerna, avskaffa krav på kollektivavtal, skattebefria låga inkomster och ta itu med grundproblemen på bostadsmarknaden - skulle det dröja åratal innan det eventuellt hade en effekt. Men i stället för att driva på för nödvändiga reformer på hemmaplan driver regeringen "rättvisa villkor på arbetsmarknaden" i hela EU. Och gör det mer lönsamt att inte arbeta.

Regeringens lösning är att slänga pengar på en dysfunktionell arbetsförmedling, ge mer pengar till SFI (vars problem är väl kända sedan länge) och lägga förslag om en jämnare fördelning initialt - vilket är meningslöst i förlängningen eftersom nyanlända har rätt att flytta till landsmän och släktingar i andra kommuner om de vill, något som gör kommuner som redan tagit emot många mer intressanta. Låt oss vara ärliga med detta.

Det var pinsamt att se Stefan Löfven i torsdagens Aktuellt-sändning. Även i flyktingfrågan på ett större plan flyr han undan. Huvudtemat fortsätter att vara att andra länder måste ta emot fler flyktingar. Det är lätt att säga men nästan omöjligt att förverkliga. Löfven kan ha åsikter, inte mer. En tvingande lagstiftning skulle sannolikt kräva fördragsändringar, och den som minns hur långdragna sådana brukar vara - ja, lycka till med att möta flyktingkrisen med en jämnare fördelning inom de närmsta tio åren. Som väntat säger en rad EU-länder nu nej till förslaget om obligatorisk fördelning av flyktingar i unionen. Låt oss vara ärliga även med detta. 

Avslutningsvis: Löfven fortsätter att upprepa att Sverige behöver invandringen av demografiska skäl. Vi har en åldrande befolkning. Vem ska jobba i vården och omsorgen? Men snälla statsministern, om det var arbetskraft till välfärdssektorerna landet behövde skulle vi väl ha en stor arbetskraftsinvandring av redan utbildade sjuksköterskor, undersköterskor och läkare. Inte flyktinginvandring av lågkvalificerad arbetskraft.

Regeringen har panik. Det märks i att en större pengapåse tycks vara universallösningen på allt. Men framför allt märks det i att dess politik och retorik inte går ihop.

En regering som famlar i mörkret och en opposition som sitter på läktaren. Det är inte ett särskilt underhållande skådespel vi nu bevittnar.

Läs även:
Regeringens presentation för snabbare etablering

17 kommentarer:

Analytikern sa...

Men välfärdssverige måste omstruktureras kraftigt pga invandring.
Nuvarande ekonomiska utjämning måste tas bort då invandrare tjänar väsentligt mindre
än infödda(ca 40%). Dagens modell ger 60% subvention, 40% betalar sett som livslön(SOU 2003).
Suhonen har rätt Reinfeldt körde med invandring för att knäcka sosseSverige.
Bara invandring av välbetalda som börjar jobba direkt är lönsam. All annan invandring är humanism.

Anonym sa...

Hans du borde skämmas!
Stefan tog på sig allvarlighetsminen och spelade den bekymrade landsfadern för din skull.
Nu har han spelat ut sina utspel med medlemmarna i sin regering och med medlemmarna i sin opposition.Alla är eniga om att andra EU-länderna ska ta sitt ansvar.
-Sitaschonen kräver det,sa vår landsfader och stasminister.För din skull.
Dom andra EU-länderna trilskas.Dom vill inte ta sitt ansvar som dom fått av Sverige.
Det är en evinnerlig tur att inte media skriver så mycket om det.Folk kunde tro att det inte spelar så stor roll om stasministern är enig med medlemmarna i hans opposition om att Sverige ska ställa krav på att dom andra EU-länderna ska ta sitt ansvar.
Då skulle det bli panik nu när invandringen inte är så lönsam längre.
Hade den varit det så borde ju de andra EU-länderna ha tagit sitt ansvar kan man tycka.

Det är inte snällt av dig då Hans att vara petig med detaljerna.
-Sitaschonen är allvarlig,sa vår landsfader och stasminister.
Då behöver man inte vara så petig med detaljerna.

Anonym sa...

Hela denna diskussion är irrelevant.
Invandringen måste begränsas drastiskt om inte Europa skall falla samman. Detta inser de flesta av Europas ledare. T o m Merkel och Löfven säger att gränserna måste hållas.
Frågan är bara hur? Överallt gäller termodynamikens andra lag: Allt strävar mot en utjämning. Hur får man utjämningen att ske i ordnade former?
När man i Bayern t o m diskuterar om man måste ställa in oktoberfesten är det verkligen ett allvarligt läge. I nästa vecka sätter Ungern hårt mot hårt hemligt påhejade av hycklarna Merkel och Löfven.
Civilingenjör Bo Adolfsson

Uffe Häger sa...

Det tycks finnas en övertro hos en del opinionsbildare och politiker idag att man kan kontrollera allt med ord. Ord är visserligen viktiga, men de måste också falla i god jord.

Anonym sa...

Analytikern:

Sveriges invandringsproblem började för decennier sedan, så det är inte Reinfeldt ensam som står för denna havererade migrationsmodell och i ett större perspektiv samhällets brustna gemenskap, trygghet, välmående och ett framtida Sveriges fortsatta existens. Reinfeldt hade en idé om den amerikanska drömmen, dvs. många ligger på botten och många kämpar sig upp mot ekonomisk frihet. Det är väl till viss mån att krossa välfärdsstaten. Men hans primära mål var att vinna val och försöka motbevisa SDs tes om "minskad invandring från dysfunktionella stater = en vinst för Sverige". Om han ville ta bort välfärdsstaten hade han ju självklart börjat peta på viktiga välfärdsmekanismer. Men det gjorde han ju inte!

Till Hans inlägg:

Regeringen sitter på sina stjärtar och säger: "Finns det hjärterum så finns det stjärterum!" Visst finns det kvadratmeteryta att stoppa alla som kommer. Men vi kommer nog se en ordentlig Kaplanslum de närmaste åren. 125 000 flyktingar och anhöriginvandrare detta år, nästa år 200 000, därefter 350 000. eller vad är planen? Finns det någon plan? Det är ju nu och de kommande åren människor från Jordaniens, Libanons och Turkiets flyktingläger, samt många andra platser, börjar förstå att det kommer ta betydligt längre tid än 1-2 år innan de kan återvända till sitt hemland. Har Löfven påtalat detta till medierna?

Magne

Amnexis sa...

Vi ska inte heller förglömma att nu vill Magdalena Andersson LÅNA pengar från EIB för att finansiera massinvasionen. Invandringen är en sån vinst att vi måste låna för att få det att gå ihop.

Nästan som Aftonbladets; Förändringarna i folkviljan märks inte i opinionen...

Anonym sa...

Det enda rimliga och helt nödvändiga för nationens överlevnad på sikt är att bygga tältläger till de som nu strömmar in, dra ner ersättningar och bidrag till ett minimum - matkuponger ist för pengar samt att påbörja en plan för en human repatriering. De som fått PUT de senaste 10 åren måste utredas sakligt, professionellt och med alla fakta på bordet. De som ertappas med att ha begått brott, farit med osanning i sin asylansökan eller de vars identitet ej går att fastställa repatrieras omedelbart.

Anonym sa...

12 september 2015 14:05 :

Visst är repatriering (återflyttning) av de som på falska grunder fått PUT och senare svenskt medborgarskap en nödvändighet. Hela situationen är ju absurd. Vi har ett land där vi ska tänka på "allas lika värde", när världen fungerar så att folkgrupper prioriterar sina intressen och sitt lands fortsatta välmående, då deras folk ska få rätten till sitt eget hemland. För en svensk är det knappast möjligt att komma till Kina, Japan, Chile, Ghana, och där säga: "Hej, jag är lika mycket kines eller ghanan som du är. Jag ska ha lika mycket rätt till detta land, jag är en kines eller ghanan precis som du är." Den kinesen eller ghananen kommer titta på dig som du vore en alien från någon annan planet och bestämt säga: "Du är sinnessjuk och borde sticka härifrån så fort du bara kan. Du är absolut inte kines eller ghanan, ser du verkligen inte det själv?" Att vi då ska göra Sverige till en plats där svensk etnicitet innebär att alla ska uppbära denna betyder att vi minskar eller förintar vår egen rätt att ha en plats på jorden. SD själva medverkar till att göda föraktet mot landet. Vi behöver klarspråk och inte politiker som enbart vill vinna val och öka i opinionen.

Magne

Anonym sa...

Anonym sa, de invandrare flyktingar som begått brott skall repatrieras ut ur landet..av vem? den polis som sa att efterleva lagen är inte så viktigt när det kom till migranter utan papper som id eller pass.När Reva genomfördes skrek vänstern som stuckna grisar,de som ertappas utan id repatrieras nog inte enkelt.

Anonym sa...

Givetvis är det med dagens klimat ett oerhört långt steg till att få igenom repatriering. Dock så bedömer jag att dammluckorna nu är öppna - det går inte att lura folket längre. På gott eller ont är SD en plog för mer radikala och nationalistiska partier/krafter, och i sinom tid kommer dagens invandringsfundamentalism vara ett minne blott. Frågan är hur lång tid det tar, det kommer bli mycket sämre innan det blir bättre.

/Opie

Anonym sa...

Såg just att SD bryter med SDU. Ser vi en ny identitär rörelse födas? Eller ett etnonatinalistiskt parti som inte hymlar om vad man vill? Potentialen för framgång i nästa val bör vara hyfsad och på sikt strålande.

/Opie

Anonym sa...

SFI är bortkastat på ganska många. När det gäller Kaplanslum kanske de borde fråga Polacker, de har erfarenhet av att bygga baracker.

Anonym sa...

Opie:

Det här SD sysslar med kan vara att ta vatten över huvudet. Man vinner på det kortvarigt i och med högre opinionssiffror och alla kan säga "SD är ett socialkonservativt antirasistiskt parti", men i längden verkar mera konkreta alternativ och lösningar än SDs assimilering och "ska hålla ihop samhället så gott det går" vara uppenbart för de flesta nationellt sinnade, och kanske också för liberaler, socialister etc., som gärna ser att välfärdssamhället behålls utan markant ökade skatter samt att fred råder.

Magne

Anonym sa...

Jag kan se det framför mig: Jimmie Åkesson o Mattias Karlsson blir etablissemanget och de hemska nationalisterna som inte förespråkar öppen svenskhet (vilket är helt riktigt eftersom en somalie, irakie eller syrie är självklart - just det: somalie, irakie eller syrie, medan en svensk självklart är - just det: svensk. Däremot kan en somalie, irakie o syrie anamma svensk kultur. Precis som en svensk i Somalia, Irak och Syrien kan anamma en somalisk, irakisk eller syrisk kultur, vilket definitivt i de två tidigare länderna innebär att man omvänder sig till muslim religiöst sett, medan man i det senare fallet blir troende kristen och talar deras språk, använder deras seder och förmodligen blir kristen eller sekulär) blir den ENDA oppositionen. Oj, vad hemskt det är att tala klarspråk (som SDU gör), i stället för att göra som SD, det vill säga offra det mesta för att ta emot kvotflyktingar och inte mer, och därtill locka till sig fler väljare från moderaterna och sossarna.

Magne

Anonym sa...

Amnexis
Det blir så när man har huvudet under armen och foten i munnen.
Aftonbladets "Förändringarna i folkviljan märks inte i opinionen" förklarar varför Sandvikens kommun kunde räkna lite fel och borde diskvalificera blaskan från allt vad presstöd heter.
Magdalena Andersson lilla lån från EIB trots invandringens berikning och lönsamhet borde diskvalificera regeringen från allt vad väljarstöd heter.
Men men trots lögnerna fortsätter det.Valboskapen låter sig villigt fösas framåt av mass-manifestationer och journalistiska insatser.
Även om motlutet sakta men säkert ökar.

Björn i Bromma sa...

Som lök på laxen så har ca 3000 svenska kvalificerade sjuksköterskor och specialistsköterskor flyttat till Norge. Bättre betalt och bättre arbetsinnehåll helt enkelt.
Fia med knuff?

Anonym sa...

Om nu inte byggnormerna är lämpliga för att snabbt bygga flyktingbostäder i våra tätorter föreslår jag att vi bygger logementsbaracker i utkanten av militära skjutfält som inte utnyttjats på senare tid men som kommer att behövas på sikt. Dessa logementsbaracker skulle kunna tjänstgöra som flyktingbostäder under ett par år medan vi bygger ikapp ute i kommunerna.