onsdag 1 april 2015

Bostadskris på riktigt


Jag bor i Stockholm, och här kallpratar man inte om vädret. Här pratar man om bostäder. Det råder brist på hyresrätter i stora delar av landet, men ingenstans är situationen så absurt svår som i Stockholm. Man kan nästan bara skratta åt eländet.

Det finns sålunda skäl att ständigt återkomma till bostadshaveriet i huvudstaden, men vi bör också påminna oss om att det råder brist på bostäder nästan överallt. Bostadskrisen är ett nationellt problem.

Samarbetsregeringen har som mål att bygga 250 000 bostäder fram till 2020. Jag vet inte om det är realistiskt genomförbart, men sant är att bostadsbyggandet har kommit igång och att det byggs mer än på mycket länge just nu. Problemet är att det har byggts sålite under så lång tid - mindre i Sverige än i övriga Norden under flera decennier - att vi inte hinner komma ikapp.

Ty samtidigt fortsätter Sveriges befolkning att växa rekordmycket. Migrationsverket räknar med 100 000 asylsökande under 2015 och snarlika siffror fram till 2018 (det är omöjligt att göra en precis bedömning flera år framåt i tiden då det kan uppstå nya oroshärdar). De flesta kommer att få stanna.

Boverket har beräknat (PDF, s. 8) att behovet av bostäder till personer som beviljats uppehållstillstånd och de anhöriga som kommer invandra med anknytningsskäl ligger på 38 500 om året under 2015 och 2016. 250 000 bostäder fram till 2020 innebär ett snitt på 41 000 per år.

Om Boverkets beräkning är korrekt och om den skulle hålla i sig fram till 2020, vilket är omöjligt att veta, innebär det att endast 2 500 av de nybyggda bostäderna tillfaller den reguljära marknaden. Resten tillfaller personer som nyss beviljats uppehållstillstånd.

Nu kommer fördelningen givetvis inte se ut exakt så, men det ger en vink om hur tillgången respektive efterfrågan på bostäder ser ut. Och då har vi över huvud taget inte tagit i beaktande efterfrågan från alla som redan bor här. Från nya föräldrar som behöver något större, ungdomar som behöver flytta hemifrån och äldre som behöver en lägenhet när de vill sälja huset. Genom att bibehålla dagens hyresregleringar bibehåller man också segheten i systemet. Det blir ingen rotation i beståndet.

Enligt Migrationsverket tog det slut på lägenheter för asylsökande 2011. Sedan dess har deras upphandlingar av dyra asylboenden blivit en allt mer omfattande del av budgeten. Dessa människor, som alltså ännu inte har fått uppehållstillstånd, är inte heller medräknade i ovanstående jämförelse mellan Migrationsverkets och Boverkets beräkningar.

Jag förstår ärligt talat inte hur denna situation ska kunna få en lösning. Regeringen förefaller totalt handlingsförlamad. Allt den har föreslagit så långt är modulbostäder (som riskerar att bli en korkad och oerhört kostsam lösning, se 34 min in i denna paneldiskussion) och några miljarder i byggsubventioner. Det löser ingenting.

Vi står inför en historiskt svår prövning och varken regeringen eller oppositionen, om den nu ens ska kallas det, har några vettiga lösningar att presentera.

Bostadsminister Mehmet Kaplan sitter mest och vänder på stenar.

Tidigare bloggat:
En gnagande oro inför framtiden
Bostadspolitiskt sprängstoff

Läs även:
Snaphanen, Fnordspotting, Dagens samhälle

35 kommentarer:

Anonym sa...

En icke-fungerande sektor i samhället kommer att hanteras som det brukar.

Bestå. Alla faktorer som bidrar till dysfunktionen kommer att bestå. Inget grundläggande vettigt kommer att på djupet förändra det som är dåligt.

Istället lägger man lite småsmulebudget i fragmentbidrag på toppen av vissa utvalda hjärtevärmare. Som syns i media. Tilltalar ytliga artikelskribenter och väldigt snabbt kan summeras kortsiktigt.

(Och dessa kan dras bort lika snabbt som de dök upp eller omedelbart genom ökade kostnader på andra poster. Som ingen journalist orkar leta efter. Motfrågorna uteblir som vanligt.)

Gunhild

Hans Odeberg sa...

Jag utgår från att Kaplans frekventa turer ned till Turkiet gått ut på att där reservera några stora tältläger som kan användas som tillfällig lagringsplats för de asylsökande som inte får plats i Sverige.

Optimist, javisst.

Amnexis sa...

Kaplan tyckte det var viktigare att åka på lite glättiga resor till Turkiet istället (se Rebecca Weidmo-Uvell's blogg där hon granskat Kaplan), där han förutom schemalagda aktiviteter också försvunnit från kartan några dagar. Kanske mötte han upp sina vänner i IGMG (Islamische Gemeinschaft Millî Görüs)? den till Muslimska Brödraskapet knutna islamist-organisationen..

Ådärkomdenja sa...

Kaplan vänder inte på mågra stenar. Han samlar ihop bonuspoäng från flygbolagen som fraktar honom till Turkiet, Hong Kong, och alla andra "intressanta" platser. Kanske han har insett att hans utnämning till bostadsminister var en övermäktig uppgift. Och nu föresvävar kanske ett uppdrag som "kommunikationsminister". Med specialinriktningen "hur man reser jorden runt, på skattebetalarnas bekostnad" (utan att göra ett dj*vla dugg nytta).

Hans Li Engnell sa...

Hänvisningen till att "vända på stenar" var lite ironisk. Det har nämligen blivit den vilsne bostadsministerns standardsvar när han får frågor.

Micke sa...

Och nu föresvävar kanske ett uppdrag som "kommunikationsminister".
-----------------------
SA du inte nyss att det var Löven som skulle bli kommunikationsminister?


Anonym sa...

Jag är lite skeptisk till pratet om bostadsbrist, åtminstone om man ser det ur ett internationellt perspektiv.

Svenskar har störst lägenheter i Europa och svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigare än någon annanstans.

Så om våra lägenheter är större, om vi bor mindre trångbott än över allt annars och om våra ungdomar får lägenheter före alla andra länders ungdomar, vad ska vi då kalla situationen i resten av världen? Mega-bostadsbrist?

Stora delar av bostadsbristen beror på att folk förväxlar "brist på bostäder" med "Brist på bostäder som jag vill bo i."

Amnexis sa...

Undrar varför det finns så många bostadsområden som majoritetssvenskar flyr i allt högre utsträckning? Många blir nog kvar dessutom då de saknar ekonomiska/arbetsmarknadsrelaterade förutsättningar.

55 områden idag där, enligt polisen (enligt rykten på nätet fler), de inte kan garantera att svensk lagstiftning kan upprätthållas. Är det någon seriös människa som önskar bo i ett sådant område? Många av de skötsamma invandrarna själva vill ju inte ens bo där...

Ska vi verkligen ha en massa dumpningsstationer i Sverige där vi odlar utanförskap och kriminalitet som i drivhus? Hur ska vi komma till rätta med det när det ständigt fylls på med nya människor med dålig vilja/förutsättningar att lyckas komma in i det svenska, sekulära och förhållandevis liberala samhälle?

Hans Li Engnell sa...

Nej, det ska vi inte. Men det är ditåt vi är på god väg.

Anonym sa...

Jag är lite skeptisk även till påståendet om 55 utanförsområden som polisen inte vågar sig in i. Framför allt då Täby var ett av dessa områden.

Jag bor i Täby själv och kan inte påstå att det känns som laglöst land direkt. Förvisso kan man inte göra ett skvatt utan bil, men det är inte samma sak som laglöshet.

Anonym sa...

Att vi har en bostadsbrist är ett faktum. Sedan vad definierar en bostadsbrist? Är det att varje människa ska ha en fin inredd lägenhet på minst 30 kvadratmeter, dvs är det tre personer i en lägenhet ska det vara en lägenhet på minst 90 kvadratmeter. Är det att man ska bo i ett skjul ute i skogen (som Uppdrag granskning sossen, aka raketforskare etc.)? Är det att man kan bo 15 personer i en 50 kvadratmeter stor lägenhet?

Mer realistiskt är att förespråka en lägenhet med vatten och avlopp, där varje medborgare som arbetar har råd att köpa en sådan lägenhet. Då är inte ett skäligt pris som i Sverige, där det kostar 70000 (t.o.m. 130000) kronor per kvadratmeter i Stockholm, 40000 kvadrameter i stor-Stockholm, och 30000-40000 kronor kvadratmeter i övriga Sverige. Det är jämfört med våra nordiska grannländer en mycket hög prislapp, som ligger i linje med Italiens Rom.

Ungdomar får bo inneboende, hyra i andra hand i två månader och sedan flytta, pappa o mamma betalar 1,5 miljoner kr för att barnet ska få en lägenhet vid 20 års ålder. Ungdomar flyttar till studentbostäder. Därför kan ungdomar flytta i tidig ålder. Vem tror egentligen att en 20 åring har knegat ihop 1,5 miljoner på sina ungdomsår? Nä. Det har dom synnerligen inte gjort.

Vi har en bostadsbrist, ja, vi har också en kvalitetsbrist, eftersom människor nu hyr ett rum på 20 kvadratmeter, där varenda litet steg registreras av den som äger huset.

Oavsett marknadshyror eller inte, har Sverige fått denna bostadsbrist i.o.m. den hutlöst obskyra migrationspolitiken. Krisen fanns inte för ett decennium sedan, men de masochistiska Moderaterna bestämde sig för att skjuta landet i sank med sin migrationsuppgörelse med de världsfrånvända extremisterna i Miljöpartiet. Så jag undanber människor med floskler om att - "Bara vi inför marknadshyror, så ordnar det sig". Problemet består ändå, den nya underklassen (nysvenskarna), kan inte bara bo i schyssta lägenheter utan att producera ett skit.... Dock är marknadshyror en bra idé som bör implementeras i Sverige.

Nu är detta landet så absurdum, så vad kan man egentligen begära? Allting ska satsas på det som inte är svenskt. Allting som är svenskt kan lika gärna dra åt helvete enligt våra politiker. Först tar man ansvar för sitt eget, sedan om man kan hjälpa övriga. Detta bör också gälla för Sverige. Danmark, Norge och Finland har förstått detta, och deras bostadsmarknad samt priser är mer förenliga med ett civiliserat leverne.

/ Magne

Anonym sa...

Om nu modulhusen är för dyra, så är frågan vad några äldre traditionella bostadslösningar skulle kosta?
Exempelvis:
http://www.vbm.se/assets/files/Pdf/visten/visteskrift_nordsam.pdf

Anonym sa...

1 april 2015 20:14:

Jag har också läst att Täby är ett av de 55 utanförskapsområdena. Men det är väl snarare så att ett område i Täby är ett utanförskapsområde? Hela Södertälje är inte ett utanförskapsområde. T.ex. är Pershagen fint. I Botkyrka är norra Botkyrka ghetto, medan södra har fina delar. I Sundbyberg finns Hallonbergen, i Solna har du Blåkulla, i Sollentuna finns ju Malmvägen. Borde väl gälla samma praxis i Täby också då antar jag, eftersom vi knappast snackar hela Täby.

/ Magne

cynisk sa...

Har vi bostadsbrist? Jo, det har vi nog, i förhållande till den standard som satts av den gravt subventionerade bostadsmarknaden fram till mitten av 90-talet (de sista resterna försvann 2007). Har vi bostadsbrist i förhållande till vad folk kan betala på marknaden? Nej, möjligen ett problem med fördelning (en del människor med för låga inkomster/förmögenhet bor för billigt).

Problemet är den befängda idéen att människor med låga/normala inkomster ska ha bra boende. Det fungerar inte utan kraftig omfördelning och därmed följande subventioner. Eftersom den har avtagit (inte upphört), så uppstår också bostadsbristen. I expansiva regioner blir markpriserna höga, i stagnerande regioner blir inkomsterna för låga (i förhållande till byggmaterial, arbetskostnader etc) för att tillåta bra boende. Migrationen är inte den huvudsakliga boven i detta drama, även om den accentuerar en hel del av problemen.

Jag talar ogärna väl om Kaplan, men det finns ingen lösning på de här problemen (även om hans förslag till icke-lösningar mest påminner om uttrycket "boten är värre än soten") annat än massiva subventioner och kraftiga skattehöjningar. Och den lösningen har ju en del andra baksidor (t.ex. miljonprogrammet).

Anonym sa...

Att du säger att det är ett faktum att vi har en bostadsbrist gör det inte så. Jag har svårt att ens förstå konceptet. Var menar vi att de som har brist på bostad bor? Under en bro? Hemma hos föräldrar? Med vänner? I studentkorridor?

Om de bor hos föräldrar så har Sverige mindre bostadsbrist än i stort sett alla jämförbara länder eftersom våra ungdomar flyttar hemifrån tidigare än alla andra.

Om vi antar att de bor hos kompisar återstår att förklara varför svenskar i genomsnitt har nästan högst boyta jämfört med andra länder.

Bor de i studentkorridor? Jag antar jag att du menar att de inte är studenter? För om de studerar är det väl inget fel att bo i studentkorridor? Eller menar du att "bostadsbrist" betyder att studenter inte har råd att bo i vindslägenheter på östermalm?

Om vi antar att de bor under en bro så håller jag med dig, då finns det en bostadsbrist. Är det så det ligger till?

En snabb slagning på hemnet ger en etta i Vallentuna på 36 kvm för 860 000 kt. Med dagens ränteläge så motsvarar det kanske 750 kr i månaden i ränta. Vem har inte råd med det menar du?

Om de bor i en andrahandslägenhet så är det väl inte bostadsbrist som är problemet? Lägenheten finns ju där. Problemet är väl i så fall fördelning av lägenheter.

Vet du vad? Bestäm vilken (eller vilka) kvantifierbar(a) enhet(er) som kännetecknar "Bostadsbrist" så kan vi jämföra dessa med andra EU-länder och se vart det tar oss.

Amnexis sa...

Anonym 20:14


Polisen vågar sig in i dessa områden, men inte hur som helst. De kan därmed inte GARANTERA att svensk lagstiftning efterlevs (vilket var det jag skrev). De får inte åka in i dessa områden ensamma, de har instruktioner om att inte lämna bilen ifall det är mycket folk i rörelse och de inte har förstärkning.

Sen är det ju inte hela Täby/Vallentuna (det är ett stort geografiskt område) det gäller, bor du i Täby/Vallentuna vet du vilka delar som åsyftas här.

Anonym sa...

Kollapsen kommer oavsett och det här hur du ska överleva den och dess efterbörd som svensken borde fokusera på.
Livet, samhället och landet som en gång var kommer ALDRIG igen. Det enda som kommer är något otäckt och vanskapt.

Anonym sa...

Modulbostäder är naturligtvis en praktisk lösning. Placera dem likt byggbaracker längs gatorna på Södermalm. Om sedan behovet blir stort kanske campingvagnar och husbilar vore lämpliga lösningar. Med sådana skulle de boende kunna flytta runt i Sverige allt efter vilken kommun som ger det bästa stödet, sk mobilt-ebo.

Anonym sa...

Hyreslagen bör förändras så att det blir tillåtet att skriva in maximalt antal booende i en bostad i hyreskontrakten. Bor där fler skall uthyraren ha ersättning och det skall vara möjligt att vräka hyresgästen.

Ådärkomdenja sa...

Till "Micke" (denna bloggs största plågoris):

Löfven kan dela posten som kommunikationsminister, med Kaplan. Mp-Åsa och mp-Gustav skulle sannolikt jubla, om sossarna inför "språkrörs"-idiotin.

Anonym sa...

Jag är fortfarande nyfiken på vilka delar av Täby som polisen inte vågar sig in i. Kanske de menar botten av Rönningesjön? Dit skulle jag heller inte vilja köra bil exempelvis.

Om det finns något enda område i Täby som polisen inte vågar sig in i så är talet om utanförsområden extremt överdriven. Jag har svårt att jämföra "slumområdena" i Täby med Rosengård exempelvis.

Anonym sa...

Jag trodde jag var tydlig när jag skrev: "Sedan vad definierar en bostadsbrist? Är det att varje människa ska ha en fin inredd lägenhet på minst 30 kvadratmeter, dvs är det tre personer i en lägenhet ska det vara en lägenhet på minst 90 kvadratmeter. Är det att man ska bo i ett skjul ute i skogen (som Uppdrag granskning sossen, aka raketforskare etc.)? Är det att man kan bo 15 personer i en 50 kvadratmeter stor lägenhet?" Antingen hoppade du över att läsa denna meningen, eller ignorerar du den enbart för att du vill raljera lite över hur "bostadsbristen är ett icke-fenomen". Vilket som bör du med det jag tidigare skrev uppfatta att det självfallet är så att parametrar har avgörande betydelse i sammanhanget.

Den lägenheten du länkar till på Sörgården 144 för 875 000 kr säljs av kronofogden. Så visst är det den billigaste runt Stockholm som går att finna. Det området finns med på polisens utanförskapskarta, det är med andra ord ett område där merparten helst icke bosätter sig. Men det är hursomhelst fortfarande en lägenhet att bo i.

Priserna har självfallet trissats upp något enormt i.o.m. den accelererande bostadsbristen. Utbud och efterfrågan kalkylen, där köparen alltsomoftast efterfrågar en bostad som inte ser ut som den på Sörgårdsvägen 144, och i ett område som inte klassificeras som ett utanförskapsområde (dvs. kriminalitet, låga skolresultat, dåliga faciliteter, dåliga socioekonomiska förhållanden).

Av egen erfarenhet kan jag tillägga att universitet som skriver: "vi har bostadsgaranti", erbjuder baracker där det är c:a 12-15 grader i ett litet rum, och även läcker vatten från taket. Det är med andra ord de lägenheterna som många ungdomar får ta när de flyttar till en studentbostad. Det är också långa kötider på några månader till ett par år för studenlägenheter (vilket är oerhört problematiskt om man ska studera på annan ort och är i behov av en bostad), som det också är för hyresrätter.

Lånefällan är en aspekt den förnuftige bör ha i åtanke när bostadsköp sker. Svenskarna är överskuldsatta, eftersom tillgångspriserna triggats upp. När räntan höjs, säg till 3 % blir den där 750 kronor/månad på lägenheten på Sörgården 44 höjd till 1859 kronor i månaden, samtidigt som en amortering på 2 % ska ske, dvs. 1458 kronor i månaden. Totalt landar det på 3317. Kanske inte en allt för stor utgift, men för det boendet man betalar för kan det mycket väl vara så.

Med följande inlägg vill jag göra följande slutsats över Sveriges bostadsfördelning, och hur en bostadsbrist kan tänkar gälla för Sveriges del. (1) Vi har svårt att få tag i hyresrätter där det är extremt långa kötider, (2) vi har en accelererande brist på studentbostäder där studenterna tvingas bo under tak där det är 12-15 grader i ett rum på 12 kvadratmeter där det därtill läcker in vatten från taket (detta av egen erfarenhet från mitt eget studentliv, sic!) och I somliga fall lever sätter de upp tält utanför universitetet (där har jag också gått förbi dem. De var uppsatta i drygt 2 månader), (3) flyktingarna som inkvarteras i snart sagt varenda plats, dvs. idrottsanläggningar, modulbostäder, eller vilken jävla förläggning som nu går att hitta, och vi ska ha in drygt 1 miljon till 2022, vilket som flyktingen från Syrien i Uppdrag granskning säger: "Var ska de bo? Tänkte de inte på bostadsbristen?" Och slutligen vill jag minnas att tillgångspriserna har trissats upp och kan få som konsekvens att merparten av de överbelånade får problem den dagen räntan höjs, alternativt att lägenheterna markant sjunker i värde, vilket de kanske inte gör pga. den fortsatta extrema befolkninsökningen av svårintegrerade migranter.

Fortsättning följer i kommande inlägg.

/ Magne

Anonym sa...

Med detta kan du självklart påtala: bostadsbrist är en fantasi. Fantasin är då din egen. Självklart vill jag liksom andra inte bo i ett område där polisen knappt vill gå in i frivilligt, med oerhörda socioekonomiska problem. Därför letar jag bostäder i annat land... där man inte behöver hamna i en blåst skuldfälla, och inte behöver bo i ett utanförskapsområde. Om nu fallet blir så att jag flyttar är det fråga om att inte vilja bo i ett utanförskapsområde, dra på mig skulder då räntan och lägenheten sjunker i värde, samt få tillgång till ett behagligare leverne än det Sverige för närvarande erbjuder i form av ghettofierade miljöer och lägenheter. Där har våra nordiska grannländer sina fördelar, som har skött sina angelägenheter inom dessa områden betydligt bättre än nämnda Sverige.

Slutligen är det självfallet en fråga om parametrar. Den som säger att ett rum med 12-15 grader där det droppar in vatten från taket är schysst förstaboende för en student, närmar sig nog psykopatiskt tillstånd. Att det också drastiskt kommer bli svårare för alla i detta landet att få tag i bostad, därtill en där det inte är en ghettofierad miljö och lägenhet, är också det ett faktum, eftersom inom 10-15 år har befolkningen ökat med 1-1,5 miljoner svårintegrerade migranter från dysfunktionella stater.

/ Magne

Anonym sa...

Jag tycker att du verkar hemskt upprörd då du inte gillar att få din fantasi ifrågasatt.

Du ger förvisso exempel på nyckeltal för bostadsbrist men du säger inte vilket av dessa exempel du förespråkar och jag kan därför, smidigt nog, inte jämföra den svenska "bostadsbristen" med den hos våra grannländer. Jag väntar alltså fortfarande på att du ska definiera bostadsbrist.

Jag tycker det låter som att din definition av bostadsbrist är "Att jag inte har råd att komma över en billig lägenhet i ett område där jag vill bo."

Att lägenheter är dyra innebär inte bostadsbrist. FRÅNVARON av lägenheter innebär bostadsbrist. Att du hävdar att ingen har råd att betala gällande priser är ju helt uppenbart felaktigt eftersom någon ju tydligen betalar just de priserna.

Eller du kanske kan berätta vilken europeisk huvudstad som INTE har bostadsbrist? London? Paris? Madrid? Berlin? Wien? Kan man få tag i en billig lägenhet i någon av de städerna?

Maria sa...

Varför tar alla för givet att Sverige kommer att ta emot hundratusentals, ja miljoner migranter inom de närmaste aren. Med tanke pa att det varken finns jobb eller bostäder till svarintegrerade migranter borde Sverige säga "Här finns ingen plats, här är redan fullt". Det är sa enkelt som sa att tillhandahallaren bestämmer vad man ska erbjuda. Hörde pa nyheterna häromdagen att Ungern (42 000 asylansökningar) och Tyskland (300 000 asylansökningar) har för avsikt att skärpa sina regler. Europa har moraliskt ansvar endast för de kristna i Mellanöstern, men även de är ju pigga pa att plundra välfärdsstaten.

Anonym sa...

Bostadsbrist enligt din definition kommer aldrig existera, eftersom du anser att man alltid kan bo i kollektiv, man kan ha baracker, modulbostäder etc. Såklart det inte finns någon bostadsbrist om människor kan bo lite varsomhelst, det är ju bara att bygga upp barackerna, modulbostäderna, så har vi slummen här.

Bostadsbrist enligt mig finns när tillgängliga bostäder är få i förhållande till dem som ska samsas över bostäderna. Och att staten nu febrilt söker efter bostäder åt flyktingar, är ett tecken på detta. Bostadsbristen är såklart löst när x antal lokaler är tillsatta, och efter det att x antal modulbostäder byggts. Enligt denna devis har, som Hans påpekat, bristen uppkommit redan 2011. Nu har också bristen kommit för vanliga svenskar som vill ha en bostad. Men då kan alla säkerligen bo i kollektiv, hyra i andra hand i någon månad. När det bör finnas hyresrätter lediga.

Du har i.o.f.s. rätt i att priset på en bostad (om det nu är dyrt eller inte) inte är en relevant parameter vad gäller bostadsbristen. Det är frånvaron av lägenheter som avgör bostadsbristen. Min tes är dock att många svenskar överbelånar sig, samt att de billigare lägenheterna finns i områden där tryggheten och tillvaron avsevärt försämras. Därtill är lägenheterna slitna, dvs. väldigt sparsmakat med upprustning av lägenheten. Detta är väl en välfärdsparameter, vilken är relevant om det ska diskuteras vilket pris är skälig för den summan pengar. Jag förbehåller mig rätten att säga, att Sverige har definitivt större problem på denna front än t.ex. Schweiz, Norge, Tyskland, Danmark, Finland... och mindre problem än Thailand, Kongo, Sydafrika, Guatemala (samt städerna London, Paris, Madrid)... Skulle definitivt vara intressant att följa upp denna välfärdsparameter, vilken bör diskuteras flitigare.

För övrigt: London, Paris, Madrid är väl ändå väldigt dyra, och har om inte bostadsbrist, överpriser på sina lägenheter i förhållande till realinkomster. Ingen god parameter i välfärdsindexet. :-)

/ Magne

Anonym sa...

Maria:

Vi tar det för givet att Sverige kommer öka sin befolkning med 1-1,5 miljoner pga. att regeringen fastställt att alla syrier och eritreaner ska få PUT (Permanent uppehållstillstånd). Detta ska efterlevas under regeringsperioden. Migrationsverket har gjort sina prognoser (http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/2015-02-03-Fortsatt-manga-asylsokande-under-2015---behovet-av-boendeplatser-okar.html):

"Myndighetens sammanvägda bedömning är därför att intervallet för antalet asylsökande ligger fast från förra prognosen, dvs. 80 000 till 105 000 asylsökande under 2015. Huvudscenariot är 90 000, och variationerna under året väntas som i fjol bli mycket stora. Under 2014 kom cirka 81 000 asylsökande till Sverige."

(Lägg till hälften av de asylsökande som kommer som anhöriginvandrare, så får du en total siffra på antalet migranter, dvs. c:a 150000 för år 2015.)

Slänger man passet och säger: "Jag kommer från Syrien". Eller "Jag kommer från Eritrea". Då får man PUT. Så enkelt är det Maria. Därför kommer strömmarna öka under denna regeringsperiod samt kommer ingen förändring ske, för svensken är så totalt hjärntvättad av propagandan om att rasister & fascister och främlingsfientliga människor är de som vill stoppa strömmarna från dysfunktionella stater.

Jag ser inget hopp för alla dessa hjärntvättade svenskar i det här landet. Den som tror att svenskar till slut inser konsekvenserna som migrationsområdet haft och kommer ha på detta landet får nog vänta länge. Jag räknar med att kring riksdagsvalet 2022 har vi passerat alla rimliga gränser, ja då kan nog det mesta ske...

/ Magne

Amnexis sa...

Anonym 12:15:

Du får fråga polisen för närmare specifikation. Det är de som givit ut den listan på områden där de inte kan GARANTERA att svensk lagstiftning upprätthålls. Men jag gissar på att det är området kring Täby galopp, de runda husen som avses i första hand.

Sen är det en sak om du tycker det är lugnt och inte, att just du inte blivit rånad eller våldtagen etc. Litar mer på polisens uppgifter än en anonym på nätet.

Micke sa...

Jag tror jag drömmer.
Var i Sverige kan polisen garantera att inga lagar bryts?

Amnexis sa...

Ja du Micke. Då polisen går ut med detta antar jag att det finns en substans bakom. Du får som sagt vända dig till polisen istället för att göra dig lustig över förfallet.

Var har jag sagt att de ska garantera att inga lagar BRYTS?!?

Det är påföljderna och ingripanden vi pratar om. Att poliser inte vågar kliva ur bilen om de är själva, så de kan bara titta på när folk blir sönderslagna. Du får vässa fettklumpen mellan öronen lite nu, den börjar bli slö.

Micke sa...

Det är de som givit ut den listan på områden där de inte kan GARANTERA att svensk lagstiftning upprätthålls
--------------------------
Var KAN dom GARANTERA DET?

Anonym sa...

Varför skall flyktingar inkvareras i hus eller modulboenden så snart de kommer hit? Huvuddelen av den svenska manliga befolkningen har ju bott i tält på något avlägsnet övningsfält under några månader av sitt liv. Varför kan inte tälten åter resas på Tåme, Lomben eller Kusträst istället för att utnytja utömda hus som hyrs ut av dyra "entreprenörer"?

Micke sa...

I väntan på den slutliga lösningen?

Mona sa...

Micke hänger du inte med alls? Har du hört om utanförskapsområden? Tror dom är 55 nu, och har du inte alls hört om polis,ambulans och brandkårens problem i dom områdena.Läs på lite
i stället för att märka ord.

Micke sa...

Varför ska bara ni ha fritt utrymme att uttrycka er helt fritt om andra individer, grupper kulturer, religioner och politiska ideer?


Kan du förklara det för mig?
Vad är logiken i att grina om Vilks och Park om ni inte tillåter en tiondel av det svängrum ni ger dom?