tisdag 24 juni 2014

Den arroganta makten


Datalagringen diskuterades i förmiddags i justitieutskottet. Inbjudna till detta eminenta sällskap var utredarna som gav datalagringen grönt ljus Sten Heckscher och Iain Cameron, generaldirektören för PTS, företrädare för branschen samt Rikskriminalpolisen.

Och jodå, det inövade barnporrargumentet användes givetvis flitigt. Denna gång av både Morgan Johansson (S), polisen och flera andra ledamöter. Det blev branschen mot resten. Tyvärr framstod den hårt ansatta branschföreträdaren Kajsa Frisell som väldigt defensiv. Det hade räckt att hon hänvisat till EU-domstolens utslag. Det är trots allt orsaken till att flera nät- och teleoperatörer valt att sluta lagra. Just nu har vi ett osäkert rättsläge, menar de.

Polisen kallar situationen där bara vissa nät- och teleoperatörer beredvilligt överlämnar data om sina kunder för "otroligt otillfredsställande", och det faktum att vissa operatörer inte alls lagrar trafikinfo "otroligt bekymmersamt".

Så långt polisens högst väntade syn på saken. Lite mer besvärande är justitieutskottets inställning till datalagringen. EU-domstolen har ogiltigförklarat direktivet på vilket den svenska lagen bygger. Det borde få politiker vid sunda vätskor att tänka till och vilja trycka på pausknappen. I stället går man till angrepp mot teleoperatörerna.

Att Heckscher tycker att EU-domen inte spelar någon roll bör operatörerna faktiskt inte ta någon hänsyn till. Det är uppenbart att EU-domstolens utslag inte räcker här. Därför bör operatörer driva enskilda fall i domstol, vilket säkert också kommer att ske.

Juristerna i EU:s ministerråd anser att en generell datalagring inte längre är möjlig. Men på justitieutskottet låter det som att svensk lag över huvud taget inte får ifrågasättas, och att de lagar som stiftas av riksdagen per automatik är goda. Mantrat "svensk lag gäller!", utan förbehåll, är en både farlig och maktfullkomlig syn på den lagstiftande makten i en demokrati.

Det är uppenbart att justititeutskottet helt saknar förståelse för frågans moraliska dimension. Att Johan Pehrson i vanlig ordning lyckades framstå som en arrogant idiot helt utan respekt för rättsstatens principer var bara crescendot i detta tragiska skådespel.

Utfrågningen i justitieutskottet kan ses här (den börjar ca 11 minuter in). Ta något starkt först.

Läs även:
HAX 1, HAX 2


6 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte snart dags att bli en del av regionernas Europa på riktigt och för regionparlamenten i Sverige att ta fram det libertarianska vapnet mot centralister, nämligen nullifiering eller interposition?

Anonym sa...

Vad kan vi medborgare göra för att stoppa att regeringen får information om oss? Kan vi uppsluta i en demonstration? Hacka regeringen och läcka dess information (nu kanske regeringen ser detta, oooops)? Kan vi ens göra något över huvud? Har vi någon som helst chans att påverka denna fråga? Makthavarna leker sitt spel, fast här är spelpjäserna vi medborgare!

Finns det något parti som är motståndare av datalagringen, så meddela mig gärna.

// Magne

Anonym sa...

@ Magne

Man förstår varför sverigenazister inte är så sugna på den mest uppenbara institutionen som finns tillgänglig: nullifiering ;-)

Amnexis sa...

Anonyma ufot:

Varje gång du kallar oss nazister så kryper din dröm om att förverkliga denna nullifiering allt längre bort från dig...

Dessa ultra-liberaler har hört (på mises-forumet?) att det bästa sättet att få folk att förstå vad du menar, och övertyga dem att följa just din idé är att förolämpa dem och raljera lite nedsättande om deras person vid varje tillfälle som ges...

Anonym sa...

@ 25 juni 2014 12:58

Och man förstår varför rikspuckon är sugna på att komma till tals.

// Magne

James T. Kirk sa...

Johan Pehrson måste vara vår tids "Neville Chamberlain".

Han och övriga ledamöter i justititeutskottet har förträngt historielektionerna. De leker med elden.

Det enda som möjligen skulle få justititeutskottet att ompröva sitt vurmande för datalagringen, är att de själva drabbas av den.

Ex-vis ett avslöjande av en "whistleblower" som läcker information om den datalagring som troligen redan finns på justititeutskottets ledamöter.