onsdag 13 mars 2013

Vi stänger människor ute


Författaren Jonas Hassen Khemiri har skrivit en tankeväckande text i DN Kultur om livet som svensk med icke-svenskt utseende. Den handlar om polisens trakasserier. Om att ständigt bli misstänkliggjord. Och om otrygghet som följd.

Jag har inte velat ta in att det ser ut så här, egentligen. Det är för mig så främmande att behandla människor olika baserat på hudfärg, hårfärg eller ögonfärg att jag inte kan begripa hur den som gör det resonerar i sitt stilla sinne. Ändå är jag inte dummare än att jag inser att denna sorts diskriminering förekommer. I Sverige. Varje dag.

Det finns två Sverige. Det ena är det officiella. Det öppna och toleranta. Nationen som har en generös flykting- och invandringspolitik. Landet som är den tredje största flyktingmottagaren i hela EU. Det andra är det inofficiella men icke desto mindre sanna. Det som skiljer på vi och dem. Nationen som stänger dörrar för alla som inte ser ut som pojken på Kalles kaviar. Landet som egentligen inte vill inkludera alla som kommer hit utan tvärtom hålla människor åtskilda.

Det sistnämnda Sverige är det som stoppar personer med utländskt utseende redan i krogkön. Som säger att den nyproducerade lägenheten är såld för att sedan erbjuda den till en person med svenskklingande namn. Som alltid gör en "random search" på den där svarte mannen i flygplatsens säkerhetskontroll. Fördomar har vi alla, men detta är något annat. Något mer utstuderat.

Man kan skylla på strukturer. Struktuella förklaringsmodeller kan vara spännande och intressanta, men för mig blir de samtidigt abstrakta eftersom de inte erbjuder en förklaring på individnivå. Jag vill kunna förstå hur dörrvakten resonerar när han säger till en svart person att nattklubben är fullsatt för att sedan släppa in Micke, Benke och Lasse i lokalen. Jag vill kunna begripa hur kvinnan på fastighetsbolaget tänker när hon utifrån ett utländskt klingande efternamn tycker att det är rätt att ljuga om en lägenhet och erbjuda den till någon annan.

Ja, särbehandling förekommer på alla nivåer och i alla sammanhang. Det drabbar inte bara personer med utländsk bakgrund och/eller utseende. Det drabbar unga, gamla, män och kvinnor. Men det är nog mer systematiskt för alla som tillhör den heterogena gruppen "invandrare". Och det är förfärande att lyssna till alla exempel från såväl vänner och bekanta som Jonas Hassen Khemiri.

Problemen för den enskilde multipliceras sedan med a) svårigheten att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden (det är svårt oavsett etnicitet och kön) och b) de höga trösklarna till bostadsmarknaden. De två sistnämnda hänger ihop. Inget arbete - ingen bostad.

Bostadsfrågan håller sakta på att utvecklas till en mardröm. I dag är det väldigt få hyresvärdar som godkänner försörjningsstöd. Vanligtvis betraktas det inte som en inkomst. Men trenden med allt högre krav på hyresgästerna har, som Sveriges Radio berättat om i flera inslag, även inneburit att grupper som saknar en social problematik men inte lever upp till hyresvärdarnas högt ställda krav ändå tvingas söka hjälp hos Socialtjänsten.

De är fullt fungerande och har egentligen inte hos Socialtjänsten att göra. Men när hyresvärdar ställer inkomstkrav motsvarande fyra gånger årshyran och diskvalificerar den som glömt att betala en TV-avgift en gång för något år sedan, ställs alltfler utanför. Problemet är inte längre ett Stockholmsfenomen utan återfinns i Norrköping, Jönköping, Gällivare och Halmstad.

Vissa får aldrig en riktig chans. Vi stänger ute människor från arbete och en trygg bostad. Vi stoppar dem i krogkön. Vi tillåter att polisen trakasserar dem. Och sedan väntar vi oss tacksamhet tillbaka. Det officiella Sveriges välkomstplakat kan för många invandrande människor översättas till ett långt finger. Nog tusan kan vi bättre än så här?

29 kommentarer:

Anonym sa...

Har svårt att tro på det där svammlet. Det är ju "kulturberikarna" som själva ställer till det för sig. Dem flyttar dit där deras landsmän finns, platser där det oftast inte finns nga arbeten än mindre bostäder. Titta bara på S-tälje. Det är trångbott, hög arbetslöshet och skyhög brottslighet. Och varför skulle inte minioriteter kunna vara förtryckare? Jag tror ju att rasistiska mord, glåpord, gruppvåldtäkter och misshandlar mot etniska svenkar är betydligt vanligare än det motsatta. Och vi ska inte heller glömma att dessa krigar mot varandra. I S-tälje är inte svenskar och muslimer välkoma medan det i malmö är prekärt för svenskar och judar. Och är det rasism att vilja värna sina egna? Har du/ni någonsin sett en asiat arbeta i ett kebabkök? Eller det motsatta. Italienska lyxkrogar ägs och drivs förstås av etniska italnoser precis som svenska HVB hem i varje fall borde få drivas av etniska svenskar. Nej, var nöjd och sköt dig så kommer det att gå bra, i annat fall åk hem.

/SD eller SvP 2014

Anonym sa...

Hur i h-vete kan man ens få skriva något sådant här?

Titta på alla fördelar dessa notoriska drägg har:

1. Gratis kört

2. Gratis bostäder

3. Straffrabatt (Daniel Wretströms mördare fich 3 månaders psykvård medan en svensk som fimpade en turk fick 12 år i kurran).

4. Inkvotering på diverse utbildningar.

5. SFI bonus uppemot 12 000 kr för att lära sig svenska.

6. Skydd iform av HMF (svennhora är helt ok medan negerjävel är illegalt).

7. Rätten till separata tider på badhus.

8. Rätten till egen personal på äldreboenden och förskolor.

9. Fria hemresor till landet de säger sig ha flytt.

10. Rätten att bära vilka kläder de så önskar medan svenskar inte tillåts bära tex en torshammare och ibland tom kors.

Bara ett axplock alltså. Men visst, det här ju inget emot att en kraftigt berusad babbe inte kommer in på puben.

Anonym sa...

Körkort skulle det givetsvis stå på punkt 1.

Anonym sa...

Intressant nog berörde Bad Quakers libertarianska podcast detta ämne i dag om fördomar, stereotyper och nature vs. nurture.

Hur mycket av dessa strukturer beror på staten?

http://www.badquaker.com/archives/2342

Anonym sa...

Jag har som sagt personligen agerat mot sk vardagsrasism tex när en tjej från MENA inte fick gå barfota i ett trapphus eller när en tjej med downs syndrom inte fick tvätta sina kläder. Visst, detta förekommer garanterat men inte heller jag tror att detta är något som genomsyrar hela samhället.

Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

@ Jan Saxman
Observera tullen en dag som i strid med Schengenavtalet dagligen trakasserar öresundspendlare och jag tror du ändrar mening.

Anonym sa...

Anonym: Precisera gärna?

/mvh Janne Sax

Anonym sa...

Enligt gällande regler måste tullen ha väldigt goda skäl att stoppa någon, men de står varje dag och godtyckligt stoppar jobbpendlare och tvingar dem ofta strippa av sig nakna. En oproportionerligt stor andel som blir utsatta för denna behandling råkar ha ickenordiskt utseende.

Anonym sa...

Troll har jag som policy att inte ta debatten med, men om du har något citat eller någon som helst verklighetsanknytning till det du vill säga så kör...

Jag var ju dessutom först ut med att säga sakerna faktiskt sker och existerar. Eller är inte kränkningar mot folk med downs syndrom eller MENA brudar något värt?

Mvh JS

Anonym sa...

Jag har arbetspendlat till Skånes huvudstad Köpenhamn i fem år. Troll kan du vara själv.

Anonym sa...

Med anledning av att du inte ens har ett nick medan jag är fullt synlig, och inte har ett enda citat eller dyl så ämnar jag härmed att avsluta denna lilla debatt. Tack!

Hans: Nu igen! En fösare:

http://www.google.se/search?hl=sv&gs_rn=5&gs_ri=psy-ab&cp=13&gs_id=1e&xhr=t&q=israeli+idf+women&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.43287494,d.bGE&biw=1024&bih=652&wrapid=tljp1363196882610024&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=4btAUb_aJq364QS8hYCoDQ#imgrc=-SEShVA0PDKGoM%3A%3BHPaUCkvcm2FZQM%3Bhttp%253A%252F%252F2.bp.blogspot.com%252F_wTG0fKi_vOg%252FTKfASNGY9HI%252FAAAAAAAACXM%252F_WwkyYn4VQA%252Fs1600%252Fisraeli_female_soldiers_idf_women27.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fdancingintherain-blueberry.blogspot.com%252F2010%252F10%252Fbeautiful-israelites-women.html%3B650%3B487

Denna gång med lite mer eftertanke. Men schysst ändå eller hur?

Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

Kan man inte nå bollen, går man efter mannen...

Anonym sa...

Nej, kan man inte mötas på en gemensam planhalva så söker man andra vägar och motparter.

Mvh Jan Saxman

PS. Är jag rasist i dina ögon?

Anonym sa...

Ett gyllene talesätt är att det är sak och inte person som bör diskuteras i forum.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll

Anonym sa...

Gå och lägg dig för fasen!

Det ska jag ochså göra nu.

God natt!

Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

Jo, en sak här. Detta med dörrvakter. Jag jobbade faktiskt en del med detta i slutet på 1990-talet. Och jag kan garantera att de flesta av mina kompisar tillika kollegor var av annat ursprung än svenskt. Vilka stoppade vi då vanligtvis? Jo, "svenskar" helt enkelt för att det var dem som allt som oftast var mest berusade och härjade. Visst, invandrare "drabbades" ochså men generellt har dem en annan syn på alkohol och kulturliv. Jag har sett diskriminering i dörren men knappast något som skulle ge upphov till detta pladder vi kör med nu.

mvh js

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Internregler på krogarna för att hålla dem "svenska":

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/609031-krogvakter-skapade-internregler-for-att-lura-polisen-anmalningar

Anonym sa...

Glöm diskriminering i dörren. Majoriteten av krogarna ägs av "invandrare" och de flesta dörrvakter är inte etniska svenskar. Varför skulle dem vilja hålla andra än svenskar borta? Vad skulle dem tjäna på det? Dricker svenskar mer och på så sätt får dem in mer cash eller?

fd ordningsvakt i Malmö

Anonym sa...

6 av 10 krögare är invandrare.

Men klädkod, åldersgräns osv och vilka som släpps in varierar.

Givetvis ofta beroende på hur "fint" stället är.

Ur liberalt perspektiv är dock frivillig segregation av denna art inget att beklaga eller konstigare än att det finns olika undergroundbarer eller klubbar för trancemusik, anarkister, homosexuella osv.

Anonym sa...

Är så trött på att debatten alltid handlar om invandrare och hur synd det är om dem. Ä dem den nya adeln som är helt ofelbara och värda mer än andra grupper? Nej, dem ska självfallet inte behandlas sämre än övriga förstås men det finns ju även andra om har det svårt tex funktionshindrade, homosexuella och kvinnor ja ibland svnska män ochså faktiskt.

Micke sa...

Det är synd om svenska män.

Anonym sa...

Det är synd om Micke.

Anonym sa...

Det är synd om mickestalinister.

Anonym sa...

Segregation har mer socioekonomiska än etniska orsaker. Men det svenska samhället har blivit mer trögrörligt pga alla stelbenta regler. Vi har fått en ny adel men det är inte invandrarna.

Anonym sa...

Vilka är den nya adeln då? Nej, jag skyller som sagt inte på invandrarna som individer jag skyller på media och makten. Det är dem som ser till att dem får bo på slott och palats medan svenskar svälter ihjäl på typ plattan i Sthlm.

Anonym sa...

Den nya adeln är den politiska och korporativa, där staten skänker privilegier till vissa företag och särintressen.

Micke sa...

Etablissemanget skapar lidande.