tisdag 5 mars 2013

Barnförbjudet


Fiket Nelly's i Stockholm satte upp en lapp om barnförbud i lokalen. Detta, enligt lappen, "för allas trevnad". Nu har de föga förvånande fått Diskrimineringsombudsmannen i hasorna.

Det är inte svårt att förstå ägarens tanke. Alla som har besökt ett kafé på en helg vet hur det kan se ut (och inte minst låta). Barnvagnar som tar upp halva utrymmet. Barn som skriker. Barn som springer omkring. Barn som tappar flaskor och gråter. Det kan gå minst sagt livat till.

Exemplen som ägaren tar upp känns tyvärr igen. När jag själv arbetade på kafé var detta en del av arbetsmiljön och. Där fanns mammor som med brösten i vädret ammade sina barn i lokalen. Och en mamma som beslöt sig för att byta blöja på sitt barn på kafébordet för att sedan lämna blöjan när hon gick.

För den som är gäst är och ska toleransnivån vara lägre. Att ett kafé förbjuder barn under sex år att vistas i lokalen måste därför vara helt i sin ordning. Det kommer sannolikt som en lättnad för många gäster och är ett argument för alla som vill fika i lugn och ro. Kaféer som tar emot barn i alla åldrar finns det mängder av.

DO får ursäkta. En affärs-, restaurang eller kaféägare måste själv få bestämma vem han vill släppa in.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Den svenska diskrimineringslagstiftningen är ett avsteg från såväl ägande- som åsikts- och yttrandefriheten. Dem som verkligen bekymras över diskriminering borde väl snarare vara angelägna om att veta vilka affärsidkare som är rasister, homofober etc så man kan bojkotta dem?

Nebari sa...

Låt ungdomen få dricka ferdig sin Latte!

Anonym sa...

"DO får ursäkta. En affärs-, restaurang eller kaféägare måste själv få bestämma vem han vill släppa in."

Exakt! Jag önskar att jag kunde hitta ett fik där ägaren vill och får förbjuda alla icke vita.

/Rambo

Anonym sa...

Jfr det aktuella rabaldret kring restaurangkedjan Chick-fil-A vars homofobe ägare tvingades krypa till korset.
I ett fritt öppet samhälle får en feministisk ägare neka servera män, en jude förbjuda nazister eller en anarkist kasta ut poliser.
Men de får också ta konsekvenserna av det.

Anonym sa...

Jag är absolut inte fördomsfull men jag gillar inte snickare, barfotabarn, nazister, transor, militärer, direktörer, zigenare, plattfotade, moderater, spanjorer, sd:are och hundra andra. Var ska jag få mig en kopp java?

Mvh Jan Saxman

Hans Li Engnell sa...

Det är klart att en kaféägare som skriver "Inga svarta" eller "bögar inte välkomna" på sin dörr får ta konsekvenserna av detta genom enormt dålig publicitet och möjliga bojkotter. Men förbjudet borde det inte vara.

Anonym sa...

Exakt Hans!

Jag tror detta fortfarande är helt ok i typ Indien och USA. I Indien så kör dem med "Hitlers cross" osv.

I Tyskland är ju inte sk nazister välkomna längre på de stora pubarna osv. Visst, dem får väl byta ideologi eller starta egna näringar.

Däremot så är det offentliga och allmänna just för alla. Idag när jag skulle tvätta i den stora gemensamma tvätthallen så gick en man fram till en kvinna med downs syndrom och sade att "inga mongon" som hon var välkomna här. Där lackade jag ur och bad honom att besinna sig. Ett annat fall var då jag var student och bodde i en av kommunens ägda fastigheter. Även där kom en man fram till en kvinna och förnedare henne. Det var en tjej som kom från MENA och gick barfota i korridoren i syfte att hämta slangen till centraldammsugaren. Mannen bad henne ta på sig skor därför att hon annars "sunkade" ner golvet mer fysiskt än bara genom hennes rent andliga existens.

Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

Härförleden var jag på en Subwayrestaurang där en kvinna med två väldigt stökiga ungar blev avvisad med hänvisningen att "detta är ingen lekstuga".
I Stockholm där vardagskulturen generellt är "präktigare" hade detta sannolikt orsakat ett ramaskri.
Men här i Skåne som det puritanska arvet av frikyrklighet och nykterhet inte existerar - lektionerna börjar inte prick, man kör italienskt, tar lättare på rökförbudet, ignorerar cykelhjälmtvånget etc - invände inte ens kvinnan.
Precis som drogfobin och feministhysterin är denna diskussion ett mälardalsfenomen.