I dag har flera större medier berättat att nätmobbning går längre ned i åldrarna än vad forskarna tidigare trott. Var sjätte fjärdeklassare har drabbats.
Det tycks vara alarmerande siffror. 16 procent av 10-åringarna har utsatts för mobbning på nätet! Det är en ännu opublicerad studie vid Göteborgs universitet som ligger bakom dessa siffror.
Men vad säger de egentligen? Först och främst, vad är mobbning? Mobbning är systematiska trakasserier och diskriminering. Mobbning kan se ut på väldigt olika sätt. Men det som skiljer mobbning från ett vanligt bråk är just det systematiska. Det regelbundna.
Innan jag har läst studien går det varken att såga den eller hävda att dess resultat är oroväckande. Men i DN återges frågeställningen till årskurs 4, 6 och 9 så här: "Så många har drabbats av nätmobbning någon gång". Någon gång är inte systematiskt, inte regelbundet.
Redan där finns det skäl att sätta ett litet frågetecken för undersökningens resultat. Så skapar man en nyhet - och i värsta fall en skev verklighetsbild.
1 kommentar:
Jag kan hålla med dig om att ordet mobbning inte kanske är lämpligt om det sker en enda gång. Då är det ju en kränkning, men kränkningar på nätet ska tas på lika stort allvar som mobbning. Jag bevittnar hela tiden om hur unga kränks och utsätts på nätet, då det är många som kontaktar mig och ber om hjälp. Problemet är större och vanligare än man tror.
Skicka en kommentar