Datalagringsdirektivet, som såväl folkpartister som moderater så envist argumenterade för i riksdagen för bara en dryg månad sedan, måste omarbetas.
Det direktiv som Ulrika Karlsson (M) försvarade med argumentet att det vore "ohederligt" att skicka bötelappen till svenska skattebetalare, som Johan Linander (C) argumenterade för på samma sätt och som övervakningsglada personer som Johan Pehrson (FP) entusiastiskt försvarade kommer alltså att utvärderas innan det kan implementeras. Enskilda medlemsstater har redan konstaterat att direktivet bryter mot grundlagen.
Kommissionär Cecilia Malmström förklarar beslutet med att "det gick ganska fort när man beslutade det här och att man lämnat så stort utrymme till medlemsländerna att göra egna tolkningar". Det är ingen skitsak. I vissa länder har nämligen inte bara polis utan även säkerhets- och underrättelsetjänst fått begära ut uppgifter. De scenarior som integritetsvänner varnat för i åratal har alltså besannats. Och Malmström skyller på att det gått för fort (för någon vecka sedan var hon ytterst mån om att Sverige skulle implementera direktivet).
Det är anmärkningsvärt att svenska politiker, både i Sverige och i EU, anser att omfattande övervakningslagar som omfattar en halv miljard människor kan drivas igenom på så här lösa boliner. Det är en fruktansvärt oansvarig hållning och ger en tydlig signal om varför vi alltid måste vara på vår vakt och noggrant granska alla försök att inskränkta den personliga integriteten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar