DN kastar sig ut i sjön och ror den sexmoralistiska ekan igen. Tag plats, tag plats.
Tidningen har gjort en "Aschberg", det vill säga skapat en fejkad profil online för att visa hur många snuskiga män som finns där ute. Skillnaden är att Aschberg (Insider, TV3) använde en kvinna som fick spela 13-åring tjej på en chat medan DN leker 18-årig kvinna på Bodycontact.com. Sajten erbjuder en mötesplats för människor som av olika anledningar vill träffas för sexuella kontakter. Det rör sig inte om en sexsäljar/köparsajt utan om ett slags forum där människor kan knyta vanliga mer eller mindre lösa kontakter. Gå på krogen och du ser Bodycontact in action varje kväll. Skillnaden är att du troligen lägger en massa pengar på dyr alkohol där för att "komma i form".
Bara rubriken är fantastisk. "Tonårsannons fick 271 svar på tre timmar". En tonåring kan naturligtvis vara någon som är allt från 13 till 19 år - en synnerligen väsentlig skillnad, inte minst i lagens mening. Nu råkar DN:s fejkade kontaktperson vara 18. Då är man i lagens mening inte bara byxmyndig, man är vuxen (om än omfattad av särskild lagstiftning vid begånget brott tills man fyllt 21, men det är en annan femma). Jag förstår vad DN vill göra. De vill, med draghjälp från den uppmärksammade gangbang-härvan i Stockholm ytterligare fästa fokus vid folks snuskiga sexvanor tack vare nätet - särskilt alla "snuskgubbar" där ute. Det är för övrigt lite kul att även polisens presskontakter använder begreppet "gangbang" i stället för gruppsex (enligt Prismas engelsksvenska ordbok är det faktiskt översatt med "kompaniknull", vilket är ett ännu roligare begrepp som borde användas oftare).
Givetvis går DN vidare med att visa att vissa elakingar har erbjudit pengar för sex. Ujejuj. Som motståndare till lagreglering av frivilliga sexuella kontakter har jag svårt att uppröras över något av detta. (Det kanske säger en del om en själv när inte ens kvällspressens eller morgontidningarnas mest sansade försök till moralpanik biter). Någon har erbjudit bra betalt mot sex med våldsinslag. Ja, var om inte på en sådan sexkontaktsajt ska man fråga efter sådant? I baren är det liksom lite knepigare och man kan inte gärna plocka fram piskan strax före aktens inledning.
Jag har kollat vissa dylika forum av ren nyfikenhet ibland. Det är dels intressant att se alla de olika sexuella referensramar som finns, dels är det lite förvånande att se hur vissa som skriver inlägg säger sig söka "en seriös relation". För detta använder de alltså sajter som Bodycontact och KK... Hört talas om Match.com? Det kanske kan vara värt en liten månadskostnad om det nu är seriösa relationer man eftersträvar. För alla som bara vill ha ett ligg men har lite extra önskemål fyller säkert sajter som Bodycontact sin funktion.
Som vanligt är artiklar av detta slag ett stort skrik ut i ingenting. Vad vill DN ha sagt? Att det finns en massa kåta män med "konstiga" sexuella böjelser där ute, personer som inte anser att det är något fel att betala för sex? Att det finns tjejer som söker tillfälliga sexuella kontakter och beskriver sig själva som "slampor"? Ja? Uppenbarligen vill artikelförfattarna att vi ska uppröras över detta faktum, att vi ska gräva djupt i vår egen (förväntat inskränkta) sexualmoral för att sedan döma andra "avvikare". Säkerligen vill tidningen också flagga för "nätets farlighet" och därmed ytterligare öka kraven på reglering för "barnens skull".
Sex på nätet kommer alltid att finnas, oavsett om vi har lagar mot sexköp eller inte. Det första vi gjorde nät Internet föddes var att göra det till en gigantisk datasbas över nakna människor. Det är så vi fungerar. Den svenska sexköpslagstiftningen gör emellertid nätet helt oundgängligt i detta syfte. Det fungerar inte att stå och vicka på höfterna på Malmskillnadsgatan längre.
Sverige skulle behöva ett sexuellt uppvaknande. Vi är bra på mycket. Vi är bra på öppenhet, hyfsade på information gentemot unga men värdelösa på tolerans mot normavvikelser. En diskussion om sexarbetares rättigheter, en diskussion om sexualitetens komplexitet och om omöjligheten i en reglering av densamma vore en bra början. Ett red light district i hufvudstaden skulle kanske få fart på processen lite...
2 kommentarer:
sant så sant
Ajajaj. Folk vill ha sex. Människor är kåta! Moralpanik! Vad ska vi göra!?
Skicka en kommentar